Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz dania z kurczaka, ale czasami brakuje Ci już pomysłu? A może chcesz zaskoczyć czymś swoich bliskich? Mamy dla Ciebie przepis, który może Ci się spodobać i na stałe zagościć w Twoim menu. Kurczak po koreańsku to danie, które z powodzeniem możesz podać rodzinie i znajomym na szybki, codzienny obiad, ale sprawdzi się też w czasie większych uroczystości. Jak go zrobić? Zobacz przepis poniżej.
Chrupiący kurczak w aromatycznym sosie – obiad dla każdego
To danie zaskoczy Cię swoim smakiem, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Kawałki kurczaka wystarczy dokładnie obtoczyć w przyprawach, białku jaja i mące, a następnie usmażyć na głębokim tłuszczu, żeby były chrupiące. Teraz czas na sos. Na początek podsmażamy imbir i czosnek, a po chwili dodajemy cukier, ocet, ketchup WINIARY, sos sojowy i prażony sezam. Gdy wszystkie składniki sosu się połączą, dodajemy do niego usmażone wcześniej kawałki kurczaka i chwilę podgrzewamy, dokładnie mieszając. Gotowego kurczaka po koreańsku podawaj np. z ryżem lub makaronem. Smacznego!
Kurczaka pokrój w sporą kostkę. Dopraw solą, pieprzem oraz mielonym czosnkiem i imbirem. Dokładnie wymieszaj. Do kurczaka dodaj białko jaja i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj skrobię ziemniaczaną i dokładnie opanieruj w niej kurczaka.
Kawałki mięsa otrzep z nadmiaru mąki, a następnie smaż partiami na głębokim tłuszczu, aż kawałki kurczaka będą rumiane i chrupiące. Usmażone mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Czosnek i imbir drobno posiekaj.
Na suchą patelnię wlej łyżkę oleju. Dodaj posiekany imbir i czosnek, smaż chwilę. Dodaj cukier, ocet oraz ketchup WINIARY i całość zagotuj. Dodaj sos sojowy oraz prażony sezam.
Do powstałego sosu wrzuć chrupiące kawałki kurczaka i wymieszaj, aby sos dokładnie obtoczył każdy kawałek mięsa.
Podawaj np. z posiekaną dymką i sezamem.