Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjne polskie flaki bazują na żołądkach wołowych. W tej propozycji jednak możesz stworzyć flaczki z żołądków drobiowych. Aromatyczna i gęsta zupa doprawiona jest Kostką do Smaku drobiową WINIARY, przez co zachwyci ona również niejadków. Zobacz, jak serwować podroby, by były one bazą do pysznych posiłków!
Przygotowanie
65 min
Krok 1
15 min
Żołądki oczyścić, umyć, zalać 1 litrem wody i zagotować.
Krok 2
10 min
Odszumować, dodać starte warzywa (por pokrojony w półkrążki) kostkę rosołową, pieprz ziarna, ziele angielskie, liść laurowy i 2 duże ząbki czosnku.
Krok 3
39 min
Gotować do miękkości. Żołądki wyjąć, pokroić w paseczki, włożyć do zupy. Dodać majeranek i przyprawy. Zrobić średnio rumianą zasmażkę z mąki i tłuszczu (ja wolę smalec). Wlać do zupy, zagotować.
Krok 4
1 min
Podawać z pieczywem, najlepiej białym! Smacznego!
Krok 1
z
4
Żołądki oczyścić, umyć, zalać 1 litrem wody i zagotować.
Krok 2
z
4
Odszumować, dodać starte warzywa (por pokrojony w półkrążki) kostkę rosołową, pieprz ziarna, ziele angielskie, liść laurowy i 2 duże ząbki czosnku.
Krok 3
z
4
Gotować do miękkości. Żołądki wyjąć, pokroić w paseczki, włożyć do zupy. Dodać majeranek i przyprawy. Zrobić średnio rumianą zasmażkę z mąki i tłuszczu (ja wolę smalec). Wlać do zupy, zagotować.
Krok 4
z
4
Podawać z pieczywem, najlepiej białym! Smacznego!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0