Flaczki z żołądków drobiowych
1 godz 5 min
Łatwy
1
kostka
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
500
g
Żołądki drobiowe
1
paczka
Włoszczyzna
1
Płaska łyżka
Mąka
1
Płaska łyżka
Olej
trochę
Pieprz czarny
trochę
Ziele angielskie
trochę
Liść laurowy
1
ząbek
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Imbir tarty
trochę
Słodka papryka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
25.41 g
Węglowodany
10.32 g
Tłuszcze
8.5 g
Wartość energetyczna
222.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
65 min
Krok 1
15 min
Żołądki oczyścić, umyć, zalać 1 litrem wody i zagotować.
Krok 2
10 min
Odszumować, dodać starte warzywa (por pokrojony w półkrążki) kostkę rosołową, pieprz ziarna, ziele angielskie, liść laurowy i 2 duże ząbki czosnku.
Krok 3
39 min
Gotować do miękkości. Żołądki wyjąć, pokroić w paseczki, włożyć do zupy. Dodać majeranek i przyprawy. Zrobić średnio rumianą zasmażkę z mąki i tłuszczu (ja wolę smalec). Wlać do zupy, zagotować.
Krok 4
1 min
Podawać z pieczywem, najlepiej białym! Smacznego!
Tradycyjne polskie flaki bazują na żołądkach wołowych. W tej propozycji jednak możesz stworzyć flaczki z żołądków drobiowych. Aromatyczna i gęsta zupa doprawiona jest Kostką do Smaku drobiową WINIARY, przez co zachwyci ona również niejadków. Zobacz, jak serwować podroby, by były one bazą do pysznych posiłków!
Komentarze 0