Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sos beszamelowy
Dodaj do CookBook

Sos beszamelowy

(30)
9 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mleko
1.5  łyżek
Mąka pszenna
1.5  łyżek
Masło
trochę
Gałka muszkatołowa
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.3 g
Wartość energetyczna
100 kcal
Tłuszcze
6.8 g
Białko
2.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sos beszamelowy jest gładkim, delikatnym i prostym do przygotowania dodatkiem wielu dań. Zastanawiacie się nad tym, jak zrobić sos beszamelowy? Potrzebujecie jedynie trzech składników — mąki, masła i mleka. Sos beszamel czasami nazywany jest też sosem białym lub bazowym ze względu na to, że można z niego przygotować wiele innych sosów. Sos ten sprawdzi się doskonale z warzywami, mięsem i serowymi daniami.

Jednak szczególną popularność zdobył ze względu na to, że jest stosowany na całym świecie podczas przygotowywania lasagne. Sos beszamelowy do lasagne nadaje temu daniu ciekawego, delikatnego kontrastu w połączeniu z mięsem i pomidorowymi nutami smakowymi. Beszamel do lasagne najlepiej przygotować bezpośrednio przed dodaniem do makaronu, ponieważ biały sos traci na walorach smakowych, jeżeli pozwolimy mu wystygnąć.

Niektórzy błędnie uważają, że przepis na sos beszamelowy narodził się we Francji. Tymczasem sos biały powstał we Włoszech, a dokładnie w słonecznej Toskanii. Mieszkańcy Włoch nazywali go kiedyś Salsa Colla, czyli w tłumaczeniu na nasz język — sos klejący. Jego głównym przeznaczeniem było związanie ze sobą dań z makaronu i warzyw. Stamtąd też sos ten został wyeksportowany do Francji przez Katarzynę Medycejską.

Obecna nazwa beszamel pojawiła się dopiero w XV-wiecznej książce kucharskiej pochodzącej z Włoch. Nazwa miała uhonorować dworzanina o imieniu Louis de Béchameil. Był on znanym francuskim finansistą. Nazwa białego sosu wielokrotnie zmieniała się na przestrzeni wieków. Początkowo nazwany salsa colla, następnie bechamella oraz besciamella. Niewątpliwie w przeszłości beszamel był podstawowym sosem kuchni włoskiej, który dodawano do niemal każdego dania z makaronem, rybą lub mięsem. Wykonajcie ten prosty przepis w domu, aby przekonać się, dlaczego biały sos zaskarbił sobie takie uznanie na przestrzeni wieków.

  

Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

9 min
  • Krok 1

    5 min
    Do rondelka dajemy 1,5 łyżki masła i roztapiamy (należy uważać, aby masło się nie przypaliło). Do roztopionego masła dajemy 1,5 łyżki mąki i 1/3 szkl. mleka. Dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek.
  • Krok 2

    2 min
    W momencie, kiedy uzyskamy konsystencją bez grudek, dolewamy resztę mleka.
  • Krok 3

    2 min
    Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli sos zgęstnieje, ściągamy go z ognia.
Sos beszamelowy

Krok 1 z 3

Do rondelka dajemy 1,5 łyżki masła i roztapiamy (należy uważać, aby masło się nie przypaliło). Do roztopionego masła dajemy 1,5 łyżki mąki i 1/3 szkl. mleka. Dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek.

Sos beszamelowy

Krok 2 z 3

W momencie, kiedy uzyskamy konsystencją bez grudek, dolewamy resztę mleka.

Sos beszamelowy

Krok 3 z 3

Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli sos zgęstnieje, ściągamy go z ognia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia włoska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żołądki drobiowe w sosie własnym

    Żołądki drobiowe w sosie własnym

    1 godz 55 min Łatwy
  • Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

    Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

    45 min Średni
  • Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    Potato wrap z łososiem i sałatką z awokado

    37 min Łatwy
  • Kartoflanka z łososiem

    Kartoflanka z łososiem

    44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu