Flaczki z boczniaków
48min
Łatwy
500 g
Boczniaki
1200 g
Woda
60 g
60 g
Korzeń pietruszki
1 pęczek
Pietruszka
200 g
Cebula biała
2 kawałków
Czosnek
2
Liść laurowy
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
20 g
Musztarda sarepska
1 łyżka
Olej rzepakowy
2 g
Papryka ostra, suszona na słońcu
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 łyżeczka
Majeranek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
6.99 g
Węglowodany
21.71 g
Tłuszcze
6.46 g
Wartość energetyczna
158.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
48 min
Krok 1
10 min
Boczniaki dokładnie oczyść i pokrój w plasterki. Marchewkę i korzeń pietruszki dokładnie umyj, obierz i pokrój w słupki. Posiekaj cebulę w kostkę.
Krok 2
15 min
W garnku rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj warzywa oraz grzyby, liście laurowe i czosnek w całości. Duś wszystko razem przez ok. 10 minut na małym ogniu, uważając żeby nic się nie przypaliło.
Krok 3
20 min
Po tym czasie zalej litrem wody i dodaj dwie kostki bulionu, przyprawy i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, do miękkości boczniaków, po czym dodaj musztardę i koncentrat. Zagotuj raz jeszcze.
Krok 4
3 min
Flaczki z boczniaków podawaj gorące, obsypane natką pietruszki, z grzankami.
Flaczki z boczniaków uważamy za intrygujący pomysł na obiad dla miłośników dań z grzybami i warzywami – mamy tutaj połączenie nie tylko wartościowych pod względem odżywczym boczniaków (zawierają m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe) z warzywami, ale również z ostrą musztardą, koncentratem pomidorowym, ostrą papryką, majerankiem i innymi intensywnymi przyprawami oraz dodatkami. W przepisie na boczniaki polecamy użyć Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY – dla smaku i zapachu!
Komentarze 0