Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Flaczki to tradycyjne danie polskiej kuchni. My proponujemy jego wegańską, ale równie smaczną wersję: flaczki z boczniaków. Te niepozorne grzyby doskonale sprawdzą się w tej pożywnej zupie, której bazą jest esencjonalny bulion warzywny Winiary. Wystarczy kilka dodatków, garść przypraw i pyszny obiad bez marnowania gotowy! I to w około 30 minut. Smacznego!
Przygotowanie
31 min
Krok 1
7 min
W garnku rozgrzej olej, następnie dodaj starte na tarce marchewkę oraz pietruszkę, drobno posiekanego pora, rozgnieciony czosnek oraz pokrojone wzdłuż boczniaki. Smaż całość przez 5 minut na średniej mocy kuchenki.
Krok 2
20 min
Następnie dodaj sos sojowy, 1,5 - 2 litry wody, bulion WINIARY, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, starty na tarce imbir, słodką i wędzoną paprykę. Całość gotuj pod przykryciem przez około 20 – 30 min.
Krok 3
3 min
Pod koniec gotowania, wlej chochlę zupy do osobnej miseczki, dodaj mąkę i dokładnie ją wymieszaj, żeby nie było grudek. Wlej mieszankę powrotem do garnka, gotuj jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Krok 4
1 min
Pod koniec dodaj majeranek oraz czarny pieprz. Dopraw solą, jeśli jest taka potrzeba.
Krok 1
z
4
W garnku rozgrzej olej, następnie dodaj starte na tarce marchewkę oraz pietruszkę, drobno posiekanego pora, rozgnieciony czosnek oraz pokrojone wzdłuż boczniaki. Smaż całość przez 5 minut na średniej mocy kuchenki.
Krok 2
z
4
Następnie dodaj sos sojowy, 1,5 - 2 litry wody, bulion WINIARY, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, starty na tarce imbir, słodką i wędzoną paprykę. Całość gotuj pod przykryciem przez około 20 – 30 min.
Krok 3
z
4
Pod koniec gotowania, wlej chochlę zupy do osobnej miseczki, dodaj mąkę i dokładnie ją wymieszaj, żeby nie było grudek. Wlej mieszankę powrotem do garnka, gotuj jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Krok 4
z
4
Pod koniec dodaj majeranek oraz czarny pieprz. Dopraw solą, jeśli jest taka potrzeba.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0