Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Parmigiana z bakłażana
Dodaj do CookBook

Parmigiana z bakłażana

(0)
2 godz 4 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Bakłażan
50  g
Parmezan tarty
250  g
Ser mozzarella
6  liści
Bazylia świeża
2  ząbków
Czosnek
700  g
Passata pomidorowa
trochę
Sól
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Mąka pszenna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.4 g
Wartość energetyczna
268.7 kcal
Tłuszcze
4.6 g
Białko
28.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Parmigiana z bakłażana (parmigiana di melanzane) to typowe danie kuchni włoskiej na bazie warzyw i mozzarelli. Głównymi składnikami są tu bakłażany, passata pomidorowa oraz sery. To klasyczna potrawa zdobyła uznanie na całym świecie dzięki swojemu prostemu, ale wyjątkowemu smakowi.

 

Bakłażan parmigiano to połączenie smażonych, delikatnie panierowanych w mące plastrów bakłażana, sosu pomidorowego i warstw sera, które po upieczeniu stają się prawdziwym rarytasem. Włoska zapiekanka parmigiana z bakłażanem nie jest może tak szeroko rozpowszechniona, jak inna zapiekanka z Italiii - lasagne. Mimo to warto dać szansę temu daniu - na pewno nikt nie będzie zawiedziony!

 

Zapiekanka z bakłażana parmigiana powstaje dość długo, ponieważ nim składniki trafią do piekarnika, z warzyw trzeba odsączyć nadmiar wody. W tym celu bakłażany myje się i obiera, a następnie kroi na drobne kawałki, posypuje solą i pozostawia, aż puszczą soki. Dopiero po odsączeniu bakłażany należy obtoczyć w mące i usmażyć na tłuszczu. Kolejny etap to przygotowanie pysznego sosu, który podkręci aromat potrawy. Niezbędne składniki to cenione we włoskiej kuchni świeże ząbki czosnku oraz listki bazylii. Te przyprawy miesza się w rondlu z passatą pomidorową. Bakłażany, sos oraz mieszankę serów układa się warstwami w naczyniu żaroodpornym - aż do wyczerpania wszystkich składników. Potem pozostaje zapiekanie w piekarniku przez ok. 45 minut - i gotowe.

 

Prostota i wyjątkowy smak tego dania sprawiają, że jest ono idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie ze znajomymi. Jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego możesz przygotować je z wyprzedzeniem i podawać na różne okazje.

 

Parmigiana z bakłażana to klasyczny przepis, który przetrwał próbę czasu i nadal zachwyca smakoszy na całym świecie. To potwierdzenie, że tradycyjne włoskie smaki są zawsze na czasie i pozostają ulubionymi daniami wielu osób.

Przygotowanie

124 min
  • Krok 1

    60 min
    Bakłażany obieramy i myjemy, zeskrobując ząbkowanym nożem z powierzchni skórkę, ale nie obierając ich całkowicie. Kroimy je wzdłuż na plasterki o grubości około pół centymetra. Każdy plasterek solimy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej godzinę.
  • Krok 2

    2 min
    Po godzinie odciśnij plastry bakłażana, odsącz z nich jak najwięcej wody. Obtocz bakłażana w mące.
  • Krok 3

    4 min
    Rozgrzej dużą ilość oleju na dużej patelni. Smaż bakłażany na średnim ogniu przez 3 lub 4 minuty, aż będą złote z obu stron. Po usmażeniu odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Krok 4

    2 min
    Obierz i posiekaj ząbki czosnku. Oderwij listki bazylii, umyj je i osusz.
  • Krok 5

    10 min
    Do rondla wlej łyżkę oliwy i podsmaż czosnek, nie dopuszczając do jego zrumienienia. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj na średnim ogniu około 10 minut, aby pod koniec gotowania nie był już wodnisty. W połowie gotowania dodaj liście bazylii.
  • Krok 6

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C. Mozzarellę pokrój w plasterki.
  • Krok 7

    45 min
    Naczynie do pieczenia wysmaruj odrobiną tłuszczu. Ułóż pierwszą warstwę bakłażanów, układając je obok siebie, tak aby nie nachodziły na siebie. Na bakłażany wylej dwie łyżki sosu pomidorowego i równomiernie rozprowadź grzbietem łyżki. Na sosie rozłóż plasterki mozzarelli i posyp parmezanem. Postępuj w ten sam sposób, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą musi być sos. Na wierzch wlej nieco oleju i piecz przez około 45 minut.
Parmigiana z bakłażana

Krok 1 z 7

Bakłażany obieramy i myjemy, zeskrobując ząbkowanym nożem z powierzchni skórkę, ale nie obierając ich całkowicie. Kroimy je wzdłuż na plasterki o grubości około pół centymetra. Każdy plasterek solimy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej godzinę.

Parmigiana z bakłażana

Krok 2 z 7

Po godzinie odciśnij plastry bakłażana, odsącz z nich jak najwięcej wody. Obtocz bakłażana w mące.

Parmigiana z bakłażana

Krok 3 z 7

Rozgrzej dużą ilość oleju na dużej patelni. Smaż bakłażany na średnim ogniu przez 3 lub 4 minuty, aż będą złote z obu stron. Po usmażeniu odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Parmigiana z bakłażana

Krok 4 z 7

Obierz i posiekaj ząbki czosnku. Oderwij listki bazylii, umyj je i osusz.

Parmigiana z bakłażana

Krok 5 z 7

Do rondla wlej łyżkę oliwy i podsmaż czosnek, nie dopuszczając do jego zrumienienia. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj na średnim ogniu około 10 minut, aby pod koniec gotowania nie był już wodnisty. W połowie gotowania dodaj liście bazylii.

Parmigiana z bakłażana

Krok 6 z 7

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Mozzarellę pokrój w plasterki.

Parmigiana z bakłażana

Krok 7 z 7

Naczynie do pieczenia wysmaruj odrobiną tłuszczu. Ułóż pierwszą warstwę bakłażanów, układając je obok siebie, tak aby nie nachodziły na siebie. Na bakłażany wylej dwie łyżki sosu pomidorowego i równomiernie rozprowadź grzbietem łyżki. Na sosie rozłóż plasterki mozzarelli i posyp parmezanem. Postępuj w ten sam sposób, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą musi być sos. Na wierzch wlej nieco oleju i piecz przez około 45 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu