Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pyzy ziemniaczane z mięsem
100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
25.2g / 19%
Węglowodany
65.8g / 47%
Tłuszcze
21.3g / 34%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pyzy ziemniaczane z mięsem

+

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Wróć

Pyzy ziemniaczane z mięsem

(11)
1 godz
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
750  g
Ziemniaki
1 
Jajko
3  łyżek
Mąka ziemniaczana
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
250  g
Mięso mielone
1  łyżeczka
Majeranek
1 
Cebula
3  łyżek
Smalec
1 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
25.19 g
Węglowodany
65.77 g
Tłuszcze
21.28 g
Wartość energetyczna
548.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pyzy ziemniaczane z mięsem to danie idealne na te dni, kiedy masz ochotę wykonać coś prawdziwie swojskiego i sycącego. Musisz jednak zarezerwować trochę czasu. Ale nie obawiaj się! Nawet jeśli dzisiaj spędzisz w kuchni więcej czasu niż zwykle, będziesz cieszyć się gotowym obiadem na przynajmniej dwa dni. Wystarczy przygotować większą porcję. Gotowe pyzy możesz też zamrozić, żeby w razie potrzeby sięgnąć po nie.

Obierz ziemniaki i połowę z nich ugotuj. Następnie przeciśnij je przez praskę i odstaw do ostygnięcia. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kiedy w misce zbierze się sok, wylej go, a ziemniaki odciśnij z nadmiaru płynu. Gotowane i surowe ziemniaki wymieszaj, dodaj do nich jajko oraz mąkę ziemniaczaną. Wyrób na jednolite ciasto i podziel je na 16 porcji.

Następnie przygotuj farsz. Mięso mielone połącz z posiekaną cebulą, dopraw majerankiem, solą, pieprzem oraz Przyprawą w Płynie MAGGI. Każdą z porcji masy ziemniaczanej spłaszcz dłonią i nałóż na nią porcję farszu. Całość dokładnie zaklej, formując kulkę. To najbardziej pracochłonne zadanie, ale na końcu przekonasz się, że było warto!

Tak przygotowane pyzy gotuj we wrzątku z odrobiną soli przez 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. W tym czasie rozpuść smalec na patelni i zeszklij na nim drugą cebulę posiekaną w drobną kostkę. Pyzy podawaj na gorąco, wcześniej polewając je zarumienioną cebulką lub sosem (wykorzystaj Sos pieczeniowy jasny WINIARY).


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    15 min
    Ziemniaki obierz, połowę ugotuj.
  • Krok 2

    5 min
    Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź.
  • Krok 3

    5 min
    Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dobrze odciśnij z nadmiaru płynu.
  • Krok 4

    3 min
    Ziemniaki surowe i gotowane połącz ze sobą, dodaj jajko i mąkę.
  • Krok 5

    5 min
    Wyrób ciasto i podziel na 16 porcji.
  • Krok 6

    5 min
    Farsz: mięso połącz z posiekaną cebulą.
  • Krok 7

    2 min
    Dopraw przyprawą MAGGI, majerankiem, solą i pieprzem.
  • Krok 8

    5 min
    Każdą porcję masy ziemniaczanej spłaszcz w dłoni, nałóż porcję farszu i dokładnie zlep.
  • Krok 9

    10 min
    Pyzy gotuj w posolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia.
  • Krok 10

    3 min
    Smalec rozpuść na rozgrzanej patelni, i zeszklij na nim drugą posiekaną cebulę.
  • Krok 11

    2 min
    Pyzy podawaj polane cebulą ze smalcem.
Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 1 z 11

Ziemniaki obierz, połowę ugotuj.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 2 z 11

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 3 z 11

Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dobrze odciśnij z nadmiaru płynu.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 4 z 11

Ziemniaki surowe i gotowane połącz ze sobą, dodaj jajko i mąkę.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 5 z 11

Wyrób ciasto i podziel na 16 porcji.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 6 z 11

Farsz: mięso połącz z posiekaną cebulą.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 7 z 11

Dopraw przyprawą MAGGI, majerankiem, solą i pieprzem.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 8 z 11

Każdą porcję masy ziemniaczanej spłaszcz w dłoni, nałóż porcję farszu i dokładnie zlep.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 9 z 11

Pyzy gotuj w posolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 10 z 11

Smalec rozpuść na rozgrzanej patelni, i zeszklij na nim drugą posiekaną cebulę.

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Krok 11 z 11

Pyzy podawaj polane cebulą ze smalcem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 10

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
T Tomasz

Przepis super pyzki smaczne polecam na pyszny obiadek

M Magdalena

Czyli to mięso surowe dać ? Nie przesmażyć wcześniej?

J Janka

Pyzy się rozgotowały i zrobiła się zupa ziemniaczana z wkładką mięsną. Nie polecam.

Winiary
Expert

Janka, może podobnie jak Gosia, uzyskałaś zbyt płynne ciasto lub zbyt długo gotowałaś pyzy? Następnym razem dodaj nieco więcej mąki.

G Gosia

Rozgotowują się, bez sensu

Winiary
Expert

Gosia, może ciasto było zbyt płynne? Następnym razem możesz spróbować dodać więcej mąki.

J Jola

To jakie te oczka od tarki mają być?? Duże czy drobne???!

d darek

z jednej pyzy zrobiła się polowa. coś poszło nie tak.

A Agata

lubię pyzy lekko kleiste, pyzy suche maja za mało w składnikach mąki ziemniaczanej i to różni kupione od własnej domowej roboty :)

Winiary
Expert

Agato, dokładnie - najlepiej będą smakować zawsze samodzielnie robione, kiedy można samemu zdecydować, jakiej konsystencji ciasto chce się uzyskać :) Pozdrawiamy!

T Tomek

ciasto jak ciasto, właśnie robię pyzy, ale tez sugeruje się innymi przepisami, jednak ja wole wersje z jajkiem. Kamil mogło ci nie wyjść bo powinno sie używać ziemniaków z gatunku "C" tzw. Mączaste, jedni radza dodac jeszcze maki pszennej wiecej czy mniej ziemniaczanej. jak dla mnie przepis prosty, czytelny tylko trzeba miec juz troche doświadczenia w kuchni z takimi daniami, pyzy robie pierwszy raz, z ziemniakow salatkowych bo takie mam akurat. dlatego zawsze warto ugotowac jednego i potem dzialac dalej :D

Winiary
Expert

Tomku, racja - do pyz najlepsze będą ziemniaki mocno skrobiowe. Pozdrawiamy i dziękujemy za słuszną uwagę!

K Kamil

Ciasto wyszlo kompletnie inne niz powino byc do pyz.

Winiary
Expert

Kamilu, prosimy o więcej szczegółów - jakie ciasto Ci wyszło? Czy całe danie ostatecznie się udało? Daj znać.

A Aneta

Prosty fajny przepis😊

Winiary
Expert

Uwielbiamy takie jedzenie - i polecamy powtarzać go częściej! :)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Drugie danie
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Tanie gotowanie
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi z pieczarkami

    Pierogi z pieczarkami

    52 min Łatwy
  • Kartacze z sosem grzybowym

    Kartacze z sosem grzybowym

    2 godz 5 min Łatwy
  • Pierogi z mięsem i kapustą

    Pierogi z mięsem i kapustą

    1 godz 22 min Łatwy
  • Placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym

    Placki ziemniaczane z pieczarkami i sosem czosnkowym

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu