Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy
Dodaj do CookBook

Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Cebula
1  łyżeczka
Majeranek
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Korzeń imbiru
1.5  łyżek
Masło
500  g
Flaki wołowe
2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.2 g
Wartość energetyczna
202.1 kcal
Tłuszcze
10.7 g
Białko
16.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Aromatyczne flaczki wołowe to wyjątkowo sycąca zupa, którą możesz przygotować na różne okazje. Zarówno na świąteczny obiad, jak i w ramach posiłku w zwykły dzień. Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY oraz Przyprawa w płynie MAGGI nadadzą jej intensywnego smaku i zapachu, podkreślając wyraziste składniki zupy. Nasz przepis na flaki jak u mamy to klasyczna wersja, która posmakuje każdemu miłośnikowi podrobów! 

 

Ta tradycyjna potrawa czasami dziwi, a nawet szokuje gości z zagranicy, jednak najczęściej opór znika, gdy ktoś już odważy się spróbować flaków. Odpowiednio doprawione i wystarczająco długo gotowane mogą stać się naprawdę cenionym specjałem. Z czasem każdym amator tej potrawy nauczy się zresztą rozróżniać różne jej typy i rodzaje.  

 

Flaki wołowe różnią się od flaków cielęcych lub wieprzowych. Są ciemniejsze i bardziej sprężyste, a ich smak jest bardziej intensywny i bardziej mięsny. Można powiedzieć, że flaczki cielęce będą dobrym wyborem dla osób, które jedzą taką potrawę po raz pierwszy, natomiast mocniejsze flaczki wołowe to perfekcyjny wybór dla koneserów flaków w różnej postaci.  

 

Flaczki wołowe: jak zrobić, żeby za każdym razem się udały? 

 

Wbrew pozorom przepis na to, jak ugotować flaki wołowe nie jest mocno skomplikowany. Na początek przygotuj bulion zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto kupić już oczyszczone i obgotowane flaczki wołowe, wtedy wystarczy je tylko pokroić i zalać wodą oraz gotować przez kilka minut. Na koniec odcedź je i przepłucz gorącą wodą, a następnie znów gotuj przez pół godziny w czystej wodzie i odsącz. 

 

W tym czasie oczyść pietruszkę i marchewkę, pokrój je w paski. Podsmaż na maśle razem z posiekaną cebulką. Warzywa i flaki dodaj do bulionu i gotuj całość jeszcze 10 minut. Dopraw przyprawą w płynie MAGGI, a także imbirem, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj przez 5 minut. 

 

Do flaczków możesz dodać ulubione przyprawy – ostrą paprykę czy majeranek. Flaczki jak u mamy doskonale skomponują się z grzankami, pieczywem czosnkowym i ziołowym albo z chrupiącą bagietką. Flaczki wołowe zawsze najlepiej smakują na ciepło. 

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    5 min
    Bulion przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 2

    45 min
    Kupione flaczki już oczyszczone, obgotowane, pokrojone zalej wodą i gotuj kilka minut. Odcedź i przepłukuj gorącą wodą. Potem powtórz pierwszy krok – zalej wodą i gotuj ok. 30 minut, aż flaczki będą miękkie. Odcedź.
  • Krok 3

    13 min
    Marchew i pietruszkę oczyść, pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój drobną kostkę. Podsmaż razem na maśle.
  • Krok 4

    10 min
    Bulion połącz z podsmażonymi warzywami, dodaj flaki, gotuj razem przez około 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Dopraw przyprawą w płynie MAGGI, pieprzem, gałką i imbirem. Dodaj majeranek i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Podaj z bagietką.
Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

Krok 1 z 6

Bulion przygotuj według przepisu na opakowaniu.

Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

Krok 2 z 6

Kupione flaczki już oczyszczone, obgotowane, pokrojone zalej wodą i gotuj kilka minut. Odcedź i przepłukuj gorącą wodą. Potem powtórz pierwszy krok – zalej wodą i gotuj ok. 30 minut, aż flaczki będą miękkie. Odcedź.

Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

Krok 3 z 6

Marchew i pietruszkę oczyść, pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój drobną kostkę. Podsmaż razem na maśle.

Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

Krok 4 z 6

Bulion połącz z podsmażonymi warzywami, dodaj flaki, gotuj razem przez około 10 minut.

Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

Krok 5 z 6

Dopraw przyprawą w płynie MAGGI, pieprzem, gałką i imbirem. Dodaj majeranek i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

Krok 6 z 6

Podaj z bagietką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Wielkanoc
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjne pierogi ruskie - niezawodny przepis

    Tradycyjne pierogi ruskie - niezawodny przepis

    1 godz 32 min Łatwy
  • Przepis na gołąbki tradycyjne

    Przepis na gołąbki tradycyjne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ogórki małosolne – tradycyjne

    Ogórki małosolne – tradycyjne

    48 godz 10 min Łatwy
  • Tradycyjne kołduny litewskie

    Tradycyjne kołduny litewskie

    1 godz 8 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu