Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Schab po cygańsku
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
74.6g / 30%
Węglowodany
18.5g / 7%
Tłuszcze
72.8g / 63%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Schab po cygańsku

+

Schab po cygańsku

Wróć

Schab po cygańsku

(0)
2 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ilka86

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  ml
Majonez Dekoracyjny
1500  g
Kotlet schabowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
500  g
Marchewka
500  g
Cebula
300  g
Ser żółty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
74.58 g
Węglowodany
18.52 g
Tłuszcze
72.78 g
Wartość energetyczna
1023.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jeśli lubicie pyszne, sycące zapiekanki mięsno-warzywne, to ta propozycja z pewnością przypadnie Wam do gustu! Schab po cygańsku to proste w przygotowaniu, bardzo soczyste danie, które nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych i nie należy do czasochłonnych potraw. Jednocześnie bardzo dobrze się prezentuje i równie wyśmienicie smakuje! Wystarczy kilka podstawowych składników, by przyrządzić schab po cygańsku, który można serwować na co dzień, jak i na bardziej wykwintne okazje i okoliczności. Poniżej prezentujemy przepis na schab po cygańsku, który świetnie komponuje się z duszoną marchewką i cebulką!

Jak przyrządzić schab w sosie cygańskim?

Jak przygotować schab w sosie cygańskim? Na samym początku należy starannie wybrać mięso. Zbyt duża ilość przerostów może wpływać negatywnie na doznania degustacyjne, z kolei odrobina tłuszczyku będzie stanowić świetny nośnik smaku. Po wyborze mięsa czas na jego opłukanie zimną wodą i pokrojenie w plastry. Tak przygotowane kotlety na schab po cygańsku lekko rozbijamy, następnie oprószając do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie możemy zająć się przygotowaniem dodatków. Obieramy i kroimy cebulę w półkrążki, nie zapominając o marchewce, która w tym daniu będzie najlepiej smakować pokrojona w plasterki. Kolejno na tarce o dużych oczkach ścieramy ser żółty. Wszystkie składniki należy warstwami ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zaczynając od plasterków marchwi, kolejną kładąc na wierzch grubszą warstwę cebuli. Na nich z kolei umieszczamy plastry schabu i przykrywamy kolejną porcją pokrojonej marchewki i cebuli. Wierzch zapiekanki wieńczy starty ser i Majonez Dekoracyjny WINIARY, dzięki któremu schab po cygańsku nabiera bardziej kremowego smaku.

Świetna alternatywa dla klasycznego schabu po cygańsku!

Schab po cygańsku z warzywami serwowany w formie zapiekanki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około dwie godziny. Po tym czasie warto zdjąć przykrywkę z naczynia żaroodpornego i piec jeszcze przez pół godziny. Schab po cygańsku przygotowany w ten sposób będzie nie tylko soczysty - wierzchnia warstwa sera z majonezem ulegnie delikatnemu przypieczeniu, dzięki czemu zapiekanka będzie łączyć delikatność rozpływającego się w ustach mięsa z lekko chrupiącym wykończeniem. Prezentowane danie będące świetną alternatywą dla klasycznego schabowego to opcja idealna dla osób zabieganych, które nie dysponują wolnym czasem na przyrządzanie skomplikowanych i wymagających dań. Schab po cygańsku to sycące danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających koneserów dobrego smaku!

Przygotowanie

140 min
  • Krok 1

    5 min
    Schab lekko rozbijam, oprószam solą i pieprzem.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę obieram i kroję w półkrążki, a obraną marchew w plasterki. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach.
  • Krok 3

    5 min
    W naczyniu żaroodpornym układam warstwowo następujące składniki: grubą warstwę marchwi, grubą warstwę cebuli, plastry schabu, warstwę marchwi, warstwę cebuli, starty ser, majonez.
  • Krok 4

    120 min
    Całość piekę pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piecu przez 2 godziny. Po tym czasie zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze pół godziny.
Schab po cygańsku

Krok 1 z 4

Schab lekko rozbijam, oprószam solą i pieprzem.

Schab po cygańsku

Krok 2 z 4

Cebulę obieram i kroję w półkrążki, a obraną marchew w plasterki. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach.

Schab po cygańsku

Krok 3 z 4

W naczyniu żaroodpornym układam warstwowo następujące składniki: grubą warstwę marchwi, grubą warstwę cebuli, plastry schabu, warstwę marchwi, warstwę cebuli, starty ser, majonez.

Schab po cygańsku

Krok 4 z 4

Całość piekę pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piecu przez 2 godziny. Po tym czasie zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze pół godziny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Maria

Do 1 kotleta 30 dkg sera żółtego i 400ml majonezu ??? czy aby napewno??

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Deser z jajek z mascarpone

    Deser z jajek z mascarpone

    23 min Łatwy
  • Klasyczne tiramisu - bez pieczenia

    Klasyczne tiramisu - bez pieczenia

    3 godz 40 min
  • Kaszanka zapiekana z jabłkami

    Kaszanka zapiekana z jabłkami

    54 min Łatwy
  • Pieczonki z kociołka na grillu

    Pieczonki z kociołka na grillu

    1 godz 52 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu