Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
Pod koniec smażenia dodajemy mięso mielone i po dokładnym wymieszaniu smażymy około 2-3 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy.
Zawartość saszetki Winiary Pomysł na… lasagne po bolońsku mieszamy z wodą i śmietanką, po czym wlewamy do przesmażonego mięsa z koncentratem pomidorowym.
Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na „wolnym ogniu” przez dwie minuty.
Na koniec duszenia, po zdjęciu z ognia, dodajemy pokrojone listki świeżej bazylii.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy i rozsmarowujemy 1/4 sosu z mięsem. Na tym układamy warstwę z 3 surowych płatów lasagne, tak aby pokryły sos.
Powtarzamy to jeszcze dwa razy, aż uzyskamy po trzy warstwy sosu i makaronu lasagne.
Na ostatnią warstwę makaronu nakładamy pozostały sos i całość posypujemy tartym serem.
Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C bez funkcji termoobiegu na 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać 5 minut zanim pokroimy na porcje.