Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Udziec z indyka w sosie curry

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Udo indyka
2 łyżek
Oliwa
2 łyżek
Masło
1 
Cebula
1 ząbek
Czosnek
1 
Jabłka
1 łyżeczka
Curry
100 ml
Śmietana 30%

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
390.04 kcal
Tłuszcze
28.04 g
Węglowodany
8.81 g
Białko
25.85 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
5 min
Mięso przekrój na 4 części.
Krok 2
15 min
Na patelni rozgrzej olej i masło, zrumień mięso, a następnie przełóż do rondla, wlej 0,75 szkl. gorącej wody i wrzuć kostki rosołowe.
Krok 3
30 min
Duś pod przykryciem około 30 minut.
Krok 4
5 min
Cebulę, czosnek i jabłko obierz, pokrój na cząstki.
Krok 5
20 min
Na tłuszczu z mięsa zeszklij cebulę i czosnek, dodaj curry i jabłko, smaż przez chwilę, podlej rosołem i duś do miękkości, zmiksuj lub przetrzyj przez sito, podlej rosołem (tyle, aby sos był zawiesisty), włóż mięso i duś około 10 minut.
Krok 6
5 min
Dodaj śmietanę. Podaj z ryżem.
Udziec z indyka w sosie curry

Krok 1 z 6

Mięso przekrój na 4 części.

Udziec z indyka w sosie curry

Krok 2 z 6

Na patelni rozgrzej olej i masło, zrumień mięso, a następnie przełóż do rondla, wlej 0,75 szkl. gorącej wody i wrzuć kostki rosołowe.

Udziec z indyka w sosie curry

Krok 3 z 6

Duś pod przykryciem około 30 minut.

Udziec z indyka w sosie curry

Krok 4 z 6

Cebulę, czosnek i jabłko obierz, pokrój na cząstki.

Udziec z indyka w sosie curry

Krok 5 z 6

Na tłuszczu z mięsa zeszklij cebulę i czosnek, dodaj curry i jabłko, smaż przez chwilę, podlej rosołem i duś do miękkości, zmiksuj lub przetrzyj przez sito, podlej rosołem (tyle, aby sos był zawiesisty), włóż mięso i duś około 10 minut.

Udziec z indyka w sosie curry

Krok 6 z 6

Dodaj śmietanę. Podaj z ryżem.

Duszony w aromatycznym Rosole drobiowym indyk w sosie curry z dodatkiem czosnku i cebuli oraz słodką nutą jabłka tworzy wyjątkową kompozycję smaków. Rodzaj curry - łagodne lub ostre - dobieramy według upodobań. Udziec z indyka w sosie curry podajemy z ryżem i lodową sałatą - z winegretem, gdy danie jest w wersji łagodnej, albo ze śmietaną - gdy przyrządzamy potrawę na ostro.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika