Sos beszamelowy jest gładkim, delikatnym i prostym do przygotowania dodatkiem wielu dań. Zastanawiacie się nad tym,
jak zrobić sos beszamelowy? Potrzebujecie jedynie trzech składników — mąki, masła i mleka. Sos beszamel czasami nazywany jest też sosem białym lub bazowym ze względu na to, że można z niego przygotować wiele innych sosów. Sos ten sprawdzi się doskonale z warzywami, mięsem i serowymi daniami.
Jednak szczególną popularność zdobył ze względu na to, że jest stosowany na całym świecie podczas przygotowywania
lasagne.
Sos beszamelowy do lasagne nadaje temu daniu ciekawego, delikatnego kontrastu w połączeniu z mięsem i pomidorowymi nutami smakowymi.
Beszamel do lasagne najlepiej przygotować bezpośrednio przed dodaniem do makaronu, ponieważ biały sos traci na walorach smakowych, jeżeli pozwolimy mu wystygnąć.
Niektórzy błędnie uważają, że
przepis na sos beszamelowy narodził się we Francji. Tymczasem sos biały powstał we Włoszech, a dokładnie w słonecznej Toskanii. Mieszkańcy Włoch nazywali go kiedyś Salsa Colla, czyli w tłumaczeniu na nasz język — sos klejący. Jego głównym przeznaczeniem było związanie ze sobą dań z makaronu i warzyw. Stamtąd też sos ten został wyeksportowany do Francji przez Katarzynę Medycejską.
Obecna nazwa
beszamel pojawiła się dopiero w XV-wiecznej książce kucharskiej pochodzącej z Włoch. Nazwa miała uhonorować dworzanina o imieniu Louis de Béchameil. Był on znanym francuskim finansistą. Nazwa białego sosu wielokrotnie zmieniała się na przestrzeni wieków. Początkowo nazwany salsa colla, następnie bechamella oraz besciamella. Niewątpliwie w przeszłości beszamel był podstawowym
sosem kuchni włoskiej, który dodawano do niemal każdego dania z makaronem, rybą lub mięsem. Wykonajcie ten prosty
przepis w domu, aby przekonać się, dlaczego biały sos zaskarbił sobie takie uznanie na przestrzeni wieków.
Komentarze 9