Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wołowina po syczuańsku
Dodaj do CookBook

Wołowina po syczuańsku

(1)
21 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest defrenzmsu
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Polędwica wołowa
5  łyżek
Wino ryżowe
2.5  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
3  łyżek
Olej sezamowy
300  g
Papryka zielona
200  g
Marchewka
15  g
Papryczka chili
2  ząbków
Czosnek
15  g
Korzeń imbiru
50  g
Cebula dymka
20  g
Kolendra świeża
1  łyżeczka
Pieprz syczuański
1  łyżka
Skrobia kukurydziana
2  łyżek
Cukier trzcinowy
3  łyżek
Ocet ryżowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.6 g
Wartość energetyczna
361.5 kcal
Tłuszcze
17.7 g
Białko
29.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jesteś fanem/fanką kuchni świata i szukasz przepisów, które urozmaicą Twoje menu? Mamy coś w sam raz dla miłośników azjatyckiej kuchni, a dokładniej – mamy pomysł na aromatyczną, pikantną wołowinę po syczuańsku. Chcesz wiedzieć, jak ją przygotować? Zobacz nasz przepis na to danie.


Wołowina smażona po syczuańsku niebanalny obiad dla fanów kuchni świata

Domowa wołowina po syczuańsku to pomysł na szybki obiad w stylu stir-fry, czyli „mieszaj i smaż” (bo właśnie tak tłumaczy się technikę, którą przygotowuje się wiele azjatyckich dań). W ten sposób błyskawicznie możesz przygotować ulubione mięso i warzywa w aromatycznym sosie. Sekretem gotowania techniką stir-fry jest wysoka temperatura oleju w woku lub na patelni oraz ciągłe mieszanie wszystkich składników, aż do połączenia się smaków.

W tym przepisie możesz też wykorzystać inne mięso wołowe, ale polędwica będzie najdelikatniejsza i nie będzie wymagała zbyt długiego czasu smażenia. Warzywa też możesz dopasować do tego, co lubisz albo wykorzystać to, co akurat masz pod ręką. Gotową wołowinę po syczuańsku podawaj z ryżem oraz z sałatką z chrupiących, świeżych warzyw.

Masz chęć na coś smacznego? Jeśli tak, musisz spróbować tego pikantnego, chińskiego dania według naszego przepisu. Smacznego!

Przygotowanie

21 min
  • Krok 1

    2 min
    Wołowinę umyj, osusz i pokrój w paski w poprzek włókien. Przez 15 minut marynuj mięso w przyprawie MAGGI, 1 łyżce wina ryżowego i 1 łyżce oleju sezamowego.
  • Krok 2

    5 min
    Papryki umyj i pokrój w paski. Marchewki umyj, obierz i też pokrój w cienkie paski. Papryczkę chili i dymkę umyj i drobno pokrój. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i pokrój w kostkę. Kolendrę umyj i posiekaj. Grubo posiekaj też pieprz syczuański.
  • Krok 3

    1 min
    Wymieszaj skrobię kukurydzianą, brązowy cukier, 4 łyżki wina ryżowego, ocet ryżowy i przyprawę MAGGI. Odstaw.
  • Krok 4

    8 min
    W woku lub na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego. Obsmaż mięso partiami i przełóż na talerz. Na tłuszczu krótko upraż pieprz syczuański. Dodaj paprykę, marchewkę, chili, czosnek i imbir. Smaż całość przez ok. 4 minuty.
  • Krok 5

    5 min
    Mieszankę przypraw wymieszaj z warzywami i duś przez chwilę. Dodaj paski mięsa oraz dymkę i wymieszaj. Tuż przed podaniem posyp kolendrą. Podawaj z ryżem i sałatką.
Wołowina po syczuańsku

Krok 1 z 5

Wołowinę umyj, osusz i pokrój w paski w poprzek włókien. Przez 15 minut marynuj mięso w przyprawie MAGGI, 1 łyżce wina ryżowego i 1 łyżce oleju sezamowego.

Wołowina po syczuańsku

Krok 2 z 5

Papryki umyj i pokrój w paski. Marchewki umyj, obierz i też pokrój w cienkie paski. Papryczkę chili i dymkę umyj i drobno pokrój. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i pokrój w kostkę. Kolendrę umyj i posiekaj. Grubo posiekaj też pieprz syczuański.

Wołowina po syczuańsku

Krok 3 z 5

Wymieszaj skrobię kukurydzianą, brązowy cukier, 4 łyżki wina ryżowego, ocet ryżowy i przyprawę MAGGI. Odstaw.

Wołowina po syczuańsku

Krok 4 z 5

W woku lub na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego. Obsmaż mięso partiami i przełóż na talerz. Na tłuszczu krótko upraż pieprz syczuański. Dodaj paprykę, marchewkę, chili, czosnek i imbir. Smaż całość przez ok. 4 minuty.

Wołowina po syczuańsku

Krok 5 z 5

Mieszankę przypraw wymieszaj z warzywami i duś przez chwilę. Dodaj paski mięsa oraz dymkę i wymieszaj. Tuż przed podaniem posyp kolendrą. Podawaj z ryżem i sałatką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia chińska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    47 min Średni
  • Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

    Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

    15 min Łatwy
  • Wołowina po burgundzku

    Wołowina po burgundzku

    2 godz 26 min Średni
  • Wołowina po tajsku

    Wołowina po tajsku

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu