Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée
70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
53.3g / 36%
Węglowodany
33.8g / 22%
Tłuszcze
26.6g / 41%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

+

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Wróć

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

(0)
2 godz 31 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kostek
WINIARY Bulion wołowy
6  łyżek
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny
800  g
Wołowina zrazowa
2  łyżek
Olej
1 
Cebula
0.5  szklanka
Wino białe typu Chardonnay
2 
Liść laurowy
trochę
Tymianek suszony
6 
Marchewka
600  g
Ziemniaki
4  łyżek
Masło
0.4  kubek
Mleko 3,2%
0.5  pęczek
Natka pietruszki
80  g
Kiełki rzodkwi
0.25 
Papryka czerwona
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
53.29 g
Węglowodany
33.76 g
Tłuszcze
26.62 g
Wartość energetyczna
599.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na rodzinny obiad polecam wyśmienitą wołowinę z marchewką i ziemniaczane puree. Mięso, duszone z tymiankiem w wytrawnym chardonnay oraz Rosole wołowym WINIARY, podajemy w jedwabistym sosie z dodatkiem produktu Esencjonalny sos pieczeniowy ciemny WINIARY, z blanszowaną marchewką i natką. Serwujemy z ziemniaczanym puree oraz dekoracją z kiełków rzodkiewki, czerwonej papryki i natki pietruszki. Uwaga: ziemniaczanego puree nie należy mieszać zbyt długo, bo stanie się „gumowate”.

Przygotowanie

151 min
  • Krok 1

    10 min
    Duży ładny kawałek mięsa wołowego obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju (bez doprawiania).
  • Krok 2

    5 min
    Po zdjęciu mięsa z patelni przesmaż na tym samym oleju pokrojoną w piórka cebulę.
  • Krok 3

    3 min
    Po usmażeniu mięso i cebulę przełóż do rondla, dodaj liść laurowy i tymianek.
  • Krok 4

    35 min
    Całość zalej Rosołem wołowym rozpuszczonym w 1 litrze wrzątku oraz winem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.
  • Krok 5

    10 min
    Obraną marchew pokrój w plasterki o grubości około 3 mm i sparz w lekko osolonej wodzie.
  • Krok 6

    5 min
    Wywar uzyskany z duszenia mięsa przecedź przez stalowe gęste sitko.
  • Krok 7

    10 min
    Do gorącego sosu dodaj sos i mieszaj trzepaczką rózgową do momentu uzyskania jednolitej, jedwabistej konsystencji sosu.
  • Krok 8

    5 min
    Do sosu dodaj marchewkę i połowę pokrojonej natki pietruszki.
  • Krok 9

    5 min
    Paprykę pokrój w bardzo cienkie paseczki.
  • Krok 10

    5 min
    Z drugiej połowy natki pietruszki oberwij listki i wymieszaj z kiełkami oraz papryką.
  • Krok 11

    25 min
    Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.
  • Krok 12

    10 min
    Po odcedzeniu przeciśnij przez przeciskarkę do ziemniaków (identyczne urządzenie jak przeciskarka do czosnku tylko odpowiednio większe) lub zmiel w maszynce do mięsa.
  • Krok 13

    10 min
    Dodaj miękkie masło i mleko, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż ziemniaki będą miały jedwabistą konsystencję.
  • Krok 14

    5 min
    Wołowinę pokrój w plastry.
  • Krok 15

    5 min
    Centralnie na płaskim dużym talerzu ułóż ziemniaki puree, na nich umieść plastry pieczeni wołowej, następnie odcedzone z sosu plasterki marchewki.
  • Krok 16

    3 min
    Na marchewkę nałóż sałatkę z natki, kiełków i papryki. Sos polej dookoła potrawy.
Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 1 z 16

Duży ładny kawałek mięsa wołowego obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju (bez doprawiania).

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 2 z 16

Po zdjęciu mięsa z patelni przesmaż na tym samym oleju pokrojoną w piórka cebulę.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 3 z 16

Po usmażeniu mięso i cebulę przełóż do rondla, dodaj liść laurowy i tymianek.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 4 z 16

Całość zalej Rosołem wołowym rozpuszczonym w 1 litrze wrzątku oraz winem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 5 z 16

Obraną marchew pokrój w plasterki o grubości około 3 mm i sparz w lekko osolonej wodzie.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 6 z 16

Wywar uzyskany z duszenia mięsa przecedź przez stalowe gęste sitko.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 7 z 16

Do gorącego sosu dodaj sos i mieszaj trzepaczką rózgową do momentu uzyskania jednolitej, jedwabistej konsystencji sosu.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 8 z 16

Do sosu dodaj marchewkę i połowę pokrojonej natki pietruszki.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 9 z 16

Paprykę pokrój w bardzo cienkie paseczki.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 10 z 16

Z drugiej połowy natki pietruszki oberwij listki i wymieszaj z kiełkami oraz papryką.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 11 z 16

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 12 z 16

Po odcedzeniu przeciśnij przez przeciskarkę do ziemniaków (identyczne urządzenie jak przeciskarka do czosnku tylko odpowiednio większe) lub zmiel w maszynce do mięsa.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 13 z 16

Dodaj miękkie masło i mleko, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż ziemniaki będą miały jedwabistą konsystencję.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 14 z 16

Wołowinę pokrój w plastry.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 15 z 16

Centralnie na płaskim dużym talerzu ułóż ziemniaki puree, na nich umieść plastry pieczeni wołowej, następnie odcedzone z sosu plasterki marchewki.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 16 z 16

Na marchewkę nałóż sałatkę z natki, kiełków i papryki. Sos polej dookoła potrawy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia niemiecka
  • Obiad
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami

    Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami

    1 godz 19 min Łatwy
  • Bitki z sosem pieczeniowym

    Bitki z sosem pieczeniowym

    1 godz 20 min Łatwy
  • Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

    Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

    1 godz 18 min Łatwy
  • Steki z karkówki w pysznym sosie z tymiankiem i ziemniaczanym puree i mizerią

    Steki z karkówki w pysznym sosie z tymiankiem i ziemniaczanym puree i mizerią

    59 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu