Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dyniowe gnocchi z puree z dyni
Dodaj do CookBook

Dyniowe gnocchi z puree z dyni

(0)
1 godz 12 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest degeba
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Dynia hokkaido
400  g
Ziemniaki
200  g
Mąka pszenna
80  g
Kaszka kukurydziana (polenta)
1  łyżeczka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
trochę
Gałka muszkatołowa
1  ząbek
Czosnek
20  g
Szalotka
5  gałązek
Natka pietruszki
trochę
Papryczka chili
40  g
Pestki dyni
2  łyżek
Olej rzepakowy
4  łyżek
Olej z pestek dyni Zobacz naszą wskazówkę
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
49.3 g
Wartość energetyczna
453.1 kcal
Tłuszcze
26.6 g
Białko
8.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W końcu nadeszła jesień, a to oznacza czas na dynię! Z naszym przepisem na ziemniaczano-dyniowe gnocchi wprawi Cię w doskonały nastrój. Super smaczny, wegański dodatek do obiadu, który możesz podać też jako osobne danie - z ulubionymi dodatkami.

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    4 min
    Umyj i pokrój w kostkę dynię hokkaido. Umyj, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
  • Krok 2

    15 min
    Pokrojone warzywa włóż do garnka i gotuj w dużej ilości osolonej wody do miękkości. Odcedź, trochę odparuj i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Pozwól im w pełni ostygnąć.
  • Krok 3

    32 min
    Zmiksuj puree warzywne mąką pszenną, polentą, bulionem WINIARY i gałką muszkatołową na gładkie ciasto. Odstaw ciasto na ok. 30 minut.
  • Krok 4

    8 min
    W garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody. W tym czasie wyrób ciasto, uformuj pasma (możesz podsypać je odrobiną mąki) i pokrój na kawałki o szerokości około 2 cm. Włóż gnocchi do wody, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, odcedź i trzymaj w cieple.
  • Krok 5

    8 min
    Obierz i posiekaj ząbki czosnku i szalotki. Natkę pietruszki umyj, osusz, oderwij listki, posiekaj je. Umyj papryczki chili, usuń nasiona i białą skórkę, pokrój w cienkie paski. Pestki dyni upraż na suchej patelni, zdejmij z patelni i posiekaj.
  • Krok 6

    5 min
    Na patelni rozgrzej olej. Smaż w nim dyniowe gnocchi. Dodaj czosnek, szalotki i chili. Smaż jeszcze przez chwilę. Wmieszaj pietruszkę. Dopraw olejem z pestek dyni i wymieszaj z pestkami dyni. Dopraw solą i pieprzem. Gnocchi możesz podać np. na liściach roszponki.
Dyniowe gnocchi z puree z dyni

Krok 1 z 6

Umyj i pokrój w kostkę dynię hokkaido. Umyj, obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.

Dyniowe gnocchi z puree z dyni

Krok 2 z 6

Pokrojone warzywa włóż do garnka i gotuj w dużej ilości osolonej wody do miękkości. Odcedź, trochę odparuj i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Pozwól im w pełni ostygnąć.

Dyniowe gnocchi z puree z dyni

Krok 3 z 6

Zmiksuj puree warzywne mąką pszenną, polentą, bulionem WINIARY i gałką muszkatołową na gładkie ciasto. Odstaw ciasto na ok. 30 minut.

Dyniowe gnocchi z puree z dyni

Krok 4 z 6

W garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody. W tym czasie wyrób ciasto, uformuj pasma (możesz podsypać je odrobiną mąki) i pokrój na kawałki o szerokości około 2 cm. Włóż gnocchi do wody, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, odcedź i trzymaj w cieple.

Dyniowe gnocchi z puree z dyni

Krok 5 z 6

Obierz i posiekaj ząbki czosnku i szalotki. Natkę pietruszki umyj, osusz, oderwij listki, posiekaj je. Umyj papryczki chili, usuń nasiona i białą skórkę, pokrój w cienkie paski. Pestki dyni upraż na suchej patelni, zdejmij z patelni i posiekaj.

Dyniowe gnocchi z puree z dyni

Krok 6 z 6

Na patelni rozgrzej olej. Smaż w nim dyniowe gnocchi. Dodaj czosnek, szalotki i chili. Smaż jeszcze przez chwilę. Wmieszaj pietruszkę. Dopraw olejem z pestek dyni i wymieszaj z pestkami dyni. Dopraw solą i pieprzem. Gnocchi możesz podać np. na liściach roszponki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto dyniowe z jabłkiem

    Ciasto dyniowe z jabłkiem

    1 godz 28 min Łatwy
  • Budyniowe ciasteczka na Halloween

    Budyniowe ciasteczka na Halloween

    56 min Łatwy
  • Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

    Pyszne gnocchi dyniowe z boczkiem

    1 godz 5 min Średni
  • Racuchy budyniowe z jabłkami

    Racuchy budyniowe z jabłkami

    1 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu