Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Kurczak po koreańsku
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
24.8g / 38%
Węglowodany
23.7g / 37%
Tłuszcze
7.1g / 24%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kurczak po koreańsku

+

Kurczak po koreańsku

Wróć

Kurczak po koreańsku

(1)
26min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Filet z kurczaka lub mięso z udek bez skóry i kości
1 
Białko jajka
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
0.5  łyżeczka
Imbir mielony
2  łyżek
Skrobia ziemniaczana
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Olej do smażenia
0.5  szklanka
Ketchup łagodny WINIARY
1  łyżka
Cukier brązowy
1  łyżka
Ocet jabłkowy
1  łyżka
Sos sojowy
2  ząbków
Czosnek
trochę
2-cm kawałek imbiru
1  łyżka
Sezam prażony
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24.82 g
Węglowodany
23.7 g
Tłuszcze
7.06 g
Wartość energetyczna
262.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubisz dania z kurczaka, ale czasami brakuje Ci już pomysłu? A może chcesz zaskoczyć czymś swoich bliskich? Mamy dla Ciebie przepis, który może Ci się spodobać i na stałe zagościć w Twoim menu. Kurczak po koreańsku to danie, które z powodzeniem możesz podać rodzinie i znajomym na szybki, codzienny obiad, ale sprawdzi się też w czasie większych uroczystości. Jak go zrobić? Zobacz przepis poniżej.


Chrupiący kurczak w aromatycznym sosie – obiad dla każdego

To danie zaskoczy Cię swoim smakiem, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Kawałki kurczaka wystarczy dokładnie obtoczyć w przyprawach, białku jaja i mące, a następnie usmażyć na głębokim tłuszczu, żeby były chrupiące. Teraz czas na sos. Na początek podsmażamy imbir i czosnek, a po chwili dodajemy cukier, ocet, ketchup WINIARY, sos sojowy i prażony sezam. Gdy wszystkie składniki sosu się połączą, dodajemy do niego usmażone wcześniej kawałki kurczaka i chwilę podgrzewamy, dokładnie mieszając. Gotowego kurczaka po koreańsku podawaj np. z ryżem lub makaronem. Smacznego!

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    5 min
    Kurczaka pokrój w sporą kostkę. Dopraw solą, pieprzem oraz mielonym czosnkiem i imbirem. Dokładnie wymieszaj. Do kurczaka dodaj białko jaja i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj skrobię ziemniaczaną i dokładnie opanieruj w niej kurczaka.
  • Krok 2

    10 min
    Kawałki mięsa otrzep z nadmiaru mąki, a następnie smaż partiami na głębokim tłuszczu, aż kawałki kurczaka będą rumiane i chrupiące. Usmażone mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Krok 3

    1 min
    Czosnek i imbir drobno posiekaj.
  • Krok 4

    8 min
    Na suchą patelnię wlej łyżkę oleju. Dodaj posiekany imbir i czosnek, smaż chwilę. Dodaj cukier, ocet oraz ketchup WINIARY i całość zagotuj. Dodaj sos sojowy oraz prażony sezam.
  • Krok 5

    1 min
    Do powstałego sosu wrzuć chrupiące kawałki kurczaka i wymieszaj, aby sos dokładnie obtoczył każdy kawałek mięsa.
  • Krok 6

    1 min
    Podawaj np. z posiekaną dymką i sezamem.
Kurczak po koreańsku

Krok 1 z 6

Kurczaka pokrój w sporą kostkę. Dopraw solą, pieprzem oraz mielonym czosnkiem i imbirem. Dokładnie wymieszaj. Do kurczaka dodaj białko jaja i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj skrobię ziemniaczaną i dokładnie opanieruj w niej kurczaka.

Kurczak po koreańsku

Krok 2 z 6

Kawałki mięsa otrzep z nadmiaru mąki, a następnie smaż partiami na głębokim tłuszczu, aż kawałki kurczaka będą rumiane i chrupiące. Usmażone mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kurczak po koreańsku

Krok 3 z 6

Czosnek i imbir drobno posiekaj.

Kurczak po koreańsku

Krok 4 z 6

Na suchą patelnię wlej łyżkę oleju. Dodaj posiekany imbir i czosnek, smaż chwilę. Dodaj cukier, ocet oraz ketchup WINIARY i całość zagotuj. Dodaj sos sojowy oraz prażony sezam.

Kurczak po koreańsku

Krok 5 z 6

Do powstałego sosu wrzuć chrupiące kawałki kurczaka i wymieszaj, aby sos dokładnie obtoczył każdy kawałek mięsa.

Kurczak po koreańsku

Krok 6 z 6

Podawaj np. z posiekaną dymką i sezamem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia koreańska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

  • Sałatka wielowarzywna na zimę

    Sałatka wielowarzywna na zimę

    50 min Łatwy
  • Soczyste skrzydełka z miodem

    Soczyste skrzydełka z miodem

    1 godz 10 min Łatwy
  • Naleśniki z mascarpone i owocami

    Naleśniki z mascarpone i owocami

    32 min Łatwy
  • Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    Zapiekanka z czerstwego pieczywa z malinami i borówkami

    29 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu