Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
53.3g / 36%
Węglowodany
33.8g / 22%
Tłuszcze
26.6g / 41%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

+

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Wróć

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

(0)
2 godz 31 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  kostek
WINIARY Bulion wołowy
6  łyżek
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny
800  g
Wołowina zrazowa
2  łyżek
Olej
1 
Cebula
0.5  szklanka
Wino białe typu Chardonnay
2 
Liść laurowy
trochę
Tymianek suszony
6 
Marchewka
600  g
Ziemniaki
4  łyżek
Masło
0.4  kubek
Mleko 3,2%
0.5  pęczek
Natka pietruszki
80  g
Kiełki rzodkwi
0.25 
Papryka czerwona
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
53.29 g
Węglowodany
33.76 g
Tłuszcze
26.62 g
Wartość energetyczna
599.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na rodzinny obiad polecam wyśmienitą wołowinę z marchewką i ziemniaczane puree. Mięso, duszone z tymiankiem w wytrawnym chardonnay oraz Rosole wołowym WINIARY, podajemy w jedwabistym sosie z dodatkiem produktu Esencjonalny sos pieczeniowy ciemny WINIARY, z blanszowaną marchewką i natką. Serwujemy z ziemniaczanym puree oraz dekoracją z kiełków rzodkiewki, czerwonej papryki i natki pietruszki. Uwaga: ziemniaczanego puree nie należy mieszać zbyt długo, bo stanie się „gumowate”.

Przygotowanie

151 min
  • Krok 1

    10 min
    Duży ładny kawałek mięsa wołowego obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju (bez doprawiania).
  • Krok 2

    5 min
    Po zdjęciu mięsa z patelni przesmaż na tym samym oleju pokrojoną w piórka cebulę.
  • Krok 3

    3 min
    Po usmażeniu mięso i cebulę przełóż do rondla, dodaj liść laurowy i tymianek.
  • Krok 4

    35 min
    Całość zalej Rosołem wołowym rozpuszczonym w 1 litrze wrzątku oraz winem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.
  • Krok 5

    10 min
    Obraną marchew pokrój w plasterki o grubości około 3 mm i sparz w lekko osolonej wodzie.
  • Krok 6

    5 min
    Wywar uzyskany z duszenia mięsa przecedź przez stalowe gęste sitko.
  • Krok 7

    10 min
    Do gorącego sosu dodaj sos i mieszaj trzepaczką rózgową do momentu uzyskania jednolitej, jedwabistej konsystencji sosu.
  • Krok 8

    5 min
    Do sosu dodaj marchewkę i połowę pokrojonej natki pietruszki.
  • Krok 9

    5 min
    Paprykę pokrój w bardzo cienkie paseczki.
  • Krok 10

    5 min
    Z drugiej połowy natki pietruszki oberwij listki i wymieszaj z kiełkami oraz papryką.
  • Krok 11

    25 min
    Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.
  • Krok 12

    10 min
    Po odcedzeniu przeciśnij przez przeciskarkę do ziemniaków (identyczne urządzenie jak przeciskarka do czosnku tylko odpowiednio większe) lub zmiel w maszynce do mięsa.
  • Krok 13

    10 min
    Dodaj miękkie masło i mleko, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż ziemniaki będą miały jedwabistą konsystencję.
  • Krok 14

    5 min
    Wołowinę pokrój w plastry.
  • Krok 15

    5 min
    Centralnie na płaskim dużym talerzu ułóż ziemniaki puree, na nich umieść plastry pieczeni wołowej, następnie odcedzone z sosu plasterki marchewki.
  • Krok 16

    3 min
    Na marchewkę nałóż sałatkę z natki, kiełków i papryki. Sos polej dookoła potrawy.
Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 1 z 16

Duży ładny kawałek mięsa wołowego obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju (bez doprawiania).

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 2 z 16

Po zdjęciu mięsa z patelni przesmaż na tym samym oleju pokrojoną w piórka cebulę.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 3 z 16

Po usmażeniu mięso i cebulę przełóż do rondla, dodaj liść laurowy i tymianek.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 4 z 16

Całość zalej Rosołem wołowym rozpuszczonym w 1 litrze wrzątku oraz winem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 5 z 16

Obraną marchew pokrój w plasterki o grubości około 3 mm i sparz w lekko osolonej wodzie.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 6 z 16

Wywar uzyskany z duszenia mięsa przecedź przez stalowe gęste sitko.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 7 z 16

Do gorącego sosu dodaj sos i mieszaj trzepaczką rózgową do momentu uzyskania jednolitej, jedwabistej konsystencji sosu.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 8 z 16

Do sosu dodaj marchewkę i połowę pokrojonej natki pietruszki.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 9 z 16

Paprykę pokrój w bardzo cienkie paseczki.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 10 z 16

Z drugiej połowy natki pietruszki oberwij listki i wymieszaj z kiełkami oraz papryką.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 11 z 16

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 12 z 16

Po odcedzeniu przeciśnij przez przeciskarkę do ziemniaków (identyczne urządzenie jak przeciskarka do czosnku tylko odpowiednio większe) lub zmiel w maszynce do mięsa.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 13 z 16

Dodaj miękkie masło i mleko, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż ziemniaki będą miały jedwabistą konsystencję.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 14 z 16

Wołowinę pokrój w plastry.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 15 z 16

Centralnie na płaskim dużym talerzu ułóż ziemniaki puree, na nich umieść plastry pieczeni wołowej, następnie odcedzone z sosu plasterki marchewki.

Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

Krok 16 z 16

Na marchewkę nałóż sałatkę z natki, kiełków i papryki. Sos polej dookoła potrawy.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia niemiecka
  • Obiad
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bitki z sosem pieczeniowym

    1 godz 20 min Łatwy
  • Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i ziemniaków

    1 godz 18 min Łatwy
  • Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i warzywami z pieczarkami oraz smażonymi ziemniakami

    1 godz 19 min Łatwy
  • Steki z karkówki w pysznym sosie z tymiankiem i ziemniaczanym puree i mizerią

    59 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu