Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak nadziewany pieczarkami

0
1 godz 40 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Motorek70

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  łyżeczka
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
1 
Kurczak
50  dag
Pieczarki
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
2  łyżek
Olej
0.5  łyżeczka
Czosnek granulowany
2  łyżek
Przyprawa do kurczaka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
52.33 g
Węglowodany
7.88 g
Tłuszcze
49.28 g
Wartość energetyczna
687.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
7 min
Umytego i osuszonego kurczaka, polewamy olejem, oprószamy czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy.
Krok 2
20 min
W tym czasie obrane pieczarki kroimy w kostkę razem z cebulką. Dajemy do garnka z 2 łyżkami oliwy i 2 łyżkami wody i dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku. Wodę z pieczarek odlewamy.
Krok 3
13 min
Przygotowanymi pieczarkami napełniamy kurczaka razem z masłem. Po bokach nacinamy skórkę i przeciągamy nóżki.
Krok 4
60 min
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni ok. 60 minut, polewając co jakiś czas wodą z pieczarek. Upieczonego kurczaka dzielimy wg uznania.
Kurczak nadziewany pieczarkami

Krok 1 z 4

Umytego i osuszonego kurczaka, polewamy olejem, oprószamy czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy.

Kurczak nadziewany pieczarkami

Krok 2 z 4

W tym czasie obrane pieczarki kroimy w kostkę razem z cebulką. Dajemy do garnka z 2 łyżkami oliwy i 2 łyżkami wody i dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku. Wodę z pieczarek odlewamy.

Kurczak nadziewany pieczarkami

Krok 3 z 4

Przygotowanymi pieczarkami napełniamy kurczaka razem z masłem. Po bokach nacinamy skórkę i przeciągamy nóżki.

Kurczak nadziewany pieczarkami

Krok 4 z 4

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni ok. 60 minut, polewając co jakiś czas wodą z pieczarek. Upieczonego kurczaka dzielimy wg uznania.

Smaczny kurczak
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
52.3g / 30%
Węglowodany
7.9g / 4%
Tłuszcze
49.3g / 65%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika