Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Nadziewany udziec z indyka
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
33.4g / 42%
Węglowodany
8g / 10%
Tłuszcze
16.4g / 48%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Nadziewany udziec z indyka

+

Nadziewany udziec z indyka

Wróć

Nadziewany udziec z indyka

(0)
4 godz 16 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

7 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Udziec z indyka
trochę
Masło
3 
Liść laurowy
3  ząbków
Czosnek
trochę
Pieprz
trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
trochę
Olej
1  szklanka
Czerwone wino
1  łyżka
Pietruszka
1  łyżeczka
Rozmaryn
1  szczypta
Tymianek
1  łyżeczka
WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek
5  łyżek
Bułka tarta
1 
Jajko
100  g
Mięso mielone wieprzowe
2  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.37 g
Węglowodany
8.02 g
Tłuszcze
16.44 g
Wartość energetyczna
336.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nadziewany udziec z indyka - danie, które świetnie sprawdzi się podczas każdego, rodzinnego obiadu i nie tylko. Okazuje się, że jego przygotowanie nie jest aż tak wymagające, jak mogłoby się to wydawać. Przepis na udziec z indyka bez kości jest dość oczywisty - kilka składników, aromatyczne zioła i wszechobecny czosnek pozwoli wykreować niesamowitą potrawę. Wystarczy chwilę spędzić w kuchni, by przygotować danie na każdą okazję. Taki pomysł na udziec z indyka sprawdzi się zarówno w jako główne danie obiadowe, ale także danie na rodzinny obiad, urodziny czy inne przyjęcie. Jeśli więc poszukujemy smacznego pomysłu na obiad, a w sieci nie ma zbyt wiele inspiracji, to udziec z indyka bez kości w aromatycznej marynacie sprawdzi się idealnie!


Udziec z indyka bez kości z farszem - jak można urozmaicić marynatę?

Standardowa marynata, w której przez co najmniej dwie godziny powinien moczyć się udziec z indyka bez kości, bazuje na czerwonym winie, czosnku, ziołach oraz oliwie z oliwek. Nie da się ukryć, że wspaniale komponuje się ona z delikatnym, indyczym mięsem. Jednocześnie warto pamiętać, że jest to marynata ziołowa z aromatem wina. Jednocześnie można skorzystać także z innych pomysłów na marynaty, które powinny dopasować się do naszych preferencji smakowych. Jednym z ciekawszych rozwiązań jest marynata z chilli i sokiem z limonki. Nada ona mięsu z indyka wyrazistego i lekko pikantnego smaku. Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości, to równie dobrze możemy przygotować nadziewany udziec z indyka bez kości w marynacie z piwa, miodu i czosnku. Tak naprawdę kompozycje składników, z których wykonamy marynatę zależy tylko i wyłącznie od nas. Możemy popisać się naszą kreatywnością, ale możemy też pozostać wierni tradycji!


Z czym można serwować nadziewany udziec z indyka bez kości?

Smakowite i soczyste płaty mięsa indyczego, w towarzystwie wyśmienitego farszu to gotowy pomysł na obiad! Jeśli jednak zastanawiamy się, z czym taki udziec z indyka bez kości można serwować, to nie da się tu udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Mięso to będzie świetnie komponować się z młodymi ziemniakami i zestawem surówek, ale równie dobrze dopasuje się ono do ryżu. Bez większych problemów można także serwować udziec z indyka bez kości z frytkami - w wersji nowoczesnej lub z kaszą bulgur - w wersji niskokalorycznej. Dodatkowo, do nadziewanego udźca z indyka pasują również różnorodne sosy - czosnkowy, pomidorowy i pikantny. Je również można przygotować własnoręcznie!

Przygotowanie

256 min
  • Krok 1

    10 min
    Z udźca usuń kości i rozkrój, aby powstał duży płat.
  • Krok 2

    25 min
    Wszystkie składniki marynaty oprócz czosnku zagotuj i ostudź.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj pokrojony czosnek.
  • Krok 4

    130 min
    Następnie zalej mięso i odstaw na 2 godziny do lodówki, wyjmij i osusz.
  • Krok 5

    10 min
    Mięso mielone połącz z bułką tartą i jajkiem. Dopraw Przyprawą w płynie, solą i pieprzem. Osuszony udziec posmaruj farszem, zwiń, obwiąż nicią.
  • Krok 6

    15 min
    W głębokiej patelni rozpuść masło, włóż mięso i obsmaż na rumiano przez 10-15 minut.
  • Krok 7

    60 min
    Podlej przecedzoną marynatą i duś do miękkości około 60 minut.
  • Krok 8

    1 min
    Podawaj na ciepło.
Nadziewany udziec z indyka

Krok 1 z 8

Z udźca usuń kości i rozkrój, aby powstał duży płat.

Nadziewany udziec z indyka

Krok 2 z 8

Składniki: Olej, Pietruszka, Rozmaryn, Tymianek, Czerwone wino, Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY

Wszystkie składniki marynaty oprócz czosnku zagotuj i ostudź.

Nadziewany udziec z indyka

Krok 3 z 8

Dodaj pokrojony czosnek.

Nadziewany udziec z indyka

Krok 4 z 8

Następnie zalej mięso i odstaw na 2 godziny do lodówki, wyjmij i osusz.

Nadziewany udziec z indyka

Krok 5 z 8

Składniki: Mięso mielone wieprzowe, Sól, Pieprz, WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek, Jajko, Bułka tarta

Mięso mielone połącz z bułką tartą i jajkiem. Dopraw Przyprawą w płynie, solą i pieprzem. Osuszony udziec posmaruj farszem, zwiń, obwiąż nicią.

Nadziewany udziec z indyka

Krok 6 z 8

W głębokiej patelni rozpuść masło, włóż mięso i obsmaż na rumiano przez 10-15 minut.

Nadziewany udziec z indyka

Krok 7 z 8

Podlej przecedzoną marynatą i duś do miękkości około 60 minut.

Nadziewany udziec z indyka

Krok 8 z 8

Podawaj na ciepło.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Uroczystość
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowane kotlety z szynki

    Grillowane kotlety z szynki

    2 godz 31 min Łatwy
  • Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    4 godz 25 min Średni
  • Rolada z boczku

    Rolada z boczku

    2 godz 20 min Średni
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami

    Pasztet drobiowy ze śliwkami

    1 godz 21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu