Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

153 g
Pasta mix, włoska lasagne, nieprzygotowana
400 g
Mięso mielone wieprzowe
150 g
Pieczarki
1 
Cebula
2 łyżek
Oliwa z oliwek
0.5 pęczek
Bazylia świeża
1 łyżka
Koncentrat pomidorowy
100 ml
Śmietana 36%
400 ml
Woda
80 g
Ser żółty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
29.4 g
Węglowodany
34.3 g
Tłuszcze
40.55 g
Wartość energetyczna
639.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
10 min
Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
Krok 2
5 min
Pod koniec smażenia dodajemy mięso mielone i po dokładnym wymieszaniu smażymy około 2-3 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy.
Krok 3
5 min
Zawartość saszetki Winiary Pomysł na… lasagne po bolońsku mieszamy z wodą i śmietanką, po czym wlewamy do przesmażonego mięsa z koncentratem pomidorowym.
Krok 4
2 min
Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na „wolnym ogniu” przez dwie minuty.
Krok 5
3 min
Na koniec duszenia, po zdjęciu z ognia, dodajemy pokrojone listki świeżej bazylii.
Krok 6
5 min
Do naczynia żaroodpornego wlewamy i rozsmarowujemy 1/4 sosu z mięsem. Na tym układamy warstwę z 3 surowych płatów lasagne, tak aby pokryły sos.
Krok 7
5 min
Powtarzamy to jeszcze dwa razy, aż uzyskamy po trzy warstwy sosu i makaronu lasagne.
Krok 8
5 min
Na ostatnią warstwę makaronu nakładamy pozostały sos i całość posypujemy tartym serem.
Krok 9
30 min
Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C bez funkcji termoobiegu na 30 minut.
Krok 10
5 min
Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać 5 minut zanim pokroimy na porcje.
Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 1 z 10

Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojone w plasterki pieczarki.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 2 z 10

Pod koniec smażenia dodajemy mięso mielone i po dokładnym wymieszaniu smażymy około 2-3 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 3 z 10

Zawartość saszetki Winiary Pomysł na… lasagne po bolońsku mieszamy z wodą i śmietanką, po czym wlewamy do przesmażonego mięsa z koncentratem pomidorowym.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 4 z 10

Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na „wolnym ogniu” przez dwie minuty.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 5 z 10

Na koniec duszenia, po zdjęciu z ognia, dodajemy pokrojone listki świeżej bazylii.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 6 z 10

Do naczynia żaroodpornego wlewamy i rozsmarowujemy 1/4 sosu z mięsem. Na tym układamy warstwę z 3 surowych płatów lasagne, tak aby pokryły sos.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 7 z 10

Powtarzamy to jeszcze dwa razy, aż uzyskamy po trzy warstwy sosu i makaronu lasagne.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 8 z 10

Na ostatnią warstwę makaronu nakładamy pozostały sos i całość posypujemy tartym serem.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 9 z 10

Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C bez funkcji termoobiegu na 30 minut.

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

Krok 10 z 10

Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać 5 minut zanim pokroimy na porcje.

Lasagne z pieczarkami cieszy się popularnością dzięki smakowitej kompozycji mięsa mielonego wieprzowego, ostrej cebuli, aromatycznej bazylii, delikatnych pieczarek i pysznego sera żółtego. Całość podkreśla WINIARY POMYSŁ NA…lasagne po bolońsku z parmezanem. Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami podajemy koniecznie na gorąco!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika