Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

(29)
9min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Motorek70

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mleko
1.5  łyżek
Mąka pszenna
1.5  łyżek
Masło
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.56 g
Węglowodany
7.34 g
Tłuszcze
6.85 g
Wartość energetyczna
99.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sos beszamelowy jest gładkim, delikatnym i prostym do przygotowania dodatkiem wielu dań. Zastanawiacie się nad tym, jak zrobić sos beszamelowy? Potrzebujecie jedynie trzech składników — mąki, masła i mleka. Sos beszamel czasami nazywany jest też sosem białym lub bazowym ze względu na to, że można z niego przygotować wiele innych sosów. Sos ten sprawdzi się doskonale z warzywami, mięsem i serowymi daniami.

Jednak szczególną popularność zdobył ze względu na to, że jest stosowany na całym świecie podczas przygotowywania lasagne. Sos beszamelowy do lasagne nadaje temu daniu ciekawego, delikatnego kontrastu w połączeniu z mięsem i pomidorowymi nutami smakowymi. Beszamel do lasagne najlepiej przygotować bezpośrednio przed dodaniem do makaronu, ponieważ biały sos traci na walorach smakowych, jeżeli pozwolimy mu wystygnąć.

Niektórzy błędnie uważają, że przepis na sos beszamelowy narodził się we Francji. Tymczasem sos biały powstał we Włoszech, a dokładnie w słonecznej Toskanii. Mieszkańcy Włoch nazywali go kiedyś Salsa Colla, czyli w tłumaczeniu na nasz język — sos klejący. Jego głównym przeznaczeniem było związanie ze sobą dań z makaronu i warzyw. Stamtąd też sos ten został wyeksportowany do Francji przez Katarzynę Medycejską.

Obecna nazwa beszamel pojawiła się dopiero w XV-wiecznej książce kucharskiej pochodzącej z Włoch. Nazwa miała uhonorować dworzanina o imieniu Louis de Béchameil. Był on znanym francuskim finansistą. Nazwa białego sosu wielokrotnie zmieniała się na przestrzeni wieków. Początkowo nazwany salsa colla, następnie bechamella oraz besciamella. Niewątpliwie w przeszłości beszamel był podstawowym sosem kuchni włoskiej, który dodawano do niemal każdego dania z makaronem, rybą lub mięsem. Wykonajcie ten prosty przepis w domu, aby przekonać się, dlaczego biały sos zaskarbił sobie takie uznanie na przestrzeni wieków.

Przygotowanie

9 min
  • Krok 1

    5 min
    Do rondelka dajemy 1,5 łyżki masła i roztapiamy (należy uważać, aby masło się nie przypaliło). Do roztopionego masła dajemy 1,5 łyżki mąki i 1/3 szkl. mleka. Dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek.
  • Krok 2

    2 min
    W momencie, kiedy uzyskamy konsystencją bez grudek, dolewamy resztę mleka.
  • Krok 3

    2 min
    Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli sos zgęstnieje, ściągamy go z ognia.
Sos beszamelowy

Krok 1 z 3

Do rondelka dajemy 1,5 łyżki masła i roztapiamy (należy uważać, aby masło się nie przypaliło). Do roztopionego masła dajemy 1,5 łyżki mąki i 1/3 szkl. mleka. Dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek.

Sos beszamelowy

Krok 2 z 3

W momencie, kiedy uzyskamy konsystencją bez grudek, dolewamy resztę mleka.

Sos beszamelowy

Krok 3 z 3

Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli sos zgęstnieje, ściągamy go z ognia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 9

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
D Dagmara

Szybko, łatwo i pysznie

Winiary
Expert

Zgadzamy się!

M Magda

Mi też się udało, bardzo łatwy sposób.

Winiary
Expert

Bardzo się cieszymy, że udało Ci się przygotować idealny sos! :) Do jakiego dania go użyłaś? :)

R Renata

Udało się🙂. Dobry przepis😄

Winiary
Expert

Dziękujemy za opinię!

A Ania

dzieki!

Winiary
Expert

Polecamy się na każdą okazję :)

U Ulla i Mirek

Mam ten przepis od mojej babci ..zawszewychodzi..smaczny..

Winiary
Expert

Niezawodny i pyszny, jak każdy przepis od Babci :)

A AniaSKL

Świetna ponadczasowa klasyka

Winiary
Expert

To prawda, doskonale sprawdza się np. w zapiekankach z piekarnika. :) Pozdrawiamy!

N Nati

Super

Winiary
Expert

Taka klasyka jest zawsze super! :)

A Agata

ZAJEBISTE

Winiary
Expert

Dziękujemy :)

M Marcin

co to znaczy 1 trochę

Winiary
Expert

Jak mawiają nasze mamy i babcie, "na oko" - do smaku. Dopraw szczyptą gałki, pieprzu i sprawdź jeszcze podczas gotowania, jak smakuje sos. W razie potrzeby dodaj jeszcze szczyptę, według swojego smaku. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dip
  • Inny
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnia włoska
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Sos
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Polewa kakaowa do ciast i deserów

    Polewa kakaowa do ciast i deserów

    15 min Łatwy
  • Masa migdałowa do ciast

    Masa migdałowa do ciast

    2 godz 27 min Łatwy
  • Deser z kaszą manną, budyniem waniliowym z galaretką truskawkową

    Deser z kaszą manną, budyniem waniliowym z galaretką truskawkową

    17 min Łatwy
  • Masa cappuccino do tortu

    Masa cappuccino do tortu

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu