Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aromatyczne flaczki wołowe to wyjątkowo sycąca zupa, którą możesz przygotować na różne okazje. Zarówno na świąteczny obiad, jak i w ramach posiłku w zwykły dzień. Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY oraz Przyprawa w płynie MAGGI nadadzą jej intensywnego smaku i zapachu, podkreślając wyraziste składniki zupy. Nasz przepis na flaki jak u mamy to klasyczna wersja, która posmakuje każdemu miłośnikowi podrobów!
Ta tradycyjna potrawa czasami dziwi, a nawet szokuje gości z zagranicy, jednak najczęściej opór znika, gdy ktoś już odważy się spróbować flaków. Odpowiednio doprawione i wystarczająco długo gotowane mogą stać się naprawdę cenionym specjałem. Z czasem każdym amator tej potrawy nauczy się zresztą rozróżniać różne jej typy i rodzaje.
Flaki wołowe różnią się od flaków cielęcych lub wieprzowych. Są ciemniejsze i bardziej sprężyste, a ich smak jest bardziej intensywny i bardziej mięsny. Można powiedzieć, że flaczki cielęce będą dobrym wyborem dla osób, które jedzą taką potrawę po raz pierwszy, natomiast mocniejsze flaczki wołowe to perfekcyjny wybór dla koneserów flaków w różnej postaci.
Flaczki wołowe: jak zrobić, żeby za każdym razem się udały?
Wbrew pozorom przepis na to, jak ugotować flaki wołowe nie jest mocno skomplikowany. Na początek przygotuj bulion zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto kupić już oczyszczone i obgotowane flaczki wołowe, wtedy wystarczy je tylko pokroić i zalać wodą oraz gotować przez kilka minut. Na koniec odcedź je i przepłucz gorącą wodą, a następnie znów gotuj przez pół godziny w czystej wodzie i odsącz.
W tym czasie oczyść pietruszkę i marchewkę, pokrój je w paski. Podsmaż na maśle razem z posiekaną cebulką. Warzywa i flaki dodaj do bulionu i gotuj całość jeszcze 10 minut. Dopraw przyprawą w płynie MAGGI, a także imbirem, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj przez 5 minut.
Do flaczków możesz dodać ulubione przyprawy – ostrą paprykę czy majeranek. Flaczki jak u mamy doskonale skomponują się z grzankami, pieczywem czosnkowym i ziołowym albo z chrupiącą bagietką. Flaczki wołowe zawsze najlepiej smakują na ciepło.
Bulion przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Kupione flaczki już oczyszczone, obgotowane, pokrojone zalej wodą i gotuj kilka minut. Odcedź i przepłukuj gorącą wodą. Potem powtórz pierwszy krok – zalej wodą i gotuj ok. 30 minut, aż flaczki będą miękkie. Odcedź.
Marchew i pietruszkę oczyść, pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój drobną kostkę. Podsmaż razem na maśle.
Bulion połącz z podsmażonymi warzywami, dodaj flaki, gotuj razem przez około 10 minut.
Dopraw przyprawą w płynie MAGGI, pieprzem, gałką i imbirem. Dodaj majeranek i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Podaj z bagietką.