Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kotlety z buraka z soczewicą i warzywami
Dodaj do CookBook

Kotlety z buraka z soczewicą i warzywami

(0)
18 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Pasztet z soczewicy (przepis na winiary.pl)
200  g
Buraki (ugotowane lub upieczone)
2 
Jajko
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
trochę
Pieprz i sól
0.5  szklanka
Bułka tarta do farszu
1  szklanka
Płatki owsiane błyskawiczne
100  g
Ser feta
trochę
Orzechy włoskie
1  łyżeczka
Miód
0.5  pęczek
Koperek lub natka pietruszki
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.7 g
Wartość energetyczna
452.9 kcal
Tłuszcze
33.6 g
Białko
19.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie da się ukryć, że coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie mięsa w diecie produktami pochodzenia roślinnego. Z tego też powodu na sklepowych półkach pojawiło się wiele produktów, które przykuwają uwagę jak np. wegetariański pasztet (możesz zrobić go samodzielnie, a przepis znajdziesz TUTAJ). Niezależnie od tego, czy zdecydowaliśmy się trzymać zasad wegetarianizmu, czy może chcemy jednorazowo przygotować bezmięsny obiad, kotlety z buraka i soczewicy będą propozycją, która zawsze się sprawdzi! Jest to danie wyjątkowo pożywne, smaczne, a także niezbyt wymagające w przygotowaniu. Kotlety z buraka i soczewicy możemy śmiało zaserwować w formie obiadu i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem!


Przepis na kotlety z buraka - prostota i uniwersalność

Przepis na kotlety z buraka i soczewicy w towarzystwie warzyw jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Całość zajmie nam jedynie kilka minut, a z połączeniem i obróbką poszczególnych składników poradzi sobie nawet kulinarny amator. Co więcej, kotlety z buraka z soczewicą i warzywami świetnie sprawdzą się podczas każdej okazji. Nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy zaserwowali je podczas rodzinnego obiadu. Możemy przygotować je zarówno na co dzień jak i od święta. Smakowite i chrupiące kotleciki będą także świetnie smakowały na drugi dzień, więc bez najmniejszych problemów możemy skorzystać z nich ponownie i zabrać je ze sobą do pracy!


Kotlety z buraka na patelni lub z grilla!

Kotlety z buraka z soczewicą i warzywami możemy przygotować na wiele, różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się one podczas letniego grilla w gronie znajomych. Niemniej jednak możemy także zdecydować się na ich przygotowanie w piekarniku - wystarczy włączyć termoobieg! Jeśli jednak te sposoby nas nie przekonują, wówczas skorzystajmy z tradycyjnej patelni. Najlepiej sprawdzi się model z karbowanym spodem, dzięki czemu wegetariańskie kotleciki będą prezentowały się jeszcze smaczniej!


Kotlety z buraka z soczewicą i warzywami - z czym je podawać?

Kotlety z buraka na patelni czy z grilla możemy podawać na wiele, różnych sposobów. Będą się one perfekcyjnie komponować z młodymi ziemniaczkami z wody, a także w towarzystwie aromatycznych sosów. Możemy także kotleciki z buraków potraktować jako zdrową i smaczną przekąskę pomiędzy posiłkami i serwować je jedynie z dodatkiem sosu czosnkowego lub pikantnego. W tym wypadku mamy pełną dowolność, więc możemy przygotować to danie tak, by zadowoliło nasze podniebienia. Smacznego!

Przygotowanie

18 min
  • Krok 1

    10 min
    Buraki zetrzyj na tarce. Pasztet posiekaj lub rozdrobnij widelcem czy w malakserze. Buraki dodaj do pasztetu. Wbij 1 jajko. Dodaj bułkę tartą, posiekane zioła, bulion warzywny WINIARY oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj więcej bułki tartej.
  • Krok 2

    5 min
    Z masy uformuj kotlety, które następnie panieruj w roztrzepanym jajku i płatkach owsianych. Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2-3 min z każdej strony.
  • Krok 3

    2 min
    Usmażone kotlety posyp pokruszoną fetą, posiekanymi orzechami włoskimi oraz skrop odrobiną miodu. Wstaw do piekarnika z opcją grilla na 1-2 min.
  • Krok 4

    1 min
    Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.
Kotlety z buraka z soczewicą i warzywami

Krok 1 z 4

Buraki zetrzyj na tarce. Pasztet posiekaj lub rozdrobnij widelcem czy w malakserze. Buraki dodaj do pasztetu. Wbij 1 jajko. Dodaj bułkę tartą, posiekane zioła, bulion warzywny WINIARY oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj więcej bułki tartej.

Kotlety z buraka z soczewicą i warzywami

Krok 2 z 4

Z masy uformuj kotlety, które następnie panieruj w roztrzepanym jajku i płatkach owsianych. Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 2-3 min z każdej strony.

Kotlety z buraka z soczewicą i warzywami

Krok 3 z 4

Usmażone kotlety posyp pokruszoną fetą, posiekanymi orzechami włoskimi oraz skrop odrobiną miodu. Wstaw do piekarnika z opcją grilla na 1-2 min.

Kotlety z buraka z soczewicą i warzywami

Krok 4 z 4

Kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kotlety z buraków i płatków owsianych z orzechami

    Kotlety z buraków i płatków owsianych z orzechami

    21 min Łatwy
  • Kotlety schabowe z dzika

    Kotlety schabowe z dzika

    25 min Łatwy
  • Kotlety z soczewicy

    Kotlety z soczewicy

    56 min Średni
  • Kotlety mielone z kaszą gryczaną

    Kotlety mielone z kaszą gryczaną

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu