Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa idealna na zabawę sylwestrową – flaczki wegetariańskie z boczniakiem. Zdecydowanie bardziej popularne są tradycjne flaki, ale te albo się kocha albo nienawidzi. Flaczki wegetariańskie są świetną alternatywą dla tradycyjnej wersji tej zupy. Mają ogromną zaletę, którą doceni chyba każda kobieta w przedsylwestrową noc – flaczki wegetariańskie gotuje się dosyć szybko, więc zostanie nam sporo czasu na przygotowanie kreacji sylwestrowej.
Moja mama dosyć często gotuje różne wersje flaczków: z boczniakiem, z mięsem drobiowym lub tradycyjne. Przyznaję szczerze, że nie jestem fanką tradycyjnych flaków, ale te drobiowe lub grzybowe flaczki wegetariańskie bardzo lubię.
Przygotowanie
46 min
Krok 1
5 min
Umyte i osuszone boczniaki kroimy w paski. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy i kroimy w kostkę lub słupki.
Krok 2
10 min
Do garnka wlewamy około 1 łyżkę oleju roślinnego i wrzucamy włoszczyznę, po chwili dodajemy też grzyby. Smażymy na małym ogniu często mieszając (około 10 minut).
Krok 3
20 min
Podsmażoną włoszczyznę i grzyby zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu i dosypujemy suszony lubczyk. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.
Krok 4
10 min
o tym czasie flaczki wegetariańskie doprawiamy słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut .
Krok 5
1 min
Flaczki wegetariańskie można podawać posypane dodatkowo świeżym majerankiem lub natką pietruszki.
Krok 1
z
5
Umyte i osuszone boczniaki kroimy w paski. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy i kroimy w kostkę lub słupki.
Krok 2
z
5
Do garnka wlewamy około 1 łyżkę oleju roślinnego i wrzucamy włoszczyznę, po chwili dodajemy też grzyby. Smażymy na małym ogniu często mieszając (około 10 minut).
Krok 3
z
5
Podsmażoną włoszczyznę i grzyby zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu i dosypujemy suszony lubczyk. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.
Krok 4
z
5
o tym czasie flaczki wegetariańskie doprawiamy słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut .
Krok 5
z
5
Flaczki wegetariańskie można podawać posypane dodatkowo świeżym majerankiem lub natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0