Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
No właśnie, czy nie zapomnieliśmy o flaczkach? To chyba kolejny klasyk po pomidorowej przygotowywany na rosole. Nie będę Wam jednak serwować takiej oczywistości (chociaż dlaczego nie – klik). Chciałam Wam zaproponować zupę z kurczakiem i pieczarkami a’la flaczki, przygotowaną na rosole drobiowym (w przeciwieństwie do flaczków tradycyjnych, najlepszych na rosole wołowym).
Przygotowanie
50 min
Krok 1
4 min
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub słupki. Por kroimy w półtalarki, cebulę w piórka.
Krok 2
5 min
Wrzucamy warzywa na średnio rozgrzany olej, smażymy około 5 minut.
Krok 3
8 min
Dodajemy do rondla pokrojone w paseczki pieczarki, liście laurowe i ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy, smażymy aż odparuje woda.
Krok 4
10 min
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w paseczki.
Krok 5
15 min
Dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka do rondla z warzywami, podlewamy rosołem, gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
Krok 6
4 min
Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, dolewamy do flaczków, zagotowujemy ciągle mieszając.
Krok 7
2 min
Dodajemy do garnka śmietankę, mieszamy.
Krok 8
2 min
Zupę na rosole podajemy udekorowaną natką pietruszki.
Krok 1
z
8
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub słupki. Por kroimy w półtalarki, cebulę w piórka.
Krok 2
z
8
Wrzucamy warzywa na średnio rozgrzany olej, smażymy około 5 minut.
Krok 3
z
8
Dodajemy do rondla pokrojone w paseczki pieczarki, liście laurowe i ziele angielskie oraz pozostałe przyprawy, smażymy aż odparuje woda.
Krok 4
z
8
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w paseczki.
Krok 5
z
8
Dodajemy podsmażoną pierś z kurczaka do rondla z warzywami, podlewamy rosołem, gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
Krok 6
z
8
Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, dolewamy do flaczków, zagotowujemy ciągle mieszając.
Krok 7
z
8
Dodajemy do garnka śmietankę, mieszamy.
Krok 8
z
8
Zupę na rosole podajemy udekorowaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
W
Włodzimierz
Zawsze lubię korzystać z porad kulinarnych przekazywanych od naszych "Master Szefów".
Komentarze 1