Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

0
60 min
Średni

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ziemniaki
1 
Jajko
3 łyżek
Mąka ziemniaczana
1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
250 g
Mięso mielone
1 łyżeczka
Majeranek
1 
Cebula
3 łyżek
Smalec
1 
Cebula
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
24.48 g
Wartość energetyczna
498.94 kcal
Węglowodany
50.97 g
Białko
20.43 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obierz, połowę ugotuj.
Krok 2
5 min
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź.
Krok 3
5 min
Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dobrze odciśnij z nadmiaru płynu.
Krok 4
3 min
Ziemniaki surowe i gotowane połącz ze sobą, dodaj jajko i mąkę.
Krok 5
5 min
Wyrób ciasto i podziel na 16 porcji.
Krok 6
5 min
Farsz: mięso połącz z posiekaną cebulą.
Krok 7
2 min
Dopraw przyprawą MAGGI, majerankiem, solą i pieprzem.
Krok 8
5 min
Każdą porcję masy ziemniaczanej spłaszcz w dłoni, nałóż porcję farszu i dokładnie zlep.
Krok 9
10 min
Pyzy gotuj w posolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia.
Krok 10
3 min
Smalec rozpuść na rozgrzanej patelni, i zeszklij na nim drugą posiekaną cebulę.
Krok 11
2 min
Pyzy podawaj polane cebulą ze smalcem.
Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 1 z 11

Ziemniaki obierz, połowę ugotuj.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 2 z 11

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 3 z 11

Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dobrze odciśnij z nadmiaru płynu.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 4 z 11

Ziemniaki surowe i gotowane połącz ze sobą, dodaj jajko i mąkę.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 5 z 11

Wyrób ciasto i podziel na 16 porcji.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 6 z 11

Farsz: mięso połącz z posiekaną cebulą.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 7 z 11

Dopraw przyprawą MAGGI, majerankiem, solą i pieprzem.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 8 z 11

Każdą porcję masy ziemniaczanej spłaszcz w dłoni, nałóż porcję farszu i dokładnie zlep.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 9 z 11

Pyzy gotuj w posolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 10 z 11

Smalec rozpuść na rozgrzanej patelni, i zeszklij na nim drugą posiekaną cebulę.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 11 z 11

Pyzy podawaj polane cebulą ze smalcem.

Pyzy ziemniaczane z mięsem to danie idealne na te dni, kiedy masz ochotę wykonać coś prawdziwie swojskiego i sycącego. Musisz jednak zarezerwować trochę czasu. Ale nie obawiaj się! Nawet jeśli dzisiaj spędzisz w kuchni więcej czasu niż zwykle, będziesz cieszyć się gotowym obiadem na przynajmniej dwa dni. Wystarczy przygotować większą porcję. Gotowe pyzy możesz też zamrozić, żeby w razie potrzeby sięgnąć po nie.

Obierz ziemniaki i połowę z nich ugotuj. Następnie przeciśnij je przez praskę i odstaw do ostygnięcia. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kiedy w misce zbierze się sok, wylej go, a ziemniaki odciśnij z nadmiaru płynu. Gotowane i surowe ziemniaki wymieszaj, dodaj do nich jajko oraz mąkę ziemniaczaną. Wyrób na jednolite ciasto i podziel je na 16 porcji.

Następnie przygotuj farsz. Mięso mielone połącz z posiekaną cebulą, dopraw majerankiem, solą, pieprzem oraz Przyprawą w Płynie MAGGI. Każdą z porcji masy ziemniaczanej spłaszcz dłonią i nałóż na nią porcję farszu. Całość dokładnie zaklej, formując kulkę. To najbardziej pracochłonne zadanie, ale na końcu przekonasz się, że było warto!

Tak przygotowane pyzy gotuj we wrzątku z odrobiną soli przez 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. W tym czasie rozpuść smalec na patelni i zeszklij na nim drugą cebulę posiekaną w drobną kostkę. Pyzy podawaj na gorąco, wcześniej polewając je zarumienioną cebulką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika