Sos beszamelowy
9min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.56 g
Węglowodany
7.34 g
Tłuszcze
6.85 g
Wartość energetyczna
99.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
9 min
Krok 1
5 min
Do rondelka dajemy 1,5 łyżki masła i roztapiamy (należy uważać, aby masło się nie przypaliło). Do roztopionego masła dajemy 1,5 łyżki mąki i 1/3 szkl. mleka. Dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek.
Krok 2
2 min
W momencie, kiedy uzyskamy konsystencją bez grudek, dolewamy resztę mleka.
Krok 3
2 min
Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli sos zgęstnieje, ściągamy go z ognia.
Sos beszamelowy to podstawa wielu popularnych dań. Jego przygotowanie na szczęście nie wymaga szczególnych zdolności, wystarczy trzymać się przepisu, żeby stworzyć pyszny sos do zapiekanek, ryb, mięs, warzyw czy makaronów. Jedną z jego niewątpliwych zalet jest też brak konieczności używania wyszukanych składników. Sos beszamelowy stanowi połączenie masła, mąki i mleka. To wystarczy, by stworzyć smaczną, łagodną oprawę dla wielu dań. Najlepiej przygotować go na chwilę przed podaniem. Wówczas smakuje najlepiej i ma gładką, kremową konsystencję.
Komentarze 1