Flaczki, niekoniecznie tradycyjne
50min
Średni
20
dag
Pieczarki
1
Pierś Z Kurczaka
0.7
l
Rosół
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
Seler
1
Cebula
1
Por (biała lub jasnozielona część)
0.5
szklanka
Słodka śmietana
1
łyżka
Majeranek
3
Ziarenka ziela angielskiego
0.5
łyżeczka
Czosnek w płatkach
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
2
Liść laurowy
1
szczypta
Imbir sproszkowany
1
szczypta
Gałka muszkatołowa
1
szczypta
Kurkuma
trochę
Olej do smażenia
3
łyżek
Mąka
trochę
Natka pietruszki do udekorowania zupy
.
Wartości odżywcze
Białko
17.49 g
Węglowodany
33.96 g
Tłuszcze
7.73 g
Wartość energetyczna
264.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
4 min
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub słupki. Por kroimy w półtalarki, cebulę w piórka.
Krok 2
5 min
Wrzucamy warzywa na średnio rozgrzany olej, smażymy około 5 minut.
Krok 3
8 min
Dodajemy do rondla pokrojone w paseczki pieczarki, liście laurowe i ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy, smażymy aż odparuje woda.
Krok 4
10 min
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w paseczki.
Krok 5
15 min
Dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka do rondla z warzywami, podlewamy rosołem, gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
Krok 6
4 min
Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, dolewamy do flaczków, zagotowujemy ciągle mieszając.
Krok 7
2 min
Dodajemy do garnka śmietankę, mieszamy.
Krok 8
2 min
Zupę na rosole podajemy udekorowaną natką pietruszki.
No właśnie, czy nie zapomnieliśmy o flaczkach? To chyba kolejny klasyk po pomidorowej przygotowywany na rosole. Nie będę Wam jednak serwować takiej oczywistości (chociaż dlaczego nie – klik). Chciałam Wam zaproponować zupę z kurczakiem i pieczarkami a’la flaczki, przygotowaną na rosole drobiowym (w przeciwieństwie do flaczków tradycyjnych, najlepszych na rosole wołowym).
Komentarze 0