Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aromatyczne flaczki wołowe to wyjątkowo sycąca zupa, którą możesz przygotować na różne okazje. Zarówno na świąteczny obiad, jak i w ramach posiłku w zwykły dzień. Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY oraz Przyprawa w płynie MAGGI nadadzą jej intensywnego smaku i zapachu, podkreślając wyraziste składniki zupy. Nasz przepis na flaki jak u mamy to klasyczna wersja, która posmakuje każdemu!
Wbrew pozorom przepis na to, jak ugotować flaki wołowe nie jest mocno skomplikowany. Na początek przygotuj bulion zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto kupić już oczyszczone i obgotowane flaczki, wtedy wystarczy je tylko pokroić i zalać wodą oraz gotować przez kilka minut. Na koniec odcedź je i przepłucz gorącą wodą, a następnie znów gotuj przez pół godziny w czystej wodzie i odsącz.
W tym czasie oczyść pietruszkę i marchewkę, pokrój je w paski. Podsmaż na maśle razem z posiekaną cebulką. Warzywa i flaki dodaj do bulionu i gotuj całość jeszcze 10 minut. Dopraw przyprawą w płynie MAGGI, a także imbirem, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj przez 5 minut.
Do flaczków możesz dodać ulubione przyprawy – ostrą paprykę czy majeranek. Flaczki jak u mamy doskonale skomponują się z grzankami, pieczywem czosnkowym i ziołowym albo z chrupiącą bagietką. Flaczki wołowe zawsze najlepiej smakują na ciepło.
Przygotowanie
80 min
Krok 1
5 min
Bulion przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
45 min
Kupione flaczki już oczyszczone, obgotowane, pokrojone zalej wodą i gotuj kilka minut. Odcedź i przepłukuj gorącą wodą. Potem powtórz pierwszy krok – zalej wodą i gotuj ok. 30 minut, aż flaczki będą miękkie. Odcedź.
Krok 3
13 min
Marchew i pietruszkę oczyść, pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój drobną kostkę. Podsmaż razem na maśle.
Krok 4
10 min
Bulion połącz z podsmażonymi warzywami, dodaj flaki, gotuj razem przez około 10 minut.
Krok 5
5 min
Dopraw przyprawą w płynie MAGGI, pieprzem, gałką i imbirem. Dodaj majeranek i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Krok 6
2 min
Podaj z bagietką.
Krok 1
z
6
Bulion przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
z
6
Kupione flaczki już oczyszczone, obgotowane, pokrojone zalej wodą i gotuj kilka minut. Odcedź i przepłukuj gorącą wodą. Potem powtórz pierwszy krok – zalej wodą i gotuj ok. 30 minut, aż flaczki będą miękkie. Odcedź.
Krok 3
z
6
Marchew i pietruszkę oczyść, pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój drobną kostkę. Podsmaż razem na maśle.
Krok 4
z
6
Bulion połącz z podsmażonymi warzywami, dodaj flaki, gotuj razem przez około 10 minut.
Krok 5
z
6
Dopraw przyprawą w płynie MAGGI, pieprzem, gałką i imbirem. Dodaj majeranek i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Krok 6
z
6
Podaj z bagietką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
m
mario
jakie flaki po godzinie gotowania są miękkie .
T
Tom
Tak jest, droga na skróty, na pewno nie "jak u mamy".
Winiary
Expert
Warto zamówić sobie takie u mamy - to propozycja na szybkie zastępstwo, bez konieczności gotowania wcześniej rosołu.
b
benedykt
Takie flaki to dramat
Winiary
Expert
Benedykt, podziel się u nas tutaj swoim przepisem :)
Komentarze 3