Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Lasagne z kurczakiem
Dodaj do CookBook

Lasagne z kurczakiem

(0)
2 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Kurczak cały
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
2  szklanek
Passata pomidorowa
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
10  liści
Bazylia świeża
500  g
Pieczarki
1  łyżka
Cukier
6  łyżek
Oliwa z oliwek
200  g
Parmezan lub twardy ser żółty
2  l
Mleko
1.5  szklanek
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Sól
500  g
Makaron do lasagne
3  łyżek
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
91.2 g
Wartość energetyczna
795.4 kcal
Tłuszcze
32.6 g
Białko
36 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubisz dania inspirowane kuchnią włoską? A może po prostu szukasz przepisu na obiad, który z apetytem zjedzą Twoi bliscy? Świetnie się składa, bo mamy dla Ciebie pomysł na lasagne z kurczakiem. Soczyste mięso, sosy, ciągnący się ser i oczywiście płaty makaronu – kto z nas tego nie lubi? Zobacz nasz przepis na to danie.


Przepis na lasagne z kurczakiem

Lasagne z kurczakiem to smaczna i sycąca potrawa, która jest alternatywą dla tradycyjnej lasagne z mielonym mięsem. To danie składa się z warstw makaronu lasagne, kurczaka w aromatycznym sosie pomidorowym, beszamelu i sera. Przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale efekt końcowy zdecydowanie jest tego wart! W naszym przepisie wykorzystujemy całego kurczaka, którego następnie dzielimy na kawałki, ale z powodzeniem możesz wykorzystać też takie części kurczaka, jakie akurat masz w lodówce – wtedy też skróci się czas pieczenia mięsa.

Lazania z kurczakiem z pewnością zadowoli podniebienia wielu osób. To ciekawe danie obiadowe, które możesz zrobić zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień, gdy masz nieco więcej czasu na gotowanie.

Przygotowanie

130 min
  • Krok 1

    60 min
    Kurczaka zamarynuj w oliwie, bulionie warzywnym WINIARY i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 1 godzinę. Możesz też wykorzystać kawałki pieczonego kurczaka, które zostały z wczorajszego obiadu.
  • Krok 2

    30 min
    W tym samym czasie na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy i bazylię. Gotuj przez 30 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj 4 łyżki oliwy, 1 łyżkę cukru i blenduj, aż sos stanie się gładki. Dorzuć drobno posiekane grzyby i smaż przez kolejne 5 minut.
  • Krok 4

    20 min
    Do rondla włóż masło i mąkę i podgrzewaj przez 5 minut. Wlej mleko i mieszaj na dużym ogniu, aż masa zgęstnieje i powstanie beszamel. Dopraw solą i odstaw. Wyjmij kurczaka z piekarnika i gdy trochę ostygnie, rozdrobnij go palcami lub widelcem. Kawałki mięsa włóż do sosu pomidorowego wraz z połową sera.
  • Krok 5

    15 min
    Ugotuj lasagne i nie schładzając płatów makaronu, zacznij układać je warstwami w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Najpierw warstwa makaronu, potem warstwa kurczaka z sosem i grzybami. Powtórz tę czynność jeszcze 2 razy i na koniec przykryj beszamelem. Posyp resztą sera i piecz w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem, umieszczając potrawę na najwyższej półce w piekarniku. Gdy danie nabierze złotego koloru, wyjmij je i odstaw na 20 minut przed podaniem.
Lasagne z kurczakiem

Krok 1 z 5

Kurczaka zamarynuj w oliwie, bulionie warzywnym WINIARY i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 1 godzinę. Możesz też wykorzystać kawałki pieczonego kurczaka, które zostały z wczorajszego obiadu.

Lasagne z kurczakiem

Krok 2 z 5

W tym samym czasie na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy i bazylię. Gotuj przez 30 minut.

Lasagne z kurczakiem

Krok 3 z 5

Dodaj 4 łyżki oliwy, 1 łyżkę cukru i blenduj, aż sos stanie się gładki. Dorzuć drobno posiekane grzyby i smaż przez kolejne 5 minut.

Lasagne z kurczakiem

Krok 4 z 5

Do rondla włóż masło i mąkę i podgrzewaj przez 5 minut. Wlej mleko i mieszaj na dużym ogniu, aż masa zgęstnieje i powstanie beszamel. Dopraw solą i odstaw. Wyjmij kurczaka z piekarnika i gdy trochę ostygnie, rozdrobnij go palcami lub widelcem. Kawałki mięsa włóż do sosu pomidorowego wraz z połową sera.

Lasagne z kurczakiem

Krok 5 z 5

Ugotuj lasagne i nie schładzając płatów makaronu, zacznij układać je warstwami w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Najpierw warstwa makaronu, potem warstwa kurczaka z sosem i grzybami. Powtórz tę czynność jeszcze 2 razy i na koniec przykryj beszamelem. Posyp resztą sera i piecz w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem, umieszczając potrawę na najwyższej półce w piekarniku. Gdy danie nabierze złotego koloru, wyjmij je i odstaw na 20 minut przed podaniem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Lasagne

    Lasagne

    1 godz 35 min Średni
  • Lasagne Mac & Cheese

    Lasagne Mac & Cheese

    43 min Łatwy
  • Pikantna lasagne

    Pikantna lasagne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

    Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

    1 godz 30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu