Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

0
1 godz 30 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  ml
Przecier pomidorowy
250  g
Szpinak świeży
2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
1  puszka
Pomidory z puszki krojone
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
500  ml
Bulion Rybny
800  g
Wołowina mielona
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Cebula
1  opakowanie
Makaron do lasagne
1  łyżeczka
Oregano
1  łyżeczka
Bazylia suszona
200  g
Mozzarella
trochę
Sól
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Mąka pszenna
500  ml
Mleko
4  ząbków

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
52 g
Węglowodany
92.91 g
Tłuszcze
34.17 g
Wartość energetyczna
874.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
2 min
Warzywa poza szpinakiem i czosnkiem, obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
Krok 2
5 min
Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej cebulę aż będzie miękka.
Krok 3
8 min
Dodaj mielone mięso i smaż aż się lekko zarumieni. Następnie dodaj pozostałe pokrojone warzywa i smaż przez 3-5 min.
Krok 4
2 min
Całość zalej przecierem pomidorowym, dodaj koncentrat i pomidory z puszki oraz bulion i Maggi.
Krok 5
6 min
Dodaj przyprawy i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Krok 6
3 min
Na koniec dodaj umyty szpinak w całości, dopraw solą i pieprzem.
Krok 7
3 min
Mozzarellę zetrzyj na grubej tarce.
Krok 8
9 min
Czosnek bardzo drobno posiekaj i obsmaż na maśle. Kiedy będzie już miękki. dodaj mąkę i praż przez chwilę. Całość zalej mlekiem, cały czas mieszając tak, aby nie było grudek.
Krok 9
1 min
Sos dopraw solą i pieprzem
Krok 10
6 min
W żaroodpornym naczyniu ułóż suche płaty ciasta, polej 1/3 sosu pomidorowo-mięsnego, sosem beszamelowym oraz posyp serem. Układaj kolejne warstwy, zaczynając od makaronu. Ostatnia warstwa powinna składać się z porcji sosu beszamelowego oraz sera mozzarella.
Krok 11
45 min
Lasagnę piecz przez ok. 45 minut w temp 180-190˚C.
Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 1 z 11

Warzywa poza szpinakiem i czosnkiem, obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 2 z 11

Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej cebulę aż będzie miękka.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 3 z 11

Dodaj mielone mięso i smaż aż się lekko zarumieni. Następnie dodaj pozostałe pokrojone warzywa i smaż przez 3-5 min.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 4 z 11

Całość zalej przecierem pomidorowym, dodaj koncentrat i pomidory z puszki oraz bulion i Maggi.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 5 z 11

Dodaj przyprawy i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 6 z 11

Na koniec dodaj umyty szpinak w całości, dopraw solą i pieprzem.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 7 z 11

Mozzarellę zetrzyj na grubej tarce.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 8 z 11

Czosnek bardzo drobno posiekaj i obsmaż na maśle. Kiedy będzie już miękki. dodaj mąkę i praż przez chwilę. Całość zalej mlekiem, cały czas mieszając tak, aby nie było grudek.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 9 z 11

Sos dopraw solą i pieprzem

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 10 z 11

W żaroodpornym naczyniu ułóż suche płaty ciasta, polej 1/3 sosu pomidorowo-mięsnego, sosem beszamelowym oraz posyp serem. Układaj kolejne warstwy, zaczynając od makaronu. Ostatnia warstwa powinna składać się z porcji sosu beszamelowego oraz sera mozzarella.

Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem

Krok 11 z 11

Lasagnę piecz przez ok. 45 minut w temp 180-190˚C.

Klasyk włoskiej kuchni, do którego dodaliśmy liście szpinaku, a smak sosu beszamelowego podbiliśmy czosnkiem. Ale pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika