Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

0
151 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Wołowina zrazowa
2 łyżek
Olej
1 
Cebula
0.5 szklanka
Wino białe typu Chardonnay
2 
Liść laurowy
1 trochę
Tymianek suszony
6 
Marchewka
600 g
Ziemniaki
4 łyżek
Masło
0.4 kubek
Mleko 3,2%
0.5 pęczek
Natka pietruszki
80 g
Kiełki rzodkwi
0.25 
Papryka czerwona
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
53.29 g
Węglowodany
33.76 g
Tłuszcze
26.62 g
Wartość energetyczna
599.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

151 min
Krok 1
10 min
Duży ładny kawałek mięsa wołowego obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju (bez doprawiania).
Krok 2
5 min
Po zdjęciu mięsa z patelni przesmaż na tym samym oleju pokrojoną w piórka cebulę.
Krok 3
3 min
Po usmażeniu mięso i cebulę przełóż do rondla, dodaj liść laurowy i tymianek.
Krok 4
35 min
Całość zalej Rosołem wołowym rozpuszczonym w 1 litrze wrzątku oraz winem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.
Krok 5
10 min
Obraną marchew pokrój w plasterki o grubości około 3 mm i sparz w lekko osolonej wodzie.
Krok 6
5 min
Wywar uzyskany z duszenia mięsa przecedź przez stalowe gęste sitko.
Krok 7
10 min
Do gorącego sosu dodaj sos i mieszaj trzepaczką rózgową do momentu uzyskania jednolitej, jedwabistej konsystencji sosu.
Krok 8
5 min
Do sosu dodaj marchewkę i połowę pokrojonej natki pietruszki.
Krok 9
5 min
Paprykę pokrój w bardzo cienkie paseczki.
Krok 10
5 min
Z drugiej połowy natki pietruszki oberwij listki i wymieszaj z kiełkami oraz papryką.
Krok 11
25 min
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Krok 12
10 min
Po odcedzeniu przeciśnij przez przeciskarkę do ziemniaków (identyczne urządzenie jak przeciskarka do czosnku tylko odpowiednio większe) lub zmiel w maszynce do mięsa.
Krok 13
10 min
Dodaj miękkie masło i mleko, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż ziemniaki będą miały jedwabistą konsystencję.
Krok 14
5 min
Wołowinę pokrój w plastry.
Krok 15
5 min
Centralnie na płaskim dużym talerzu ułóż ziemniaki puree, na nich umieść plastry pieczeni wołowej, następnie odcedzone z sosu plasterki marchewki.
Krok 16
3 min
Na marchewkę nałóż sałatkę z natki, kiełków i papryki. Sos polej dookoła potrawy.
Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

Krok 1 z 16

Duży ładny kawałek mięsa wołowego obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju (bez doprawiania).

Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

Krok 2 z 16

Po zdjęciu mięsa z patelni przesmaż na tym samym oleju pokrojoną w piórka cebulę.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

Krok 3 z 16

Po usmażeniu mięso i cebulę przełóż do rondla, dodaj liść laurowy i tymianek.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

Krok 4 z 16

Całość zalej Rosołem wołowym rozpuszczonym w 1 litrze wrzątku oraz winem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

Krok 5 z 16

Obraną marchew pokrój w plasterki o grubości około 3 mm i sparz w lekko osolonej wodzie.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

Krok 6 z 16

Wywar uzyskany z duszenia mięsa przecedź przez stalowe gęste sitko.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

Krok 7 z 16

Do gorącego sosu dodaj sos i mieszaj trzepaczką rózgową do momentu uzyskania jednolitej, jedwabistej konsystencji sosu.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

Krok 8 z 16

Do sosu dodaj marchewkę i połowę pokrojonej natki pietruszki.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

Krok 9 z 16

Paprykę pokrój w bardzo cienkie paseczki.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

Krok 10 z 16

Z drugiej połowy natki pietruszki oberwij listki i wymieszaj z kiełkami oraz papryką.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

Krok 11 z 16

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

Krok 12 z 16

Po odcedzeniu przeciśnij przez przeciskarkę do ziemniaków (identyczne urządzenie jak przeciskarka do czosnku tylko odpowiednio większe) lub zmiel w maszynce do mięsa.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

Krok 13 z 16

Dodaj miękkie masło i mleko, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż ziemniaki będą miały jedwabistą konsystencję.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

Krok 14 z 16

Wołowinę pokrój w plastry.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

Krok 15 z 16

Centralnie na płaskim dużym talerzu ułóż ziemniaki puree, na nich umieść plastry pieczeni wołowej, następnie odcedzone z sosu plasterki marchewki.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane puree

Krok 16 z 16

Na marchewkę nałóż sałatkę z natki, kiełków i papryki. Sos polej dookoła potrawy.

Na rodzinny obiad polecam wyśmienitą wołowinę z marchewką i ziemniaczane puree. Mięso, duszone z tymiankiem w wytrawnym chardonnay oraz Rosole wołowym WINIARY, podajemy w jedwabistym sosie z dodatkiem produktu Esencjonalny sos pieczeniowy ciemny WINIARY, z blanszowaną marchewką i natką. Serwujemy z ziemniaczanym puree oraz dekoracją z kiełków rzodkiewki, czerwonej papryki i natki pietruszki. Uwaga: ziemniaczanego puree nie należy mieszać zbyt długo, bo stanie się „gumowate”.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika