Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée
Dodaj do CookBook

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

(0)
2 godz 31 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kostek
WINIARY Bulion wołowy
6  łyżek
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
800  g
Wołowina zrazowa
2  łyżek
Olej
1 
Cebula
0.5  szklanka
Wino białe typu Chardonnay
2 
Liść laurowy
trochę
Tymianek suszony
6 
Marchewka
600  g
Ziemniaki
4  łyżek
Masło
0.4  kubek
Mleko 3,2%
0.5  pęczek
Natka pietruszki
80  g
Kiełki rzodkwi
0.25 
Papryka czerwona
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.8 g
Wartość energetyczna
648.3 kcal
Tłuszcze
27.8 g
Białko
54.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na rodzinny obiad polecam wyśmienitą wołowinę z marchewką i ziemniaczane puree. Mięso, duszone z tymiankiem w wytrawnym chardonnay oraz Rosole wołowym WINIARY, podajemy w jedwabistym sosie z dodatkiem produktu Esencjonalny sos pieczeniowy ciemny WINIARY, z blanszowaną marchewką i natką. Serwujemy z ziemniaczanym puree oraz dekoracją z kiełków rzodkiewki, czerwonej papryki i natki pietruszki. Uwaga: ziemniaczanego puree nie należy mieszać zbyt długo, bo stanie się „gumowate”.

Przygotowanie

151 min
  • Krok 1

    10 min
    Duży ładny kawałek mięsa wołowego obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju (bez doprawiania).
  • Krok 2

    5 min
    Po zdjęciu mięsa z patelni przesmaż na tym samym oleju pokrojoną w piórka cebulę.
  • Krok 3

    3 min
    Po usmażeniu mięso i cebulę przełóż do rondla, dodaj liść laurowy i tymianek.
  • Krok 4

    35 min
    Całość zalej Rosołem wołowym rozpuszczonym w 1 litrze wrzątku oraz winem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.
  • Krok 5

    10 min
    Obraną marchew pokrój w plasterki o grubości około 3 mm i sparz w lekko osolonej wodzie.
  • Krok 6

    5 min
    Wywar uzyskany z duszenia mięsa przecedź przez stalowe gęste sitko.
  • Krok 7

    10 min
    Do gorącego sosu dodaj sos i mieszaj trzepaczką rózgową do momentu uzyskania jednolitej, jedwabistej konsystencji sosu.
  • Krok 8

    5 min
    Do sosu dodaj marchewkę i połowę pokrojonej natki pietruszki.
  • Krok 9

    5 min
    Paprykę pokrój w bardzo cienkie paseczki.
  • Krok 10

    5 min
    Z drugiej połowy natki pietruszki oberwij listki i wymieszaj z kiełkami oraz papryką.
  • Krok 11

    25 min
    Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.
  • Krok 12

    10 min
    Po odcedzeniu przeciśnij przez przeciskarkę do ziemniaków (identyczne urządzenie jak przeciskarka do czosnku tylko odpowiednio większe) lub zmiel w maszynce do mięsa.
  • Krok 13

    10 min
    Dodaj miękkie masło i mleko, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż ziemniaki będą miały jedwabistą konsystencję.
  • Krok 14

    5 min
    Wołowinę pokrój w plastry.
  • Krok 15

    5 min
    Centralnie na płaskim dużym talerzu ułóż ziemniaki puree, na nich umieść plastry pieczeni wołowej, następnie odcedzone z sosu plasterki marchewki.
  • Krok 16

    3 min
    Na marchewkę nałóż sałatkę z natki, kiełków i papryki. Sos polej dookoła potrawy.
Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 1 z 16

Duży ładny kawałek mięsa wołowego obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju (bez doprawiania).

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 2 z 16

Po zdjęciu mięsa z patelni przesmaż na tym samym oleju pokrojoną w piórka cebulę.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 3 z 16

Po usmażeniu mięso i cebulę przełóż do rondla, dodaj liść laurowy i tymianek.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 4 z 16

Całość zalej Rosołem wołowym rozpuszczonym w 1 litrze wrzątku oraz winem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 5 z 16

Obraną marchew pokrój w plasterki o grubości około 3 mm i sparz w lekko osolonej wodzie.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 6 z 16

Wywar uzyskany z duszenia mięsa przecedź przez stalowe gęste sitko.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 7 z 16

Do gorącego sosu dodaj sos i mieszaj trzepaczką rózgową do momentu uzyskania jednolitej, jedwabistej konsystencji sosu.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 8 z 16

Do sosu dodaj marchewkę i połowę pokrojonej natki pietruszki.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 9 z 16

Paprykę pokrój w bardzo cienkie paseczki.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 10 z 16

Z drugiej połowy natki pietruszki oberwij listki i wymieszaj z kiełkami oraz papryką.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 11 z 16

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 12 z 16

Po odcedzeniu przeciśnij przez przeciskarkę do ziemniaków (identyczne urządzenie jak przeciskarka do czosnku tylko odpowiednio większe) lub zmiel w maszynce do mięsa.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 13 z 16

Dodaj miękkie masło i mleko, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż ziemniaki będą miały jedwabistą konsystencję.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 14 z 16

Wołowinę pokrój w plastry.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 15 z 16

Centralnie na płaskim dużym talerzu ułóż ziemniaki puree, na nich umieść plastry pieczeni wołowej, następnie odcedzone z sosu plasterki marchewki.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 16 z 16

Na marchewkę nałóż sałatkę z natki, kiełków i papryki. Sos polej dookoła potrawy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia niemiecka
  • Obiad
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    47 min Średni
  • Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

    Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

    15 min Łatwy
  • Wołowina po burgundzku

    Wołowina po burgundzku

    2 godz 26 min Średni
  • Wołowina po tajsku

    Wołowina po tajsku

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu