Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Schab nadziewany śliwkami

0
120 min
Łatwy

Składniki

-
8 8 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kg
Schab bez kości
150 g
Suszone śliwki
4 łyżek
Olej
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
479.22 kcal
Białko
53.96 g
Tłuszcze
21.81 g
Węglowodany
12.77 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
5 min
Mięso umyj, a następnie osusz. Natrzyj je przyprawą JARZYNKA i pieprzem.
Krok 2
3 min
Śliwki umyj i osącz.
Krok 3
7 min
Ostrym nożem natnij otwór wzdłuż mięsa i wypełnij go śliwkami.
Krok 4
5 min
Schab ułóż w naczyniu do pieczenia, polej olejem. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
Krok 5
90 min
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny.
Krok 6
5 min
Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 7
5 min
Upieczone mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku i polej sosem. Podawaj z kluskami śląskimi.
Schab nadziewany śliwkami

Krok 1 z 7

Mięso umyj, a następnie osusz. Natrzyj je przyprawą JARZYNKA i pieprzem.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 2 z 7

Śliwki umyj i osącz.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 3 z 7

Ostrym nożem natnij otwór wzdłuż mięsa i wypełnij go śliwkami.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 4 z 7

Schab ułóż w naczyniu do pieczenia, polej olejem. Rozgrzej piekarnik do 160°C.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 5 z 7

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 6 z 7

Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 7 z 7

Upieczone mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku i polej sosem. Podawaj z kluskami śląskimi.

Schab jest jednym z najczęściej pojawiających się mięs na naszych talerzach. Warto pokusić się o przygotowanie pieczonego schabu nadziewanego suszonymi śliwkami. Owoce nadadzą mięsu charakterystycznego aromatu, prowadzając tym samym nowy smak do naszej kuchni. Schab pieczony świetnie skomponuje się z Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY i domowymi kluskami śląskimi.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika