Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Schab nadziewany śliwkami
Dodaj do CookBook

Schab nadziewany śliwkami

(0)
2 godz
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 8 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
2  łyżek
Przyprawa uniwersalna ZIARENKA SMAKU WINIARY
2  kg
Schab bez kości
150  g
Suszone śliwki
4  łyżek
Olej
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.9 g
Wartość energetyczna
480 kcal
Tłuszcze
21.8 g
Białko
54 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Schab jest jednym z najczęściej pojawiających się mięs na naszych talerzach. Warto pokusić się o przygotowanie pieczonego schabu nadziewanego suszonymi śliwkami. Owoce nadadzą mięsu charakterystycznego aromatu, prowadzając tym samym nowy smak do naszej kuchni. Schab pieczony świetnie skomponuje się z Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY i domowymi kluskami śląskimi.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso umyj, a następnie osusz. Natrzyj je przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY i pieprzem.
  • Krok 2

    3 min
    Śliwki umyj i osącz.
  • Krok 3

    7 min
    Ostrym nożem natnij otwór wzdłuż mięsa i wypełnij go śliwkami.
  • Krok 4

    5 min
    Schab ułóż w naczyniu do pieczenia, polej olejem. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  • Krok 5

    90 min
    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny.
  • Krok 6

    5 min
    Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  • Krok 7

    5 min
    Upieczone mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku i polej sosem. Podawaj z kluskami śląskimi.
Schab nadziewany śliwkami

Krok 1 z 7

Mięso umyj, a następnie osusz. Natrzyj je przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY i pieprzem.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 2 z 7

Śliwki umyj i osącz.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 3 z 7

Ostrym nożem natnij otwór wzdłuż mięsa i wypełnij go śliwkami.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 4 z 7

Schab ułóż w naczyniu do pieczenia, polej olejem. Rozgrzej piekarnik do 160°C.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 5 z 7

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz pod przykryciem przez 1,5 godziny.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 6 z 7

Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Schab nadziewany śliwkami

Krok 7 z 7

Upieczone mięso pokrój w plastry, ułóż na półmisku i polej sosem. Podawaj z kluskami śląskimi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Uroczystość
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kotlety schabowe z frytkownicy beztłuszczowej z sałatką z pomidorów

    Kotlety schabowe z frytkownicy beztłuszczowej z sałatką z pomidorów

    35 min Łatwy
  • Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    1 godz Łatwy
  • Roladki schabowe faszerowane

    Roladki schabowe faszerowane

    1 godz 5 min Łatwy
  • Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    2 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu