Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy
80min
Łatwy
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
Cebula
1 łyżeczka
Majeranek
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Korzeń imbiru
1.5 łyżek
Masło
500 g
Flaki wołowe
2 łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
.
Wartości odżywcze
Białko
16.46 g
Węglowodany
9.2 g
Tłuszcze
10.66 g
Wartość energetyczna
202.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
5 min
Bulion przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
45 min
Kupione flaczki już oczyszczone, obgotowane, pokrojone zalej wodą i gotuj kilka minut. Odcedź i przepłukuj gorącą wodą. Potem powtórz pierwszy krok – zalej wodą i gotuj ok. 30 minut, aż flaczki będą miękkie. Odcedź.
Krok 3
13 min
Marchew i pietruszkę oczyść, pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój drobną kostkę. Podsmaż razem na maśle.
Krok 4
10 min
Bulion połącz z podsmażonymi warzywami, dodaj flaki, gotuj razem przez około 10 minut.
Krok 5
5 min
Dopraw przyprawą w płynie MAGGI, pieprzem, gałką i imbirem. Dodaj majeranek i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Krok 6
2 min
Podaj z bagietką.
Aromatyczne flaczki wołowe to wyjątkowo sycąca zupa, którą możesz przygotować na różne okazje. Zarówno na świąteczny obiad, jak i w ramach posiłku w zwykły dzień. Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY oraz Przyprawa w płynie MAGGI nadadzą jej intensywnego smaku i zapachu, podkreślając wyraziste składniki zupy. Nasz przepis na flaki jak u mamy to klasyczna wersja, która posmakuje każdemu!
Wbrew pozorom przepis na to, jak ugotować flaki wołowe nie jest mocno skomplikowany. Na początek przygotuj bulion zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto kupić już oczyszczone i obgotowane flaczki, wtedy wystarczy je tylko pokroić i zalać wodą oraz gotować przez kilka minut. Na koniec odcedź je i przepłucz gorącą wodą, a następnie znów gotuj przez pół godziny w czystej wodzie i odsącz.
W tym czasie oczyść pietruszkę i marchewkę, pokrój je w paski. Podsmaż na maśle razem z posiekaną cebulką. Warzywa i flaki dodaj do bulionu i gotuj całość jeszcze 10 minut. Dopraw przyprawą w płynie MAGGI, a także imbirem, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj przez 5 minut.
Do flaczków możesz dodać ulubione przyprawy – ostrą paprykę czy majeranek. Flaczki jak u mamy doskonale skomponują się z grzankami, pieczywem czosnkowym i ziołowym albo z chrupiącą bagietką. Flaczki wołowe zawsze najlepiej smakują na ciepło.
Wbrew pozorom przepis na to, jak ugotować flaki wołowe nie jest mocno skomplikowany. Na początek przygotuj bulion zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto kupić już oczyszczone i obgotowane flaczki, wtedy wystarczy je tylko pokroić i zalać wodą oraz gotować przez kilka minut. Na koniec odcedź je i przepłucz gorącą wodą, a następnie znów gotuj przez pół godziny w czystej wodzie i odsącz.
W tym czasie oczyść pietruszkę i marchewkę, pokrój je w paski. Podsmaż na maśle razem z posiekaną cebulką. Warzywa i flaki dodaj do bulionu i gotuj całość jeszcze 10 minut. Dopraw przyprawą w płynie MAGGI, a także imbirem, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj przez 5 minut.
Do flaczków możesz dodać ulubione przyprawy – ostrą paprykę czy majeranek. Flaczki jak u mamy doskonale skomponują się z grzankami, pieczywem czosnkowym i ziołowym albo z chrupiącą bagietką. Flaczki wołowe zawsze najlepiej smakują na ciepło.
Komentarze 0