Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

0
1 godz 15 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

153  g
Pasta mix, włoska lasagne, nieprzygotowana
400  g
Mięso mielone wieprzowe
150  g
Pieczarki
1 
Cebula
2  łyżek
Oliwa z oliwek
0.5  pęczek
Bazylia świeża
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
100  ml
Śmietana 36%
400  ml
Woda
80  g
Ser żółty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
29.4 g
Węglowodany
34.3 g
Tłuszcze
40.55 g
Wartość energetyczna
639.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
10 min
Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
Krok 2
5 min
Pod koniec smażenia dodajemy mięso mielone i po dokładnym wymieszaniu smażymy około 2-3 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy.
Krok 3
5 min
Zawartość saszetki Winiary Pomysł na… lasagne po bolońsku mieszamy z wodą i śmietanką, po czym wlewamy do przesmażonego mięsa z koncentratem pomidorowym.
Krok 4
2 min
Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na „wolnym ogniu” przez dwie minuty.
Krok 5
3 min
Na koniec duszenia, po zdjęciu z ognia, dodajemy pokrojone listki świeżej bazylii.
Krok 6
5 min
Do naczynia żaroodpornego wlewamy i rozsmarowujemy 1/4 sosu z mięsem. Na tym układamy warstwę z 3 surowych płatów lasagne, tak aby pokryły sos.
Krok 7
5 min
Powtarzamy to jeszcze dwa razy, aż uzyskamy po trzy warstwy sosu i makaronu lasagne.
Krok 8
5 min
Na ostatnią warstwę makaronu nakładamy pozostały sos i całość posypujemy tartym serem.
Krok 9
30 min
Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C bez funkcji termoobiegu na 30 minut.
Krok 10
5 min
Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać 5 minut zanim pokroimy na porcje.
Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 1 z 10

Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojone w plasterki pieczarki.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 2 z 10

Pod koniec smażenia dodajemy mięso mielone i po dokładnym wymieszaniu smażymy około 2-3 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 3 z 10

Zawartość saszetki Winiary Pomysł na… lasagne po bolońsku mieszamy z wodą i śmietanką, po czym wlewamy do przesmażonego mięsa z koncentratem pomidorowym.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 4 z 10

Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na „wolnym ogniu” przez dwie minuty.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 5 z 10

Na koniec duszenia, po zdjęciu z ognia, dodajemy pokrojone listki świeżej bazylii.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 6 z 10

Do naczynia żaroodpornego wlewamy i rozsmarowujemy 1/4 sosu z mięsem. Na tym układamy warstwę z 3 surowych płatów lasagne, tak aby pokryły sos.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 7 z 10

Powtarzamy to jeszcze dwa razy, aż uzyskamy po trzy warstwy sosu i makaronu lasagne.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 8 z 10

Na ostatnią warstwę makaronu nakładamy pozostały sos i całość posypujemy tartym serem.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 9 z 10

Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C bez funkcji termoobiegu na 30 minut.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 10 z 10

Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać 5 minut zanim pokroimy na porcje.

Lasagne z pieczarkami cieszy się popularnością dzięki smakowitej kompozycji mięsa mielonego wieprzowego, ostrej cebuli, aromatycznej bazylii, delikatnych pieczarek i pysznego sera żółtego. Całość podkreśla WINIARY POMYSŁ NA…lasagne po bolońsku z parmezanem. Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami podajemy koniecznie na gorąco!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
29.4g / 18%
Węglowodany
34.3g / 22%
Tłuszcze
40.5g / 59%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.