Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

(4)
1 godz 20 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Cebula
1  łyżeczka
Majeranek
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Korzeń imbiru
1.5  łyżek
Masło
500  g
Flaki wołowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.46 g
Węglowodany
9.2 g
Tłuszcze
10.66 g
Wartość energetyczna
202.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
5 min
Bulion przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
45 min
Kupione flaczki już oczyszczone, obgotowane, pokrojone zalej wodą i gotuj kilka minut. Odcedź i przepłukuj gorącą wodą. Potem powtórz pierwszy krok – zalej wodą i gotuj ok. 30 minut, aż flaczki będą miękkie. Odcedź.
Krok 3
13 min
Marchew i pietruszkę oczyść, pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój drobną kostkę. Podsmaż razem na maśle.
Krok 4
10 min
Bulion połącz z podsmażonymi warzywami, dodaj flaki, gotuj razem przez około 10 minut.
Krok 5
5 min
Dopraw przyprawą w płynie MAGGI, pieprzem, gałką i imbirem. Dodaj majeranek i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Krok 6
2 min
Podaj z bagietką.
Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

Krok 1 z 6

Bulion przygotuj według przepisu na opakowaniu.

Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

Krok 2 z 6

Kupione flaczki już oczyszczone, obgotowane, pokrojone zalej wodą i gotuj kilka minut. Odcedź i przepłukuj gorącą wodą. Potem powtórz pierwszy krok – zalej wodą i gotuj ok. 30 minut, aż flaczki będą miękkie. Odcedź.

Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

Krok 3 z 6

Marchew i pietruszkę oczyść, pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój drobną kostkę. Podsmaż razem na maśle.

Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

Krok 4 z 6

Bulion połącz z podsmażonymi warzywami, dodaj flaki, gotuj razem przez około 10 minut.

Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

Krok 5 z 6

Dopraw przyprawą w płynie MAGGI, pieprzem, gałką i imbirem. Dodaj majeranek i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

Krok 6 z 6

Podaj z bagietką.

Aromatyczne flaczki wołowe to wyjątkowo sycąca zupa, którą możesz przygotować na różne okazje. Zarówno na świąteczny obiad, jak i w ramach posiłku w zwykły dzień. Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY oraz Przyprawa w płynie MAGGI nadadzą jej intensywnego smaku i zapachu, podkreślając wyraziste składniki zupy. Nasz przepis na flaki jak u mamy to klasyczna wersja, która posmakuje każdemu!

Wbrew pozorom przepis na to, jak ugotować flaki wołowe nie jest mocno skomplikowany. Na początek przygotuj bulion zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto kupić już oczyszczone i obgotowane flaczki, wtedy wystarczy je tylko pokroić i zalać wodą oraz gotować przez kilka minut. Na koniec odcedź je i przepłucz gorącą wodą, a następnie znów gotuj przez pół godziny w czystej wodzie i odsącz.

W tym czasie oczyść pietruszkę i marchewkę, pokrój je w paski. Podsmaż na maśle razem z posiekaną cebulką. Warzywa i flaki dodaj do bulionu i gotuj całość jeszcze 10 minut. Dopraw przyprawą w płynie MAGGI, a także imbirem, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj przez 5 minut.

Do flaczków możesz dodać ulubione przyprawy – ostrą paprykę czy majeranek. Flaczki jak u mamy doskonale skomponują się z grzankami, pieczywem czosnkowym i ziołowym albo z chrupiącą bagietką. Flaczki wołowe zawsze najlepiej smakują na ciepło.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 4
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
44
33
00
00
00
11
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 08/27/2021 - 12:22 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 05/10/2021 - 13:32 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 03/26/2021 - 14:31 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 03/26/2021 - 14:31 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha