Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
86.4g / 54%
Węglowodany
9.4g / 6%
Tłuszcze
27.8g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Marynowany udziec wieprzowy

+

Marynowany udziec wieprzowy

Wróć

Marynowany udziec wieprzowy

(0)
1 godz 40 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szczypta
Kminek mielony
1.5  szklanek
Woda
2.5  kg
Udziec wieprzowy
1  szklanka
Suszone owoce i orzechy (orzechy włoskie, żurawina, morele i jabłko)
1  g
Sól
2  łyżek
Olej kukurydziany
3 
Suszone papryczki chili odmiany morita, poblano lub innej dostępnej, bez pestek, namoczone w ciepłej wodzie
1  kostka
Rosół Drobiowy WINIARY
5 
Suszone papryczki chilli - odmiana guajillo lub inna dostępna, bez pestek, namoczone w ciepłej wodzie
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
86.4 g
Węglowodany
9.44 g
Tłuszcze
27.84 g
Wartość energetyczna
655.56 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Marynowany udziec wieprzowy faszerowany orzechami i owocami będzie wspaniałą propozycją na odświętny lub niedzielny obiad w Twoim domu. Udziec wieprzowy z morelami, jabłkami, żurawiną i orzechami marynowany w marynacie i sosie z papryczkami chilli zaskoczy Cię słodko-pikantnym, bogatym smakiem pełnym kontrastów. Sięgnij po sprawdzony przepis na udziec wieprzowy Winiary. Podawaj go z pieczonymi ziemniakami.

Przygotowanie

100 min
  • Krok 1

    20 min
    Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Aby uzyskać sos, zmiksuj papryczki chili z kminkiem, koncentratem pomidorowym, kostką drobiową i wodą. Odcedź i odstaw.
  • Krok 2

    20 min
    Nadziej udziec. Zrób w nim kilka otworów, napełnij je suszonymi owocami, orzechami i posyp solą. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso na złoty kolor ze wszystkich stron. Wskazówka: obsmażając mięso wstępnie na patelni „zamykasz” je, dzięki temu soki nie wydostaną się z mięsa podczas pieczenia w piekarniku. Po upieczeniu pozostanie ono soczyste w środku.
  • Krok 3

    60 min
    Mięso umieść w naczyniu do pieczenia, polej sosem, przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 200°C przez godzinę. Po tym czasie ponownie polej raz jeszcze mięso sosem, by uniknąć przesuszenia i piecz jeszcze przez 30 minut lub aż mięso będzie całkowicie gotowe. Podgrzej pozostały sos, pokrój udziec w plastry i podawaj.
Marynowany udziec wieprzowy

Krok 1 z 3

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Aby uzyskać sos, zmiksuj papryczki chili z kminkiem, koncentratem pomidorowym, kostką drobiową i wodą. Odcedź i odstaw.

Marynowany udziec wieprzowy

Krok 2 z 3

Nadziej udziec. Zrób w nim kilka otworów, napełnij je suszonymi owocami, orzechami i posyp solą. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso na złoty kolor ze wszystkich stron. Wskazówka: obsmażając mięso wstępnie na patelni „zamykasz” je, dzięki temu soki nie wydostaną się z mięsa podczas pieczenia w piekarniku. Po upieczeniu pozostanie ono soczyste w środku.

Marynowany udziec wieprzowy

Krok 3 z 3

Mięso umieść w naczyniu do pieczenia, polej sosem, przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 200°C przez godzinę. Po tym czasie ponownie polej raz jeszcze mięso sosem, by uniknąć przesuszenia i piecz jeszcze przez 30 minut lub aż mięso będzie całkowicie gotowe. Podgrzej pozostały sos, pokrój udziec w plastry i podawaj.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnie świata
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinne spotkanie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Svíčková na śmietanie, czyli polędwica wołowa po czesku

    1 godz 1 min Łatwy
  • Pyszne rilletes z kaczki na kanapki

    6 godz 40 min Średni
  • Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

    4 godz 40 min Łatwy
  • Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

    3 godz 51 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu