Sos beszamelowy do lasagne

(26)
9min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Motorek70

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Mleko
1.5  łyżek
Mąka pszenna
1.5  łyżek
Masło
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.56 g
Węglowodany
7.34 g
Tłuszcze
6.85 g
Wartość energetyczna
99.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sos beszamelowy to podstawa wielu popularnych dań, w tym znanej i lubianej lazanii. Jego przygotowanie na szczęście nie wymaga szczególnych zdolności, wystarczy trzymać się przepisu, żeby stworzyć pyszny sos do zapiekanek, ryb, mięs, warzyw czy makaronów i lasanii. Jedną z jego niewątpliwych zalet jest też brak konieczności używania wyszukanych składników. Sos beszamelowy stanowi połączenie masła, mąki i mleka. To wystarczy, by stworzyć smaczną, łagodną oprawę dla lasagne i wielu innych dań. Najlepiej przygotować go na chwilę przed podaniem. Wówczas smakuje najlepiej i ma gładką, kremową konsystencję.
Gotujmy

Przygotowanie

9 min
Krok 1
5 min
Do rondelka dajemy 1,5 łyżki masła i roztapiamy (należy uważać, aby masło się nie przypaliło). Do roztopionego masła dajemy 1,5 łyżki mąki i 1/3 szkl. mleka. Dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek.
Krok 2
2 min
W momencie, kiedy uzyskamy konsystencją bez grudek, dolewamy resztę mleka.
Krok 3
2 min
Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli sos zgęstnieje, ściągamy go z ognia.
Sos beszamelowy do lasagne

Krok 1 z 3

Do rondelka dajemy 1,5 łyżki masła i roztapiamy (należy uważać, aby masło się nie przypaliło). Do roztopionego masła dajemy 1,5 łyżki mąki i 1/3 szkl. mleka. Dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek.

Sos beszamelowy do lasagne

Krok 2 z 3

W momencie, kiedy uzyskamy konsystencją bez grudek, dolewamy resztę mleka.

Sos beszamelowy do lasagne

Krok 3 z 3

Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli sos zgęstnieje, ściągamy go z ognia.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 9

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
D Dagmara
.

Szybko, łatwo i pysznie

Winiary
.
Expert

Zgadzamy się!

M Magda
.

Mi też się udało, bardzo łatwy sposób.

Winiary
.
Expert

Bardzo się cieszymy, że udało Ci się przygotować idealny sos! :) Do jakiego dania go użyłaś? :)

R Renata
.

Udało się🙂. Dobry przepis😄

Winiary
.
Expert

Dziękujemy za opinię!

A Ania
.

dzieki!

Winiary
.
Expert

Polecamy się na każdą okazję :)

U Ulla i Mirek
.

Mam ten przepis od mojej babci ..zawszewychodzi..smaczny..

Winiary
.
Expert

Niezawodny i pyszny, jak każdy przepis od Babci :)

A AniaSKL
.

Świetna ponadczasowa klasyka

Winiary
.
Expert

To prawda, doskonale sprawdza się np. w zapiekankach z piekarnika. :) Pozdrawiamy!

N Nati
.

Super

Winiary
.
Expert

Taka klasyka jest zawsze super! :)

A Agata
.

ZAJEBISTE

Winiary
.
Expert

Dziękujemy :)

M Marcin
.

co to znaczy 1 trochę

Winiary
.
Expert

Jak mawiają nasze mamy i babcie, "na oko" - do smaku. Dopraw szczyptą gałki, pieprzu i sprawdź jeszcze podczas gotowania, jak smakuje sos. W razie potrzeby dodaj jeszcze szczyptę, według swojego smaku. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy