Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Flaczki z boczniaków

0
48 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Boczniaki
1200 g
Woda
60 g
60 g
Korzeń pietruszki
1 pęczek
Pietruszka
200 g
Cebula biała
2 kawałków
Czosnek
2 
Liść laurowy
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
20 g
Musztarda sarepska
1 łyżka
Olej rzepakowy
2 g
Papryka ostra, suszona na słońcu
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 łyżeczka
Majeranek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.99 g
Tłuszcze
6.46 g
Wartość energetyczna
158.61 kcal
Węglowodany
21.71 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
10 min
Boczniaki dokładnie oczyść i pokrój w plasterki. Marchewkę i korzeń pietruszki dokładnie umyj, obierz i pokrój w słupki. Posiekaj cebulę w kostkę.
Krok 2
15 min
W garnku rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj warzywa oraz grzyby, liście laurowe i czosnek w całości. Duś wszystko razem przez ok. 10 minut na małym ogniu, uważając żeby nic się nie przypaliło.
Krok 3
20 min
Po tym czasie zalej litrem wody i dodaj dwie kostki bulionu, przyprawy i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, do miękkości boczniaków, po czym dodaj musztardę i koncentrat. Zagotuj raz jeszcze.
Krok 4
3 min
Flaczki z boczniaków podawaj gorące, obsypane natką pietruszki, z grzankami.
Flaczki z boczniaków

Krok 1 z 4

Boczniaki dokładnie oczyść i pokrój w plasterki. Marchewkę i korzeń pietruszki dokładnie umyj, obierz i pokrój w słupki. Posiekaj cebulę w kostkę.

Flaczki z boczniaków

Krok 2 z 4

W garnku rozgrzej dwie łyżki oleju. Dodaj warzywa oraz grzyby, liście laurowe i czosnek w całości. Duś wszystko razem przez ok. 10 minut na małym ogniu, uważając żeby nic się nie przypaliło.

Flaczki z boczniaków

Krok 3 z 4

Po tym czasie zalej litrem wody i dodaj dwie kostki bulionu, przyprawy i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, do miękkości boczniaków, po czym dodaj musztardę i koncentrat. Zagotuj raz jeszcze.

Flaczki z boczniaków

Krok 4 z 4

Flaczki z boczniaków podawaj gorące, obsypane natką pietruszki, z grzankami.

Flaczki z boczniaków uważamy za intrygujący pomysł na obiad dla miłośników dań z grzybami i warzywami – mamy tutaj połączenie nie tylko wartościowych pod względem odżywczym boczniaków (zawierają m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe) z warzywami, ale również z ostrą musztardą, koncentratem pomidorowym, ostrą papryką, majerankiem i innymi intensywnymi przyprawami oraz dodatkami. W przepisie na boczniaki polecamy użyć Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY – dla smaku i zapachu!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika