Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marynowany udziec wieprzowy

0
1 godz 40 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szczypta
Kminek mielony
1.5  szklanek
Woda
2.5  kg
Udziec wieprzowy
1  szklanka
Suszone owoce i orzechy (orzechy włoskie, żurawina, morele i jabłko)
1  g
Sól
2  łyżek
Olej kukurydziany
3 
Suszone papryczki chili odmiany morita, poblano lub innej dostępnej, bez pestek, namoczone w ciepłej wodzie
5 
Suszone papryczki chilli - odmiana guajillo lub inna dostępna, bez pestek, namoczone w ciepłej wodzie
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
86.4 g
Węglowodany
9.44 g
Tłuszcze
27.84 g
Wartość energetyczna
655.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
20 min
Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Aby uzyskać sos, zmiksuj papryczki chili z kminkiem, koncentratem pomidorowym, kostką drobiową i wodą. Odcedź i odstaw.
Krok 2
20 min
Nadziej udziec. Zrób w nim kilka otworów, napełnij je suszonymi owocami, orzechami i posyp solą. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso na złoty kolor ze wszystkich stron. Wskazówka: obsmażając mięso wstępnie na patelni „zamykasz” je, dzięki temu soki nie wydostaną się z mięsa podczas pieczenia w piekarniku. Po upieczeniu pozostanie ono soczyste w środku.
Krok 3
60 min
Mięso umieść w naczyniu do pieczenia, polej sosem, przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 200°C przez godzinę. Po tym czasie ponownie polej raz jeszcze mięso sosem, by uniknąć przesuszenia i piecz jeszcze przez 30 minut lub aż mięso będzie całkowicie gotowe. Podgrzej pozostały sos, pokrój udziec w plastry i podawaj.
Marynowany udziec wieprzowy

Krok 1 z 3

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Aby uzyskać sos, zmiksuj papryczki chili z kminkiem, koncentratem pomidorowym, kostką drobiową i wodą. Odcedź i odstaw.

Marynowany udziec wieprzowy

Krok 2 z 3

Nadziej udziec. Zrób w nim kilka otworów, napełnij je suszonymi owocami, orzechami i posyp solą. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso na złoty kolor ze wszystkich stron. Wskazówka: obsmażając mięso wstępnie na patelni „zamykasz” je, dzięki temu soki nie wydostaną się z mięsa podczas pieczenia w piekarniku. Po upieczeniu pozostanie ono soczyste w środku.

Marynowany udziec wieprzowy

Krok 3 z 3

Mięso umieść w naczyniu do pieczenia, polej sosem, przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 200°C przez godzinę. Po tym czasie ponownie polej raz jeszcze mięso sosem, by uniknąć przesuszenia i piecz jeszcze przez 30 minut lub aż mięso będzie całkowicie gotowe. Podgrzej pozostały sos, pokrój udziec w plastry i podawaj.

Marynowany udziec wieprzowy faszerowany orzechami i owocami będzie wspaniałą propozycją na odświętny lub niedzielny obiad w Twoim domu. Udziec wieprzowy z morelami, jabłkami, żurawiną i orzechami marynowany w marynacie i sosie z papryczkami chilli zaskoczy Cię słodko-pikantnym, bogatym smakiem pełnym kontrastów. Sięgnij po sprawdzony przepis na udziec wieprzowy Winiary. Podawaj go z pieczonymi ziemniakami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
86.4g / 54%
Węglowodany
9.4g / 6%
Tłuszcze
27.8g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha