Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Pljeskavica
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
12.7g / 30%
Węglowodany
7.2g / 18%
Tłuszcze
9.4g / 51%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pljeskavica

+

Pljeskavica

Wróć

Pljeskavica

(0)
36min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Mięso mielone wołowe
200  g
Mielona jagnięcina
1  łyżka
Bulion wołowy WINIARY
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
0.5  pęczek
Natka pietruszki
0.25  łyżeczka
Kumin mielony (opcjonalnie)
0.25  łyżeczka
Mielona kolendra (opcjonalnie)
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Sos tatarski WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.66 g
Węglowodany
7.24 g
Tłuszcze
9.41 g
Wartość energetyczna
162.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pljeskavica to wywodzący się z Serbii bałkański przysmak. Robi się go z mielonego lub siekanego, a następnie grillowanego mięsa. Najczęściej wykorzystuje się w tym daniu wołowinę, wieprzowinę, baraninę lub jagnięcinę. Zaleca się łączenie dwóch rodzajów mięsa, dzięki czemu całość jest smaczniejsza. My mamy dla Ciebie przepis na aromatyczną, pełną smaku pljeskavicę z jagnięciną i wołowiną. Chcesz zrobić to danie dla swoich bliskich? Zainspiruj się naszym pomysłem.


Pljeskavica – bałkańskie smaki w Twojej kuchni

Co to jest pljeskavica? To danie, które formą podania bardzo przypomina burgera, chociaż zamiast klasycznej bułki często spotkać można mięso włożone np. w chlebki pita lub podane osobno, obok pieczywa. Istnieje wiele wariacji na temat tej potrawy, dlatego w wielu regionach może się ona różnić smakiem – ze względu na rodzaj mięsa, warzywa, przyprawy czy sosy. To co łączy każdą wersję to sposób przyrządzania mięsa – jest ono grillowane, dzięki czemu ma wyrazisty, bogaty smak. Gdy mięso jest już gotowe, możemy podawać je w formie burgera lub z ulubionymi dodatkami. Świetnym uzupełnieniem tego dania będzie np. sos tatarski WINIARY. Smacznego!

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Mięso mielone dokładnie wymieszaj z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki, bulionem WINIARY oraz przyprawami. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 2

    15 min
    Z mięsa uformuj okrągłe, zwarte kotlety. Wstaw je do lodówki na ok. 15 min.
  • Krok 3

    10 min
    Po tym czasie skrop olejem i smaż na rozgrzanym ruszcie lub patelni z każdej strony.
  • Krok 4

    1 min
    Mięso możesz podawać jako pozycję obiadową lub formie kanapki np. z sosem tatarskim WINIARY.
Pljeskavica

Krok 1 z 4

Cebulę drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Mięso mielone dokładnie wymieszaj z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki, bulionem WINIARY oraz przyprawami. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pljeskavica

Krok 2 z 4

Z mięsa uformuj okrągłe, zwarte kotlety. Wstaw je do lodówki na ok. 15 min.

Pljeskavica

Krok 3 z 4

Po tym czasie skrop olejem i smaż na rozgrzanym ruszcie lub patelni z każdej strony.

Pljeskavica

Krok 4 z 4

Mięso możesz podawać jako pozycję obiadową lub formie kanapki np. z sosem tatarskim WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia bałkańska
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

    Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

    37 min Łatwy
  • Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pikantnym dipem z bakłażana

    Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pikantnym dipem z bakłażana

    1 godz 16 min
  • Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

    Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

    1 godz 30 min Średni
  • Rumsztyk

    Rumsztyk

    24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu