Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

(0)
50min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20  dag
Pieczarki
1 
Pierś Z Kurczaka
0.7  l
Rosół
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Seler
1 
Cebula
1 
Por (biała lub jasnozielona część)
0.5  szklanka
Słodka śmietana
1  łyżka
Majeranek
3 
Ziarenka ziela angielskiego
0.5  łyżeczka
Czosnek w płatkach
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
2 
Liść laurowy
1  szczypta
Imbir sproszkowany
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Kurkuma
trochę
Olej do smażenia
3  łyżek
Mąka
trochę
Natka pietruszki do udekorowania zupy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.49 g
Węglowodany
33.96 g
Tłuszcze
7.73 g
Wartość energetyczna
264.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
4 min
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub słupki. Por kroimy w półtalarki, cebulę w piórka.
Krok 2
5 min
Wrzucamy warzywa na średnio rozgrzany olej, smażymy około 5 minut.
Krok 3
8 min
Dodajemy do rondla pokrojone w paseczki pieczarki, liście laurowe i ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy, smażymy aż odparuje woda.
Krok 4
10 min
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w paseczki.
Krok 5
15 min
Dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka do rondla z warzywami, podlewamy rosołem, gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
Krok 6
4 min
Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, dolewamy do flaczków, zagotowujemy ciągle mieszając.
Krok 7
2 min
Dodajemy do garnka śmietankę, mieszamy.
Krok 8
2 min
Zupę na rosole podajemy udekorowaną natką pietruszki.
Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

Krok 1 z 8

Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub słupki. Por kroimy w półtalarki, cebulę w piórka.

Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

Krok 2 z 8

Wrzucamy warzywa na średnio rozgrzany olej, smażymy około 5 minut.

Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

Krok 3 z 8

Dodajemy do rondla pokrojone w paseczki pieczarki, liście laurowe i ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy, smażymy aż odparuje woda.

Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

Krok 4 z 8

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w paseczki.

Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

Krok 5 z 8

Dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka do rondla z warzywami, podlewamy rosołem, gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

Krok 6 z 8

Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, dolewamy do flaczków, zagotowujemy ciągle mieszając.

Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

Krok 7 z 8

Dodajemy do garnka śmietankę, mieszamy.

Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

Krok 8 z 8

Zupę na rosole podajemy udekorowaną natką pietruszki.

No właśnie, czy nie zapomnieliśmy o flaczkach? To chyba kolejny klasyk po pomidorowej przygotowywany na rosole. Nie będę Wam jednak serwować takiej oczywistości (chociaż dlaczego nie – klik). Chciałam Wam zaproponować zupę z kurczakiem i pieczarkami a’la flaczki, przygotowaną na rosole drobiowym (w przeciwieństwie do flaczków tradycyjnych, najlepszych na rosole wołowym).
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha