Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem
Dodaj do CookBook

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

(0)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  ml
Przecier pomidorowy
250  g
Szpinak świeży
2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
1  puszka
Pomidory z puszki krojone
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
500  ml
Bulion Rybny
800  g
Wołowina mielona
1 
Marchewka
80  g
Korzeń pietruszki
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
1  opakowanie
Makaron do lasagne
1  łyżeczka
Oregano
1  łyżeczka
Bazylia suszona
200  g
Mozzarella
trochę
Sól
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Mąka pszenna
500  ml
Mleko
4  ząbków
Czosnek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
95.3 g
Wartość energetyczna
884.1 kcal
Tłuszcze
34.2 g
Białko
52.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Klasyk włoskiej kuchni, czyli doskonale znana i lubiana lasagne, do której dodaliśmy liście szpinaku, a smak sosu beszamelowego podbiliśmy czosnkiem. Ale pycha! Taka wyjątkowa wersja lazanii to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu, który z pewnością posmakuje całej rodzinie. Przekonaj się i zainspiruj się naszym przepisem na lasanię w nowej odsłonie.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    2 min
    Warzywa poza szpinakiem i czosnkiem, obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
  • Krok 2

    5 min
    Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej cebulę aż będzie miękka.
  • Krok 3

    8 min
    Dodaj mielone mięso i smaż aż się lekko zarumieni. Następnie dodaj pozostałe pokrojone warzywa i smaż przez 3-5 min.
  • Krok 4

    2 min
    Całość zalej przecierem pomidorowym, dodaj koncentrat i pomidory z puszki oraz bulion i Maggi.
  • Krok 5

    6 min
    Dodaj przyprawy i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
  • Krok 6

    3 min
    Na koniec dodaj umyty szpinak w całości, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 7

    3 min
    Mozzarellę zetrzyj na grubej tarce.
  • Krok 8

    9 min
    Czosnek bardzo drobno posiekaj i obsmaż na maśle. Kiedy będzie już miękki. dodaj mąkę i praż przez chwilę. Całość zalej mlekiem, cały czas mieszając tak, aby nie było grudek.
  • Krok 9

    1 min
    Sos dopraw solą i pieprzem
  • Krok 10

    6 min
    W żaroodpornym naczyniu ułóż suche płaty ciasta, polej 1/3 sosu pomidorowo-mięsnego, sosem beszamelowym oraz posyp serem. Układaj kolejne warstwy, zaczynając od makaronu. Ostatnia warstwa powinna składać się z porcji sosu beszamelowego oraz sera mozzarella.
  • Krok 11

    45 min
    Lasagnę piecz przez ok. 45 minut w temp 180-190˚C.
Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 1 z 11

Warzywa poza szpinakiem i czosnkiem, obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 2 z 11

Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej cebulę aż będzie miękka.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 3 z 11

Dodaj mielone mięso i smaż aż się lekko zarumieni. Następnie dodaj pozostałe pokrojone warzywa i smaż przez 3-5 min.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 4 z 11

Całość zalej przecierem pomidorowym, dodaj koncentrat i pomidory z puszki oraz bulion i Maggi.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 5 z 11

Dodaj przyprawy i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 6 z 11

Na koniec dodaj umyty szpinak w całości, dopraw solą i pieprzem.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 7 z 11

Mozzarellę zetrzyj na grubej tarce.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 8 z 11

Czosnek bardzo drobno posiekaj i obsmaż na maśle. Kiedy będzie już miękki. dodaj mąkę i praż przez chwilę. Całość zalej mlekiem, cały czas mieszając tak, aby nie było grudek.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 9 z 11

Sos dopraw solą i pieprzem

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 10 z 11

W żaroodpornym naczyniu ułóż suche płaty ciasta, polej 1/3 sosu pomidorowo-mięsnego, sosem beszamelowym oraz posyp serem. Układaj kolejne warstwy, zaczynając od makaronu. Ostatnia warstwa powinna składać się z porcji sosu beszamelowego oraz sera mozzarella.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 11 z 11

Lasagnę piecz przez ok. 45 minut w temp 180-190˚C.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Z piekarnika
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Lasagne

    Lasagne

    1 godz 35 min Średni
  • Lasagne Mac & Cheese

    Lasagne Mac & Cheese

    43 min Łatwy
  • Pikantna lasagne

    Pikantna lasagne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

    Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu