Flaczki z żołądków drobiowych

(3)
1 godz 5 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest heniczka

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Żołądki drobiowe
1  paczka
Włoszczyzna
1  Płaska łyżka
Mąka
1  Płaska łyżka
Olej
trochę
Pieprz czarny
trochę
Ziele angielskie
trochę
Liść laurowy
1  ząbek
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Imbir tarty
trochę
Słodka papryka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
25.41 g
Węglowodany
10.32 g
Tłuszcze
8.5 g
Wartość energetyczna
222.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tradycyjne polskie flaki bazują na żołądkach wołowych. W tej propozycji jednak możesz stworzyć flaczki z żołądków drobiowych. Aromatyczna i gęsta zupa doprawiona jest Kostką do Smaku drobiową WINIARY, przez co zachwyci ona również niejadków. Zobacz, jak serwować podroby, by były one bazą do pysznych posiłków!
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
15 min
Żołądki oczyścić, umyć, zalać 1 litrem wody i zagotować.
Krok 2
10 min
Odszumować, dodać starte warzywa (por pokrojony w półkrążki) kostkę rosołową, pieprz ziarna, ziele angielskie, liść laurowy i 2 duże ząbki czosnku.
Krok 3
39 min
Gotować do miękkości. Żołądki wyjąć, pokroić w paseczki, włożyć do zupy. Dodać majeranek i przyprawy. Zrobić średnio rumianą zasmażkę z mąki i tłuszczu (ja wolę smalec). Wlać do zupy, zagotować.
Krok 4
1 min
Podawać z pieczywem, najlepiej białym! Smacznego!
Flaczki z żołądków drobiowych

Krok 1 z 4

Żołądki oczyścić, umyć, zalać 1 litrem wody i zagotować.

Flaczki z żołądków drobiowych

Krok 2 z 4

Odszumować, dodać starte warzywa (por pokrojony w półkrążki) kostkę rosołową, pieprz ziarna, ziele angielskie, liść laurowy i 2 duże ząbki czosnku.

Flaczki z żołądków drobiowych

Krok 3 z 4

Gotować do miękkości. Żołądki wyjąć, pokroić w paseczki, włożyć do zupy. Dodać majeranek i przyprawy. Zrobić średnio rumianą zasmażkę z mąki i tłuszczu (ja wolę smalec). Wlać do zupy, zagotować.

Flaczki z żołądków drobiowych

Krok 4 z 4

Podawać z pieczywem, najlepiej białym! Smacznego!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika