Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Karkówka z marchewką i ziemniakami to pyszny, prosty obiad, który przygotujesz z zaledwie kilku składników. Jeśli lubisz dania jednogarnkowe, to przepis w sam raz dla Ciebie. Choć w tym przypadku garnek zamieniamy na naczynie żaroodporne, a potrawę pieczemy w piekarniku. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje chwilę, najdłuższe jest czekanie, aż karkówka i warzywa będą upieczone. Ale tę godzinę możesz przeznaczyć na coś innego niż zaglądanie do garnków i sprawdzanie, na jakim etapie jest danie. Masz chęć przygotować taki posiłek? Zobacz nasz przepis i gotuj razem z nami. Zaczynajmy!
Jak przygotować karkówkę z marchewką i ziemniakami? Wystarczy, że pokroisz mięso w plastry, ziemniaki w ćwiartki, a marchewkę w talarki, wrzucisz je do woreczka z opakowania Pomysłu na… i dodasz przyprawy z Pomysłu na… Teraz zamknij woreczek, mięso i warzywa dobrze wymieszaj z przyprawami i włóż do nagrzanego piekarnika. Resztę zrobi za Ciebie piekarnik, a Ty możesz odpocząć i czekać, aż danie będzie gotowe lub spędzić ten czas z bliskimi. Ugotowanie tego posiłku nie sprawi Ci żadnych trudności, przekonaj się, jakie to proste.
Twoi bliscy uwielbiają mięsne obiady, a Ty szukasz pomysłu na karkówkę? Świetnie się składa, bo mamy coś, co może wam zasmakować! Pieczona karkówka z warzywami to super propozycja na rozgrzewający posiłek – w sam raz na jesienne lub zimowe chłody. Zaletą tego dania jest to, że nie wymaga używania trudno dostępnych składników. Dobrze sprawdzą się tu sezonowe warzywa lub to, co akurat masz w lodówce, np. cebula, pieczarki, seler, korzeń pietruszki. Wybierz to, co lubisz i dopasuj ten przepis do siebie. Pieczenie w woreczku sprawia, że mięso jest kruche i soczyste, a w środku gromadzi się aromatyczny sos, którym możesz polać całe danie tuż przed podaniem go na stół. WINIARY POMYSŁ NA... karkówka z ziemniakami i marchewką dodaje potrawie charakteru i podkreśla jej aromat. Dzięki temu Ty nie musisz już dodawać żadnych innych przypraw. Z czym serwować to danie? Surówka ze świeżych warzyw z sosem winegret, buraczki na ciepło albo domowe pikle będą dobrym uzupełnieniem całego posiłku.
Sprawdź też inne przepisy na stronie WINIARY. Mamy dla Ciebie wiele ciekawych inspiracji na smaczne potrawy mięsne i wegetariańskie, a także na zupy, przekąski czy desery, którym trudno się oprzeć.
Karkówkę pokrój na 4 cienkie plastry (po około 100 g każdy), obrane surowe ziemniaki pokrój na 4 części, marchewkę pokrój w talarki.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Nie używaj funkcji grill. Do woreczka z górnej części opakowania Pomysłu na... włóż wszystkie składniki i dodaj przyprawy z dolnej części opakowania. Woreczek zamknij załączoną zapinką w odległości 6-8 cm od górnej części worka.
Delikatnie obracając woreczek, równomiernie rozprowadź przyprawę na składnikach.
Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz na niższym poziomie przez 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, odetnij końcówkę woreczka z zapinką. Uważaj na gorący woreczek i wydostające się z niego gorące powietrze.
Maja