Flaczki jarskie
45min
Łatwy
2 kostek
2 łyżek
1 pęczek
Włoszczyzna
1
Cebula
150 g
Makaron Wstążki
2 łyżek
Masło
1 łyżka
Majeranek
1 trochę
Ziele angielskie mielone
1 trochę
Liść laurowy
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
8.51 g
Węglowodany
38.03 g
Tłuszcze
9.19 g
Wartość energetyczna
258.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
5 min
Cebulę i pora pokrój, podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.
Krok 2
10 min
Pozostałe warzywa oczyść i zetrzyj na tarce jarzynowej.
Krok 3
10 min
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku.
Krok 4
1 min
Bulion warzywny rozpuść w 1l wrzącej wody.
Krok 5
15 min
Do gotującego się bulionu wrzuć wszystkie warzywa oraz przyprawy, gotuj 15 minut.
Krok 6
3 min
Na koniec dodaj makaron i Maggi.
Krok 7
1 min
Tak przygotowane flaczki rozlej do 4 bulionówek. Podawaj z pieczywem.
Nie tylko dla wegetarian! Flaczki jarskie z włoszczyzny, na esencjonalnym Bulionie warzywnym, z majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym i gałką muszkatołową oraz niezawodną przyprawą do zup, sosów i sałatek. Doskonałe na pożywny obiad z makaronem tagliatelle (wstążki) oraz świeżym pieczywem. Kto się spieszy, może wykorzystać mrożoną mieszankę warzyw i podsmażyć ją razem z cebulą na patelni przed dodaniem do Bulionu. Smacznego!
Komentarze 0