Jeśli masz już dość ciężkich mięs lub takich, których smak pozostawia wiele do życzenia, udziec z indyka pieczony w ziołach z pewnością przypadnie Ci do gustu. To danie, które możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów i zjeść niemalże o każdej porze dnia — na śniadanie, obiad i kolację. Choć jego całościowe wykonanie zajmuje prawie 14 godzin, to nie musisz martwić się o to, że aż tyle czasu będziesz musiał(a) spędzić w kuchni. Rzeczywiste przygotowanie pieczeni z udźca indyka nie powinno Ci zająć więcej niż kilkanaście minut. Natomiast smak, który uzyskasz, będzie godny największych mistrzów kulinarnych. Czego będziesz potrzebować, aby przyrządzić to danie? Tylko kilku składników, z których większość z nich najprawdopodobniej masz w swoim domu. Przydadzą Ci się: udo indyka, Przyprawa uniwersalna ZIARENKA SMAKU WINIARY, pieprz, liść laurowy, oliwa, zioła prowansalskie, ziele angielskie, papryka ostra mielona oraz czosnek granulowany. Dokładne proporcje znajdziesz w spisie powyżej.
Pieczeń z udźca indyka — przepis krok po kroku
Przygotowując udziec z indyka pieczony w naczyniu, zaczynamy od przygotowania samego mięsa. Należy je dokładnie umyć i ususzyć, a następnie natrzeć oliwą. Kolejny krok to przyprawienie. Udziec trzeba lekko oprószyć Przyprawą uniwersalną ZIARENKA SMAKU WINIARY, pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, czosnkiem i papryką, a następnie obłożyć liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc (około 12 godzin), a po tym czasie ponownie spryskujemy oliwą. Tą samą oliwą należy także wysmarować naczynie żaroodporne i przełożyć do niego indyka. Całość pieczemy w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 1,5 godziny. Aby mięso zachowało swój aromat i teksturę, należy co jakiś czas podlewać go powstałym sosem.
Udziec z indyka pieczony w ziołach — smak, którego nie da się podrobić
Dobrze zrobiony udziec z indyka pieczony w piekarniku to gwarancja głębokiego smaku, w którym mięso będzie grało główną rolę, a wykorzystane przyprawy dodadzą mu aromatu. Z każdym kęsem będziesz czuł(a) soczystego indyka rozpływającego się w ustach. I to niezależnie od tego, w jaki sposób go podasz. Świetnie sprawdzi się na gorąco do obiadu lub kolacji, ale także na zimno do kanapek. Możesz położyć go na zimnej płycie podczas rodzinnych uroczystości, a także podać bliskim podczas zwyczajnego posiłku. Aromat udźca z indyka sprawia, że to mięso świetnie odnajduje się w każdej sytuacji.
ANNA