Pyzy ziemniaczane z mięsem
60min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
20.43 g
Węglowodany
50.97 g
Tłuszcze
24.48 g
Wartość energetyczna
498.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obierz, połowę ugotuj.
Krok 2
5 min
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź.
Krok 3
5 min
Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dobrze odciśnij z nadmiaru płynu.
Krok 4
3 min
Ziemniaki surowe i gotowane połącz ze sobą, dodaj jajko i mąkę.
Krok 5
5 min
Wyrób ciasto i podziel na 16 porcji.
Krok 6
5 min
Farsz: mięso połącz z posiekaną cebulą.
Krok 7
2 min
Dopraw przyprawą MAGGI, majerankiem, solą i pieprzem.
Krok 8
5 min
Każdą porcję masy ziemniaczanej spłaszcz w dłoni, nałóż porcję farszu i dokładnie zlep.
Krok 9
10 min
Pyzy gotuj w posolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia.
Krok 10
3 min
Smalec rozpuść na rozgrzanej patelni, i zeszklij na nim drugą posiekaną cebulę.
Krok 11
2 min
Pyzy podawaj polane cebulą ze smalcem.
Pyzy ziemniaczane z mięsem to danie idealne na te dni, kiedy masz ochotę wykonać coś prawdziwie swojskiego i sycącego. Musisz jednak zarezerwować trochę czasu. Ale nie obawiaj się! Nawet jeśli dzisiaj spędzisz w kuchni więcej czasu niż zwykle, będziesz cieszyć się gotowym obiadem na przynajmniej dwa dni. Wystarczy przygotować większą porcję. Gotowe pyzy możesz też zamrozić, żeby w razie potrzeby sięgnąć po nie.
Obierz ziemniaki i połowę z nich ugotuj. Następnie przeciśnij je przez praskę i odstaw do ostygnięcia. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kiedy w misce zbierze się sok, wylej go, a ziemniaki odciśnij z nadmiaru płynu. Gotowane i surowe ziemniaki wymieszaj, dodaj do nich jajko oraz mąkę ziemniaczaną. Wyrób na jednolite ciasto i podziel je na 16 porcji.
Następnie przygotuj farsz. Mięso mielone połącz z posiekaną cebulą, dopraw majerankiem, solą, pieprzem oraz Przyprawą w Płynie MAGGI. Każdą z porcji masy ziemniaczanej spłaszcz dłonią i nałóż na nią porcję farszu. Całość dokładnie zaklej, formując kulkę. To najbardziej pracochłonne zadanie, ale na końcu przekonasz się, że było warto!
Tak przygotowane pyzy gotuj we wrzątku z odrobiną soli przez 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. W tym czasie rozpuść smalec na patelni i zeszklij na nim drugą cebulę posiekaną w drobną kostkę. Pyzy podawaj na gorąco, wcześniej polewając je zarumienioną cebulką.
Obierz ziemniaki i połowę z nich ugotuj. Następnie przeciśnij je przez praskę i odstaw do ostygnięcia. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kiedy w misce zbierze się sok, wylej go, a ziemniaki odciśnij z nadmiaru płynu. Gotowane i surowe ziemniaki wymieszaj, dodaj do nich jajko oraz mąkę ziemniaczaną. Wyrób na jednolite ciasto i podziel je na 16 porcji.
Następnie przygotuj farsz. Mięso mielone połącz z posiekaną cebulą, dopraw majerankiem, solą, pieprzem oraz Przyprawą w Płynie MAGGI. Każdą z porcji masy ziemniaczanej spłaszcz dłonią i nałóż na nią porcję farszu. Całość dokładnie zaklej, formując kulkę. To najbardziej pracochłonne zadanie, ale na końcu przekonasz się, że było warto!
Tak przygotowane pyzy gotuj we wrzątku z odrobiną soli przez 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. W tym czasie rozpuść smalec na patelni i zeszklij na nim drugą cebulę posiekaną w drobną kostkę. Pyzy podawaj na gorąco, wcześniej polewając je zarumienioną cebulką.
Komentarze 0