Lasagne ze szpinakiem i czosnkowym beszamelem
1 godz 30 min
Średni
500
ml
Przecier pomidorowy
250
g
Szpinak świeży
2
łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
1
puszka
Pomidory z puszki krojone
1
łyżka
Koncentrat pomidorowy
500
ml
Bulion Rybny
800
g
Wołowina mielona
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler
1
Cebula
1
opakowanie
Makaron do lasagne
1
łyżeczka
Oregano
1
łyżeczka
Bazylia suszona
200
g
Mozzarella
trochę
Sól
2
łyżek
Masło
2
łyżek
Mąka pszenna
500
ml
Mleko
4
ząbków
.
Wartości odżywcze
Białko
52 g
Węglowodany
92.91 g
Tłuszcze
34.17 g
Wartość energetyczna
874.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
2 min
Warzywa poza szpinakiem i czosnkiem, obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce.
Krok 2
5 min
Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej cebulę aż będzie miękka.
Krok 3
8 min
Dodaj mielone mięso i smaż aż się lekko zarumieni. Następnie dodaj pozostałe pokrojone warzywa i smaż przez 3-5 min.
Krok 4
2 min
Całość zalej przecierem pomidorowym, dodaj koncentrat i pomidory z puszki oraz bulion i Maggi.
Krok 5
6 min
Dodaj przyprawy i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Krok 6
3 min
Na koniec dodaj umyty szpinak w całości, dopraw solą i pieprzem.
Krok 7
3 min
Mozzarellę zetrzyj na grubej tarce.
Krok 8
9 min
Czosnek bardzo drobno posiekaj i obsmaż na maśle. Kiedy będzie już miękki. dodaj mąkę i praż przez chwilę. Całość zalej mlekiem, cały czas mieszając tak, aby nie było grudek.
Krok 9
1 min
Sos dopraw solą i pieprzem
Krok 10
6 min
W żaroodpornym naczyniu ułóż suche płaty ciasta, polej 1/3 sosu pomidorowo-mięsnego, sosem beszamelowym oraz posyp serem. Układaj kolejne warstwy, zaczynając od makaronu. Ostatnia warstwa powinna składać się z porcji sosu beszamelowego oraz sera mozzarella.
Krok 11
45 min
Lasagnę piecz przez ok. 45 minut w temp 180-190˚C.
Klasyk włoskiej kuchni, do którego dodaliśmy liście szpinaku, a smak sosu beszamelowego podbiliśmy czosnkiem. Ale pycha!
Komentarze 0