Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

(0)
1 godz 30 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  ml
Przecier pomidorowy
250  g
Szpinak świeży
1  puszka
Pomidory z puszki krojone
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
500  ml
Bulion Rybny
800  g
Wołowina mielona
1 
Marchewka
80  g
Korzeń pietruszki
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
1  opakowanie
Makaron do lasagne
1  łyżeczka
Oregano
1  łyżeczka
Bazylia suszona
200  g
Mozzarella
trochę
Sól
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Mąka pszenna
500  ml
Mleko
4  ząbków

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
52.16 g
Węglowodany
95.3 g
Tłuszcze
34.21 g
Wartość energetyczna
884.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
2 min
Warzywa poza szpinakiem i czosnkiem, obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
Krok 2
5 min
Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej cebulę aż będzie miękka.
Krok 3
8 min
Dodaj mielone mięso i smaż aż się lekko zarumieni. Następnie dodaj pozostałe pokrojone warzywa i smaż przez 3-5 min.
Krok 4
2 min
Całość zalej przecierem pomidorowym, dodaj koncentrat i pomidory z puszki oraz bulion i Maggi.
Krok 5
6 min
Dodaj przyprawy i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Krok 6
3 min
Na koniec dodaj umyty szpinak w całości, dopraw solą i pieprzem.
Krok 7
3 min
Mozzarellę zetrzyj na grubej tarce.
Krok 8
9 min
Czosnek bardzo drobno posiekaj i obsmaż na maśle. Kiedy będzie już miękki. dodaj mąkę i praż przez chwilę. Całość zalej mlekiem, cały czas mieszając tak, aby nie było grudek.
Krok 9
1 min
Sos dopraw solą i pieprzem
Krok 10
6 min
W żaroodpornym naczyniu ułóż suche płaty ciasta, polej 1/3 sosu pomidorowo-mięsnego, sosem beszamelowym oraz posyp serem. Układaj kolejne warstwy, zaczynając od makaronu. Ostatnia warstwa powinna składać się z porcji sosu beszamelowego oraz sera mozzarella.
Krok 11
45 min
Lasagnę piecz przez ok. 45 minut w temp 180-190˚C.
Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 1 z 11

Warzywa poza szpinakiem i czosnkiem, obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 2 z 11

Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej cebulę aż będzie miękka.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 3 z 11

Dodaj mielone mięso i smaż aż się lekko zarumieni. Następnie dodaj pozostałe pokrojone warzywa i smaż przez 3-5 min.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 4 z 11

Całość zalej przecierem pomidorowym, dodaj koncentrat i pomidory z puszki oraz bulion i Maggi.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 5 z 11

Dodaj przyprawy i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 6 z 11

Na koniec dodaj umyty szpinak w całości, dopraw solą i pieprzem.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 7 z 11

Mozzarellę zetrzyj na grubej tarce.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 8 z 11

Czosnek bardzo drobno posiekaj i obsmaż na maśle. Kiedy będzie już miękki. dodaj mąkę i praż przez chwilę. Całość zalej mlekiem, cały czas mieszając tak, aby nie było grudek.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 9 z 11

Sos dopraw solą i pieprzem

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 10 z 11

W żaroodpornym naczyniu ułóż suche płaty ciasta, polej 1/3 sosu pomidorowo-mięsnego, sosem beszamelowym oraz posyp serem. Układaj kolejne warstwy, zaczynając od makaronu. Ostatnia warstwa powinna składać się z porcji sosu beszamelowego oraz sera mozzarella.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 11 z 11

Lasagnę piecz przez ok. 45 minut w temp 180-190˚C.

Klasyk włoskiej kuchni, do którego dodaliśmy liście szpinaku, a smak sosu beszamelowego podbiliśmy czosnkiem. Ale pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
52.2g / 23%
Węglowodany
95.3g / 42%
Tłuszcze
34.2g / 35%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha