Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Udziec z indyka pieczony w ziołach
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
5.5g / 14%
Węglowodany
2.8g / 7%
Tłuszcze
13.3g / 79%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Udziec z indyka pieczony w ziołach

+

Udziec z indyka pieczony w ziołach

Wróć

Udziec z indyka pieczony w ziołach

(1)
13 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Wafelek2601

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Udo indyka
trochę
Przyprawa uniwersalna ZIARENKA SMAKU WINIARY
trochę
Pieprz
4 
Liść laurowy
50  ml
Oliwa
trochę
Zioła prowansalskie
6  kulek
Ziele angielskie
trochę
Papryka ostra mielona
trochę
Czosnek granulowany
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.55 g
Węglowodany
2.8 g
Tłuszcze
13.33 g
Wartość energetyczna
149.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jeśli masz już dość ciężkich mięs lub takich, których smak pozostawia wiele do życzenia, udziec z indyka pieczony w ziołach z pewnością przypadnie Ci do gustu. To danie, które możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów i zjeść niemalże o każdej porze dnia — na śniadanie, obiad i kolację. Choć jego całościowe wykonanie zajmuje prawie 14 godzin, to nie musisz martwić się o to, że aż tyle czasu będziesz musiał(a) spędzić w kuchni. Rzeczywiste przygotowanie pieczeni z udźca indyka nie powinno Ci zająć więcej niż kilkanaście minut. Natomiast smak, który uzyskasz, będzie godny największych mistrzów kulinarnych. Czego będziesz potrzebować, aby przyrządzić to danie? Tylko kilku składników, z których większość z nich najprawdopodobniej masz w swoim domu. Przydadzą Ci się: udo indyka, Przyprawa uniwersalna ZIARENKA SMAKU WINIARY, pieprz, liść laurowy, oliwa, zioła prowansalskie, ziele angielskie, papryka ostra mielona oraz czosnek granulowany. Dokładne proporcje znajdziesz w spisie powyżej.

Pieczeń z udźca indyka — przepis krok po kroku

Przygotowując udziec z indyka pieczony w naczyniu, zaczynamy od przygotowania samego mięsa. Należy je dokładnie umyć i ususzyć, a następnie natrzeć oliwą. Kolejny krok to przyprawienie. Udziec trzeba lekko oprószyć Przyprawą uniwersalną ZIARENKA SMAKU WINIARY, pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, czosnkiem i papryką, a następnie obłożyć liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc (około 12 godzin), a po tym czasie ponownie spryskujemy oliwą. Tą samą oliwą należy także wysmarować naczynie żaroodporne i przełożyć do niego indyka. Całość pieczemy w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 1,5 godziny. Aby mięso zachowało swój aromat i teksturę, należy co jakiś czas podlewać go powstałym sosem.

Udziec z indyka pieczony w ziołach — smak, którego nie da się podrobić

Dobrze zrobiony udziec z indyka pieczony w piekarniku to gwarancja głębokiego smaku, w którym mięso będzie grało główną rolę, a wykorzystane przyprawy dodadzą mu aromatu. Z każdym kęsem będziesz czuł(a) soczystego indyka rozpływającego się w ustach. I to niezależnie od tego, w jaki sposób go podasz. Świetnie sprawdzi się na gorąco do obiadu lub kolacji, ale także na zimno do kanapek. Możesz położyć go na zimnej płycie podczas rodzinnych uroczystości, a także podać bliskim podczas zwyczajnego posiłku. Aromat udźca z indyka sprawia, że to mięso świetnie odnajduje się w każdej sytuacji.

Przygotowanie

825 min
  • Krok 1

    10 min
    Udziec dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć oliwą. Oprószyć przyprawą uniwersalną, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem oraz papryką. Obłożyć liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  • Krok 2

    720 min
    Odstawić do lodówki na całą noc.
  • Krok 3

    1 min
    Po tym czasie ponownie spryskać oliwą.
  • Krok 4

    90 min
    Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć do niego mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około półtorej godziny. Co jakiś czas podlewać powstałym sosem.
  • Krok 5

    4 min
    Podawać na gorąco do obiadu lub na zimno do kanapek.
Udziec z indyka pieczony w ziołach

Krok 1 z 5

Udziec dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć oliwą. Oprószyć przyprawą uniwersalną, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem oraz papryką. Obłożyć liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Udziec z indyka pieczony w ziołach

Krok 2 z 5

Odstawić do lodówki na całą noc.

Udziec z indyka pieczony w ziołach

Krok 3 z 5

Po tym czasie ponownie spryskać oliwą.

Udziec z indyka pieczony w ziołach

Krok 4 z 5

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć do niego mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około półtorej godziny. Co jakiś czas podlewać powstałym sosem.

Udziec z indyka pieczony w ziołach

Krok 5 z 5

Podawać na gorąco do obiadu lub na zimno do kanapek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Boże Narodzenie
  • Brunch
  • Danie główne
  • Impreza
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Obiad
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Udka z kurczaka pieczone w musztardzie

    Udka z kurczaka pieczone w musztardzie

    2 godz 47 min Łatwy
  • Jesiotr z piekarnika

    Jesiotr z piekarnika

    3 godz 10 min Łatwy
  • Polędwica pieczona w musztardzie na ostro

    Polędwica pieczona w musztardzie na ostro

    24 godz 55 min Łatwy
  • Polędwica wieprzowa w majeranku

    Polędwica wieprzowa w majeranku

    6 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu