Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wołowina po mongolsku
Dodaj do CookBook

Wołowina po mongolsku

(0)
48 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Wołowina krzyżowa – udziec
2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
0.25  łyżeczka
Soda oczyszczona
1 
Białko jajka
1  łyżka
Skrobia ziemniaczana
1 
Sos - składniki:
2  łyżek
Cukier
0.5  szklanka
Woda
2  łyżek
Sos sojowy
2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
3  cm
Korzeń imbiru
4  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16 g
Wartość energetyczna
220.2 kcal
Tłuszcze
3.5 g
Białko
31.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wołowina po mongolsku to smaczne, aromatyczne danie, które możesz przygotować na codzienny obiad lub podać jako danie główne na specjalne okazje, np. rodzinne uroczystości czy spotkania ze znajomymi. Jeśli Twoi bliscy lubią wyraziste smaki – to coś w sam raz dla Ciebie i dla nich. Chcesz wiedzieć, jak je zrobić? Zobacz nasz przepis poniżej.


Wołowina po mongolsku dla fanów dań inspirowanych kuchniami świata

Wołowina po mongolsku to danie, które łączy w sobie aromatyczne przyprawy i soczyste kawałki mięsa. Potrawa ta jest zwykle przygotowywana w woku, co umożliwia szybkie i równomierne smażenie na dużym ogniu. W ten sposób mięso po usmażeniu jest miękkie, soczyste i delikatne. Sos, który powstaje podczas smażenia, jest esencją tego dania – jest gęsty, lśniący, bogaty w smaku, wciągający i idealnie oblepia wszystkie składniki. Jeśli chcesz urozmaicić to danie, dodaj do niego więcej warzyw, np. marchewkę, brokuły, paprykę lub grzyby.

Gotowe danie możesz podawać z ugotowanym makaronem ryżowym lub ryżem – te dodatki świetnie wchłaniają sos i podkreślają wyrazisty smak całej potrawy. Smacznego!

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1

    3 min
    Wołowinę pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka. Imbir i czosnek posiekaj.
  • Krok 2

    30 min
    W misce wymieszaj pokrojoną wołowinę, przyprawę Maggi, sodę oczyszczoną, białko jaja i skrobię ziemniaczaną. Dobrze wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte marynatą. Odstaw na co najmniej 30 minut, aby soda zadziałała na mięso, zmiękczając je.
  • Krok 3

    2 min
    W małym rondelku połącz cukier, wodę, sos sojowy i przyprawę Maggi. Mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Odstaw sos na bok.
  • Krok 4

    7 min
    Rozgrzej olej na dużej patelni lub woku. Dodaj wołowinę i smaż na silnym ogniu, aż mięso będzie dobrze zrumienione i chrupiące na zewnątrz. Usuń mięso z patelni i odłóż na bok.
  • Krok 5

    3 min
    Na tą samą patelnię dodaj imbir, czosnek i cebulę. Smaż na średnim ogniu, mieszając, aż warzywa zmiękną i staną się aromatyczne, około 2-3 minut.
  • Krok 6

    3 min
    Na patelnię dodaj wcześniej usmażoną wołowinę oraz sos. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje i pokryje mięso, około 2-3 minut.
Wołowina po mongolsku

Krok 1 z 6

Wołowinę pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka. Imbir i czosnek posiekaj.

Wołowina po mongolsku

Krok 2 z 6

W misce wymieszaj pokrojoną wołowinę, przyprawę Maggi, sodę oczyszczoną, białko jaja i skrobię ziemniaczaną. Dobrze wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte marynatą. Odstaw na co najmniej 30 minut, aby soda zadziałała na mięso, zmiękczając je.

Wołowina po mongolsku

Krok 3 z 6

W małym rondelku połącz cukier, wodę, sos sojowy i przyprawę Maggi. Mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Odstaw sos na bok.

Wołowina po mongolsku

Krok 4 z 6

Rozgrzej olej na dużej patelni lub woku. Dodaj wołowinę i smaż na silnym ogniu, aż mięso będzie dobrze zrumienione i chrupiące na zewnątrz. Usuń mięso z patelni i odłóż na bok.

Wołowina po mongolsku

Krok 5 z 6

Na tą samą patelnię dodaj imbir, czosnek i cebulę. Smaż na średnim ogniu, mieszając, aż warzywa zmiękną i staną się aromatyczne, około 2-3 minut.

Wołowina po mongolsku

Krok 6 z 6

Na patelnię dodaj wcześniej usmażoną wołowinę oraz sos. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje i pokryje mięso, około 2-3 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    47 min Średni
  • Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

    Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

    15 min Łatwy
  • Wołowina po burgundzku

    Wołowina po burgundzku

    2 godz 26 min Średni
  • Wołowina po tajsku

    Wołowina po tajsku

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu