Jak zamarynować karkówkę na grilla?
W momencie, kiedy rozpoczyna się sezon grillowy, na naszych stołach zaczyna królować karkówka. Soczyste i odpowiednio doprawione kawałki mięsa świetnie komponują się z ziemniakami, frytkami, a także z zestawami surówek. Jednak, by karkówka z grilla faktycznie zyskała pełnię walorów smakowych i ponadprzeciętny aromat, musi ona zostać odpowiednio zamarynowana. Pojawia się więc pytanie, jak zamarynować karkówkę na grilla? Warto wskazać tu na cierpliwość. Mięso to musi być marynowane co najmniej, przez całą noc. Dzięki temu wszystkie przyprawy i aromaty zdążą wniknąć w jego strukturę. Co więcej, im dłużej będziemy marynować karkówkę, tym lepiej! Mięso stanie się delikatniejsze, a także pełne wyrazistości. Marynowanie karkówki na grilla wymaga więc od nas nieco więcej czasu.
Dobra marynata do karkówki na grilla - jak ją przygotować?
Marynowana karkówka na grilla może być przygotowana w taki sposób, który najlepiej odpowiada na nasze potrzeby smakowe. Istnieje wiele rodzajów marynat i przypraw, które można ze sobą łączyć aż do uzyskania zadowalających rezultatów. Jaka jest więc dobra marynata do karkówki na grilla? Otóż ciężko tu wskazać na jedną z nich. Warto jednak zauważyć, że wyjątkową popularność wśród miłośników grilla zyskała sobie marynata na bazie musztardy i sosu sojowego. Do jej przygotowania - dodatkowo - potrzebne nam będą:
- miód;
- posiekana cebula - najlepiej dymka;
- olej rzepakowy;
- słodka papryka i pieprz.
Kolejną propozycją może być piwna marynata do karkówki na grilla. Analogicznie, przygotujemy ją na bazie piwa, musztardy, octu jabłkowego, rozmarynu oraz soli i pieprzu. Pamiętajmy jednak, że marynowanie karkówki na grilla to proces czasochłonny!
Marynowana karkówka na grilla - ile czasu ją grillować?
Żeby zachować soczystość mięsa, warto pilnować czasu grillowania. Jeśli do "przypilnujemy" wówczas karkówka będzie delikatna i będzie rozpływać się w ustach. Warto pamiętać o tym, że mięso musi być często obracane - co najmniej cztery razy. Pomocna może okazać się tu metoda grillowania Ten to Two. Oznacza to, że karkówkę grillujemy po cztery minuty z każdej strony z dwoma obrotami. Dzięki temu mięso będzie wysmażone równomiernie, a także nie będzie suche. Pamiętajmy także, że - jeśli mamy taką możliwość - warto jest zamknąć pokrywę grilla. Zatrzymanie ciepła w środku sprawia, że proces grillowania staje się znacznie szybszy, a mięso zyskuje sobie jeszcze większą soczystość. Tak przygotowani, możemy rozpocząć sezon grillowy!