Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sos beszamelowy

19
9min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Motorek70
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Mleko
1.5  łyżek
Mąka pszenna
1.5  łyżek
Masło
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.56 g
Węglowodany
7.34 g
Tłuszcze
6.85 g
Wartość energetyczna
99.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

9 min
Krok 1
5 min
Do rondelka dajemy 1,5 łyżki masła i roztapiamy (należy uważać, aby masło się nie przypaliło). Do roztopionego masła dajemy 1,5 łyżki mąki i 1/3 szkl. mleka. Dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek.
Krok 2
2 min
W momencie, kiedy uzyskamy konsystencją bez grudek, dolewamy resztę mleka.
Krok 3
2 min
Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli sos zgęstnieje, ściągamy go z ognia.
Sos beszamelowy

Krok 1 z 3

Do rondelka dajemy 1,5 łyżki masła i roztapiamy (należy uważać, aby masło się nie przypaliło). Do roztopionego masła dajemy 1,5 łyżki mąki i 1/3 szkl. mleka. Dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek.

Sos beszamelowy

Krok 2 z 3

W momencie, kiedy uzyskamy konsystencją bez grudek, dolewamy resztę mleka.

Sos beszamelowy

Krok 3 z 3

Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli sos zgęstnieje, ściągamy go z ognia.

Sos beszamelowy to podstawa wielu popularnych dań. Jego przygotowanie na szczęście nie wymaga szczególnych zdolności, wystarczy trzymać się przepisu, żeby stworzyć pyszny sos do zapiekanek, ryb, mięs, warzyw czy makaronów. Jedną z jego niewątpliwych zalet jest też brak konieczności używania wyszukanych składników. Sos beszamelowy stanowi połączenie masła, mąki i mleka. To wystarczy, by stworzyć smaczną, łagodną oprawę dla wielu dań. Najlepiej przygotować go na chwilę przed podaniem. Wówczas smakuje najlepiej i ma gładką, kremową konsystencję.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 6

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Ania
.

dzieki!

Winiary
.
Expert

Polecamy się na każdą okazję :)

U Ulla i Mirek
.

Mam ten przepis od mojej babci ..zawszewychodzi..smaczny..

Winiary
.
Expert

Niezawodny i pyszny, jak każdy przepis od Babci :)

A AniaSKL
.

Świetna ponadczasowa klasyka

Winiary
.
Expert

To prawda, doskonale sprawdza się np. w zapiekankach z piekarnika. :) Pozdrawiamy!

N Nati
.

Super

Winiary
.
Expert

Taka klasyka jest zawsze super! :)

A Agata
.

ZAJEBISTE

Winiary
.
Expert

Dziękujemy :)

M Marcin
.

co to znaczy 1 trochę

Winiary
.
Expert

Jak mawiają nasze mamy i babcie, "na oko" - do smaku. Dopraw szczyptą gałki, pieprzu i sprawdź jeszcze podczas gotowania, jak smakuje sos. W razie potrzeby dodaj jeszcze szczyptę, według swojego smaku. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy