Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pljeskavica
Dodaj do CookBook

Pljeskavica

(1)
36 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Mięso mielone wołowe
200  g
Mielona jagnięcina
1  łyżka
Bulion wołowy WINIARY
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
0.5  pęczek
Natka pietruszki
0.25  łyżeczka
Kumin mielony (opcjonalnie)
0.25  łyżeczka
Mielona kolendra (opcjonalnie)
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Sos tatarski WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.2 g
Wartość energetyczna
162.5 kcal
Tłuszcze
9.4 g
Białko
12.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pljeskavica to wywodzący się z Serbii bałkański przysmak. Robi się go z mielonego lub siekanego, a następnie grillowanego mięsa. Najczęściej wykorzystuje się w tym daniu wołowinę, wieprzowinę, baraninę lub jagnięcinę. Zaleca się łączenie dwóch rodzajów mięsa, dzięki czemu całość jest smaczniejsza. My mamy dla Ciebie przepis na aromatyczną, pełną smaku pljeskavicę z jagnięciną i wołowiną. Chcesz zrobić to danie dla swoich bliskich? Zainspiruj się naszym pomysłem.


Pljeskavica – bałkańskie smaki w Twojej kuchni

Co to jest pljeskavica? To danie, które formą podania bardzo przypomina burgera, chociaż zamiast klasycznej bułki często spotkać można mięso włożone np. w chlebki pita lub podane osobno, obok pieczywa. Istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy, dlatego w wielu regionach może się ona różnić smakiem – ze względu na rodzaj mięsa, warzywa, przyprawy czy sosy. To co łączy każdą wersję to sposób przyrządzania mięsa – jest ono grillowane, dzięki czemu ma wyrazisty, bogaty smak. Gdy mięso jest już gotowe, możemy podawać je w formie burgera lub z ulubionymi dodatkami. Świetnym uzupełnieniem tego dania będzie np. sos tatarski WINIARY. Smacznego!

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Mięso mielone dokładnie wymieszaj z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki, bulionem WINIARY oraz przyprawami. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 2

    15 min
    Z mięsa uformuj okrągłe, zwarte kotlety. Wstaw je do lodówki na ok. 15 min.
  • Krok 3

    10 min
    Po tym czasie skrop olejem i smaż na rozgrzanym ruszcie lub patelni z każdej strony.
  • Krok 4

    1 min
    Mięso możesz podawać jako pozycję obiadową lub formie kanapki np. z sosem tatarskim WINIARY.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia bałkańska
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu