Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Flaczki z żołądków drobiowych

0
65 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Żołądki drobiowe
1 paczka
Włoszczyzna
1 Płaska łyżka
Mąka
1 Płaska łyżka
Olej
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Ziele angielskie
1 trochę
Liść laurowy
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Imbir tarty
1 trochę
Słodka papryka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
8.59 g
Białko
25.43 g
Wartość energetyczna
222.51 kcal
Węglowodany
10.31 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
15 min
Żołądki oczyścić, umyć, zalać 1 litrem wody i zagotować.
Krok 2
10 min
Odszumować, dodać starte warzywa (por pokrojony w półkrążki) kostkę rosołową, pieprz ziarna, ziele angielskie, liść laurowy i 2 duże ząbki czosnku.
Krok 3
39 min
Gotować do miękkości. Żołądki wyjąć, pokroić w paseczki, włożyć do zupy. Dodać majeranek i przyprawy. Zrobić średnio rumianą zasmażkę z mąki i tłuszczu (ja wolę smalec). Wlać do zupy, zagotować.
Krok 4
1 min
Podawać z pieczywem, najlepiej białym! Smacznego!
Flaczki z żołądków drobiowych

Krok 1 z 4

Żołądki oczyścić, umyć, zalać 1 litrem wody i zagotować.

Flaczki z żołądków drobiowych

Krok 2 z 4

Odszumować, dodać starte warzywa (por pokrojony w półkrążki) kostkę rosołową, pieprz ziarna, ziele angielskie, liść laurowy i 2 duże ząbki czosnku.

Flaczki z żołądków drobiowych

Krok 3 z 4

Gotować do miękkości. Żołądki wyjąć, pokroić w paseczki, włożyć do zupy. Dodać majeranek i przyprawy. Zrobić średnio rumianą zasmażkę z mąki i tłuszczu (ja wolę smalec). Wlać do zupy, zagotować.

Flaczki z żołądków drobiowych

Krok 4 z 4

Podawać z pieczywem, najlepiej białym! Smacznego!

Tradycyjne polskie flaki bazują na żołądkach wołowych. W tej propozycji jednak możesz stworzyć flaczki z żołądków drobiowych. Aromatyczna i gęsta zupa doprawiona jest Kostką do Smaku drobiową WINIARY, przez co zachwyci ona również niejadków. Zobacz, jak serwować podroby, by były one bazą do pysznych posiłków!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika