Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Udziec jagnięcy w sosie ziołowo-chrzanowym
Dodaj do CookBook

Udziec jagnięcy w sosie ziołowo-chrzanowym

(0)
1 godz 20 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest degebharca
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki
1.5  kg
Udziec jagnięcy
1  łyżka
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
250  g
Marchewka
250  g
Seler korzeń
250  g
Cebula
5  ząbków
Czosnek
3  gałązek
Rozmaryn świeży
0.5  pęczek
Tymianek świeży
3  łyżek
Olej słonecznikowy
200  ml
Białe wino
200  ml
Woda
1  pęczek
Szczypiorek
2  gałązek
Lubczyk
3  łyżeczek
Chrzan tarty
4  łodyg
Trybula
200  g
Kwaśna śmietana
trochę
Pieprz i sól
2  łyżeczek
Musztarda sarepska
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
48 g
Wartość energetyczna
390.5 kcal
Tłuszcze
16.2 g
Białko
15.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chcesz rozpieszczać swoją rodzinę i przyjaciół wyjątkowym jedzeniem? Mamy coś w sam raz na specjalne okazje. Oto danie dla miłośników mięsnych potraw. Zobacz nasz przepis na udziec jagnięcy w aromatycznym, ziołowo-chrzanowym sosie.


Udziec jagnięcy – przepis na specjalne okazje

Jeśli czasem chcesz przygotować dla swoich bliskich zachwycające danie, udziec jagnięcy idealnie się do tego nadaje. To delikatne w smaku i bardzo soczyste mięso, które najlepiej sprawdza się jako pieczeń. Jego przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale nie jest skomplikowane. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać przyprawy i dodatki, żeby przyrządzić obiad z efektem wow! Jagnięcina to też mięso o niskiej zawartości tłuszczu, dlatego sprawdzi się w diecie osób, które chcą dbać o linię.

W naszym przepisie dodatkiem do jagnięciny będą warzywa korzeniowe, m.in. ziemniaki, seler i marchewka. A sos przygotujesz na bazie świeżych ziół, śmietany, musztardy i przypraw, które jeszcze bardziej podkreślą smak mięsa. Dodatkiem do tego dania może być też sałatka ze świeżych warzyw lub pikle.

Przygotuj z nami udziec jagnięcy – przepis już na Ciebie czeka. Smacznego!

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    8 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C grzanie góra/dół (lub do 150°C z termoobiegiem). Ziemniaki umyj i przekrój na pół. Marchew i seler umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Gałązki rozmarynu i tymianku umyj i osusz.
  • Krok 2

    6 min
    Udziec jagnięcy umyj, osusz i dopraw Maggi. Na dużej patelni lub w brytfannie rozgrzej olej słonecznikowy. Usmaż na nim mięso, aż będzie rumiane ze wszystkich stron. Dodaj pokrojone warzywa, gałązki rozmarynu i tymianku i smaż całość przez chwilę. Jeśli chcesz, możesz ponownie dodać nieco Maggi.
  • Krok 3

    60 min
    Do mięsa i warzyw dodaj po 200 ml wody i białego wina oraz bulion drobiowy WINIARY. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj je i wstaw do piekarnika na ok. 60 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Przygotuj sos. Szczypiorek, trybulę i lubczyk umyj, osusz i drobno pokrój. Zioła wymieszaj ze śmietaną, musztardą, solą i pieprzem.
  • Krok 5

    1 min
    Po upieczeniu mięsa, wyjmij je z piekarnika i trzymaj w cieple. Po kilku minutach pokrój mięso i podawaj je z mieszanką warzyw oraz z ziołowym sosem chrzanowym.
Udziec jagnięcy w sosie ziołowo-chrzanowym

Krok 1 z 5

Rozgrzej piekarnik do 180°C grzanie góra/dół (lub do 150°C z termoobiegiem). Ziemniaki umyj i przekrój na pół. Marchew i seler umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Gałązki rozmarynu i tymianku umyj i osusz.

Udziec jagnięcy w sosie ziołowo-chrzanowym

Krok 2 z 5

Udziec jagnięcy umyj, osusz i dopraw Maggi. Na dużej patelni lub w brytfannie rozgrzej olej słonecznikowy. Usmaż na nim mięso, aż będzie rumiane ze wszystkich stron. Dodaj pokrojone warzywa, gałązki rozmarynu i tymianku i smaż całość przez chwilę. Jeśli chcesz, możesz ponownie dodać nieco Maggi.

Udziec jagnięcy w sosie ziołowo-chrzanowym

Krok 3 z 5

Do mięsa i warzyw dodaj po 200 ml wody i białego wina oraz bulion drobiowy WINIARY. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj je i wstaw do piekarnika na ok. 60 minut.

Udziec jagnięcy w sosie ziołowo-chrzanowym

Krok 4 z 5

Przygotuj sos. Szczypiorek, trybulę i lubczyk umyj, osusz i drobno pokrój. Zioła wymieszaj ze śmietaną, musztardą, solą i pieprzem.

Udziec jagnięcy w sosie ziołowo-chrzanowym

Krok 5 z 5

Po upieczeniu mięsa, wyjmij je z piekarnika i trzymaj w cieple. Po kilku minutach pokrój mięso i podawaj je z mieszanką warzyw oraz z ziołowym sosem chrzanowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Z piekarnika
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Udziec z indyka pieczony w ziołach

    Udziec z indyka pieczony w ziołach

    13 godz 45 min Łatwy
  • Nadziewany udziec z indyka

    Nadziewany udziec z indyka

    4 godz 16 min Łatwy
  • Marynowany udziec wieprzowy

    Marynowany udziec wieprzowy

    1 godz 40 min Łatwy
  • Udziec z indyka w sosie curry

    Udziec z indyka w sosie curry

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu