Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Smażony makaron po tajsku z marynowanym tofu
Dodaj do CookBook

Smażony makaron po tajsku z marynowanym tofu

(0)
55 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... Makaron smażony po Tajsku
200  g
Makaron pszenny (chiński lub spaghetti)
15  cm
Por (biała część)
1 
Marchewka
trochę
Kiełki fasoli mung
1 
Limonka
1 
Jajko
1  łyżka
Uprażony biały sezam
trochę
Olej do smażenia
200  g
Tofu naturalne
2  łyżek
Ketchup pikantny WINIARY
2  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Sok z cytryny lub limonki
1  łyżeczka
Miód
1  łyżka
Sos sojowy
1  łyżeczka
Imbir tarty
trochę
Pieprz i sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.3 g
Wartość energetyczna
330 kcal
Tłuszcze
9.4 g
Białko
14.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chcesz przygotować popularne dania azjatyckie we własnej kuchni? Mamy na to sposób. Koniecznie sprawdź nasz pomysł na pyszny, aromatyczny smażony makaron po tajsku z marynowanym tofu. Taki posiłek z pewnością zachwyci nie tylko fanów orientalnej kuchni, ale także tych, którzy szukają nowych, ciekawych smaków.


Makaron po tajsku – pomysł na niebanalny obiad dla Ciebie i twoich bliskich

Smażony makaron po tajsku z marynowanym tofu to popularna potrawa, która cieszy się dużym uznaniem zarówno w Azji, jak i na całym świecie. Łatwe dania azjatyckie szybko podbiły serca i podniebienia smakoszy. Trudno przejść obok nich obojętnie i nie skusić się choćby na jeden kęs. W wielu przypadkach na tym się nie skończy, dlatego warto być przygotowanym na dokładkę.

W przypadku makaronu po tajsku z marynowanym tofu, możesz wykorzystać makaron spaghetti lub makaron przeznaczony do dań chińskich – wybierz to, co najbardziej lubisz lub to, co akurat masz pod ręką. Do tego kilka warzyw, kiełki, jajko, WINIARY POMYSŁ NA… i limonka dla przełamania smaku.

Marynowane tofu, dodane do tego dania, jest chrupiące na zewnątrz i miękkie wewnątrz, co tworzy idealne uzupełnienie dla makaronu i warzyw. Smacznego!

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    30 min
    W misce wymieszaj ze sobą Ketchup WINIARY, sos z limonki lub z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, miód oraz sos sojowy lub sól i pieprz. Tofu pokrój w kostkę i umieść w marynacie. Odstaw do zamarynowania na 30 minut lub dłużej.
  • Krok 2

    8 min
    Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Pora pokrój w półtalarki. Marchewkę pokrój w zapałkę.
  • Krok 3

    5 min
    Po tym czasie tofu usmaż na patelni z dodatkiem oleju, aby się zarumieniło z każdej strony. Ściągnij z patelni i odstaw na później.
  • Krok 4

    6 min
    Na patelni rozgrzej dodatkowy olej i wrzuć pora z marchewką. Smaż ok. 2 min. Warzywa przesuń na bok patelni, a na wolną stronę wbij jajko. Jajko delikatnie rozprowadź po patelni, a kiedy się zacznie ścinać wymieszaj z warzywami. Dodaj tofu i kiełki fasoli mung.
  • Krok 5

    5 min
    Zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA… wymieszaj z wodą i dodaj na patelnię. Wymieszaj i zagotuj. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 6

    1 min
    Podawaj posypane prażonym sezamem z limonką i ziołami.
Smażony makaron po tajsku z marynowanym tofu

Krok 1 z 6

W misce wymieszaj ze sobą Ketchup WINIARY, sos z limonki lub z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, miód oraz sos sojowy lub sól i pieprz. Tofu pokrój w kostkę i umieść w marynacie. Odstaw do zamarynowania na 30 minut lub dłużej.

Smażony makaron po tajsku z marynowanym tofu

Krok 2 z 6

Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Pora pokrój w półtalarki. Marchewkę pokrój w zapałkę.

Smażony makaron po tajsku z marynowanym tofu

Krok 3 z 6

Po tym czasie tofu usmaż na patelni z dodatkiem oleju, aby się zarumieniło z każdej strony. Ściągnij z patelni i odstaw na później.

Smażony makaron po tajsku z marynowanym tofu

Krok 4 z 6

Na patelni rozgrzej dodatkowy olej i wrzuć pora z marchewką. Smaż ok. 2 min. Warzywa przesuń na bok patelni, a na wolną stronę wbij jajko. Jajko delikatnie rozprowadź po patelni, a kiedy się zacznie ścinać wymieszaj z warzywami. Dodaj tofu i kiełki fasoli mung.

Smażony makaron po tajsku z marynowanym tofu

Krok 5 z 6

Zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA… wymieszaj z wodą i dodaj na patelnię. Wymieszaj i zagotuj. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.

Smażony makaron po tajsku z marynowanym tofu

Krok 6 z 6

Podawaj posypane prażonym sezamem z limonką i ziołami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia tajska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

    Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

    19 min Łatwy
  • Kurczak smażony w ziołach i jogurcie

    Kurczak smażony w ziołach i jogurcie

    1 godz 20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

    Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

    2 godz 8 min Średni
  • Smażony makaron z serem i boczkiem

    Smażony makaron z serem i boczkiem

    17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu