Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

(0)
50min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Wegetariański
  • /
    Z twistem
  • /
    Dobry dla dzieci

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Pieczarki
1 
Pierś Z Kurczaka
0.7  l
Rosół
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Seler
1 
Cebula
1 
Por (biała lub jasnozielona część)
0.5  szklanka
Słodka śmietana
1  łyżka
Majeranek
3 
Ziarenka ziela angielskiego
0.5  łyżeczka
Czosnek w płatkach
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
2 
Liść laurowy
1  szczypta
Imbir sproszkowany
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Kurkuma
trochę
Olej do smażenia
3  łyżek
Mąka
trochę
Natka pietruszki do udekorowania zupy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.49 g
Węglowodany
33.96 g
Tłuszcze
7.73 g
Wartość energetyczna
264.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
No właśnie, czy nie zapomnieliśmy o flaczkach? To chyba kolejny klasyk po pomidorowej przygotowywany na rosole. Nie będę Wam jednak serwować takiej oczywistości (chociaż dlaczego nie – klik). Chciałam Wam zaproponować zupę z kurczakiem i pieczarkami a’la flaczki, przygotowaną na rosole drobiowym (w przeciwieństwie do flaczków tradycyjnych, najlepszych na rosole wołowym).

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    4 min
    Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub słupki. Por kroimy w półtalarki, cebulę w piórka.
  • Krok 2

    5 min
    Wrzucamy warzywa na średnio rozgrzany olej, smażymy około 5 minut.
  • Krok 3

    8 min
    Dodajemy do rondla pokrojone w paseczki pieczarki, liście laurowe i ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy, smażymy aż odparuje woda.
  • Krok 4

    10 min
    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w paseczki.
  • Krok 5

    15 min
    Dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka do rondla z warzywami, podlewamy rosołem, gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
  • Krok 6

    4 min
    Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, dolewamy do flaczków, zagotowujemy ciągle mieszając.
  • Krok 7

    2 min
    Dodajemy do garnka śmietankę, mieszamy.
  • Krok 8

    2 min
    Zupę na rosole podajemy udekorowaną natką pietruszki.
Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

Krok 1 z 8

Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub słupki. Por kroimy w półtalarki, cebulę w piórka.

Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

Krok 2 z 8

Wrzucamy warzywa na średnio rozgrzany olej, smażymy około 5 minut.

Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

Krok 3 z 8

Dodajemy do rondla pokrojone w paseczki pieczarki, liście laurowe i ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy, smażymy aż odparuje woda.

Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

Krok 4 z 8

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w paseczki.

Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

Krok 5 z 8

Dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka do rondla z warzywami, podlewamy rosołem, gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

Krok 6 z 8

Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, dolewamy do flaczków, zagotowujemy ciągle mieszając.

Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

Krok 7 z 8

Dodajemy do garnka śmietankę, mieszamy.

Flaczki, niekoniecznie tradycyjne

Krok 8 z 8

Zupę na rosole podajemy udekorowaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
W Włodzimierz

Zawsze lubię korzystać z porad kulinarnych przekazywanych od naszych "Master Szefów".

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek

    1 godz 19 min Łatwy
  • Indyjska zupa tikka masala

    Indyjska zupa tikka masala

    50 min Średni
  • Zupa brukselkowa z grillowanym kurczakiem

    Zupa brukselkowa z grillowanym kurczakiem

    40 min Łatwy
  • Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

    Tradycyjna zupa ziemniaczana z chrupiącymi skwarkami

    45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu