Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Schab po cygańsku
Dodaj do CookBook

Schab po cygańsku

(0)
2 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ilka86
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  ml
Majonez Dekoracyjny
1500  g
Kotlet schabowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
500  g
Marchewka
500  g
Cebula
300  g
Ser żółty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.5 g
Wartość energetyczna
1023.3 kcal
Tłuszcze
72.8 g
Białko
74.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jeśli lubicie pyszne, sycące zapiekanki mięsno-warzywne, to ta propozycja z pewnością przypadnie Wam do gustu! Schab po cygańsku to proste w przygotowaniu, bardzo soczyste danie, które nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych i nie należy do czasochłonnych potraw. Jednocześnie bardzo dobrze się prezentuje i równie wyśmienicie smakuje! Wystarczy kilka podstawowych składników, by przyrządzić schab po cygańsku, który można serwować na co dzień, jak i na bardziej wykwintne okazje i okoliczności. Poniżej prezentujemy przepis na schab po cygańsku, który świetnie komponuje się z duszoną marchewką i cebulką!


Jak przyrządzić schab w sosie cygańskim?

Jak przygotować schab w sosie cygańskim? Na samym początku należy starannie wybrać mięso. Zbyt duża ilość przerostów może wpływać negatywnie na doznania degustacyjne, z kolei odrobina tłuszczyku będzie stanowić świetny nośnik smaku. Po wyborze mięsa czas na jego opłukanie zimną wodą i pokrojenie w plastry. Tak przygotowane kotlety na schab po cygańsku lekko rozbijamy, następnie oprószając do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie możemy zająć się przygotowaniem dodatków. Obieramy i kroimy cebulę w półkrążki, nie zapominając o marchewce, która w tym daniu będzie najlepiej smakować pokrojona w plasterki. Kolejno na tarce o dużych oczkach ścieramy ser żółty. Wszystkie składniki należy warstwami ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zaczynając od plasterków marchwi, kolejną kładąc na wierzch grubszą warstwę cebuli. Na nich z kolei umieszczamy plastry schabu i przykrywamy kolejną porcją pokrojonej marchewki i cebuli. Wierzch zapiekanki wieńczy starty ser i Majonez Dekoracyjny WINIARY, dzięki któremu schab po cygańsku nabiera bardziej kremowego smaku.


Świetna alternatywa dla klasycznego schabu po cygańsku!

Schab po cygańsku z warzywami serwowany w formie zapiekanki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około dwie godziny. Po tym czasie warto zdjąć przykrywkę z naczynia żaroodpornego i piec jeszcze przez pół godziny. Schab po cygańsku przygotowany w ten sposób będzie nie tylko soczysty - wierzchnia warstwa sera z majonezem ulegnie delikatnemu przypieczeniu, dzięki czemu zapiekanka będzie łączyć delikatność rozpływającego się w ustach mięsa z lekko chrupiącym wykończeniem. Prezentowane danie będące świetną alternatywą dla klasycznego schabowego to opcja idealna dla osób zabieganych, które nie dysponują wolnym czasem na przyrządzanie skomplikowanych i wymagających dań. Schab po cygańsku to sycące danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających koneserów dobrego smaku!

Przygotowanie

140 min
  • Krok 1

    5 min
    Schab lekko rozbijam, oprószam solą i pieprzem.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę obieram i kroję w półkrążki, a obraną marchew w plasterki. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach.
  • Krok 3

    5 min
    W naczyniu żaroodpornym układam warstwowo następujące składniki: grubą warstwę marchwi, grubą warstwę cebuli, plastry schabu, warstwę marchwi, warstwę cebuli, starty ser, majonez.
  • Krok 4

    120 min
    Całość piekę pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piecu przez 2 godziny. Po tym czasie zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze pół godziny.
Schab po cygańsku

Krok 1 z 4

Schab lekko rozbijam, oprószam solą i pieprzem.

Schab po cygańsku

Krok 2 z 4

Cebulę obieram i kroję w półkrążki, a obraną marchew w plasterki. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach.

Schab po cygańsku

Krok 3 z 4

W naczyniu żaroodpornym układam warstwowo następujące składniki: grubą warstwę marchwi, grubą warstwę cebuli, plastry schabu, warstwę marchwi, warstwę cebuli, starty ser, majonez.

Schab po cygańsku

Krok 4 z 4

Całość piekę pod przykryciem w nagrzanym do 180 stopni piecu przez 2 godziny. Po tym czasie zdejmuję przykrycie i piekę jeszcze pół godziny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
11
00
00
00

Opinie

5

Katarzyna

Przepis rewelacyjny.Danie wyszło pyszne.Polecam przepis każdemu.
Anonim (niezweryfikowany) 12/17/2023-01:33 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-12:57 CET
Miło nam czytać takie opinie. Dziękujemy! 😊
4

Maria

Do 1 kotleta 30 dkg sera żółtego i 400ml majonezu ??? czy aby napewno??
Anonim (niezweryfikowany) 04/15/2021-09:27 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-12:56 CET
Mario, to są składniki na 6 porcji 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki schabowe w sosie serowym

    Roladki schabowe w sosie serowym

    1 godz 10 min Średni
  • Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    1 godz Łatwy
  • Roladki schabowe faszerowane

    Roladki schabowe faszerowane

    1 godz 5 min Łatwy
  • Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    2 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu