Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pierekaczewnik (tatarski pieróg)
Dodaj do CookBook

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

(0)
2 godz 1 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna tortowa
2 
Jajko
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  szklanka
Woda
0.5  łyżeczka
Sól
2 
Duże ziemniaki (ugotowane)
1 
Papryka czerwona
1 
Cukinia
300  g
Pieczarki
1 
Cebula
1  opakowanie
Świeży szpinak baby
6 
Suszone pomidory
100  g
Ser feta
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
0.5  łyżeczka
Suszone Oregano
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
0.5  szklanka
Roztopione masło (opcjonalnie)
trochę
Oliwki czarne (opcjonalnie) Zobacz naszą wskazówkę
4 
Jajka przepiórcze (do dekoracji)
trochę
Sos tatarski WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.7 g
Wartość energetyczna
300.3 kcal
Tłuszcze
23.6 g
Białko
8.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pierekaczewnik to tatarski pieróg, który skrywa w sobie mnóstwo pysznych składników. W ciasto zawija się same warzywa lub warzywa z dodatkiem mięsa, a następnie zapieka całość w piekarniku. Po upieczeniu ciasto jest chrupiące, a soczyste nadzienie idealnie do niego pasuje. Sprawdź ten wyjątkowy przepis na WINIARY!


Pierekaczewnik – tradycyjne tatarskie danie

Pierekaczewnik, czyli tatarski pieróg swoim wyglądem przypomina ciasto z wytrawnym farszem. To danie przygotowuje się na specjalnie okazje, np. na święta lub rodzinne uroczystości. Do dziś zjeść je można na Podlasiu, gdzie kuchnia tatarska wciąż jest obecna. Nazwa pierekaczewnik pochodzi od słowa „rozwałkowywać”, bo to właśnie dobrze rozwałkowane ciasto jest bazą i kluczem do sukcesu tej potrawy.


Jak zrobić pierekaczewnik?

Jeśli chcesz przygotować to tatarskie danie u siebie w domu to świetnie się składa, bo mamy przepis, który doskonale sprawdzi się, gdy chcesz zaimponować swoim bliskim i podać im coś zupełnie nowego. W naszym wydaniu tatarski pieróg jest wypełniony warzywnym farszem (m.in. ziemniakami, papryką, cukinią, pieczarkami, szpinakiem). Ale jeśli wolisz mięsne potrawy, z powodzeniem możesz zastąpić część warzyw mięsem (np. baraniną, wołowiną lub mięsem z indyka). Masz chęć zrobić to niezwykłe danie w swojej kuchni? Koniecznie sprawdź ten przepis.

Przygotowanie

121 min
  • Krok 1 - CIASTO

    15 min
    Składniki ciasta (mąkę pszenną, jajka, oliwę, wodę, sól) umieść w misce i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw, aby odpoczęło.
  • Krok 2 - FARSZ

    5 min
    Cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Suszone pomidory posiekaj. Ser pokrusz w palcach na drobne kawałki. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni, aż będzie złota. Pieczarki pokój w plasterki i dodaj do cebuli. Smaż, aż stracą na objętości i się lekko zarumienią.
  • Krok 4

    5 min
    Na patelnię dodaj cukinię, szpinak i paprykę. Smaż jeszcze przez ok. 3 min. Po tym czasie warzywa wymieszaj z tłuczonymi ziemniakami, bulionem WINIARY oraz przyprawami. Możesz teraz dodać również posiekane oliwki i kapary - jeśli ich używasz. Na końcu dodaj fetę oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Krok 5 - CIASTO

    5 min
    Ciasto podziel na 3 części. Każdą porcje rozwałkuj cienko (jak ciasto na pierogi) w formie dużego okrągłego placka.
  • Krok 6

    5 min
    Gotowe placki ułóż obok siebie tak aby ¼ placka nachodziła na kolejny. Na środku placków ułoż farsz w formie długiego walca. Ciasto zawiń w rulon, pilnując, aby farsz był dobrze owinięty ciastem. Tak przygotowany rulon zwijamy w „ślimaka” i umieszczamy w tortownicy.
  • Krok 7

    80 min
    Gotowy pieróg smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 1 h i 20 min.
  • Krok 8

    1 min
    Upieczony pierekaczewnik podawaj np. z sosem tatarskim WINIARY.
Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Krok 1 - CIASTO z 8

Składniki ciasta (mąkę pszenną, jajka, oliwę, wodę, sól) umieść w misce i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw, aby odpoczęło.

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Krok 2 - FARSZ z 8

Cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Suszone pomidory posiekaj. Ser pokrusz w palcach na drobne kawałki. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem.

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Krok 3 z 8

Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni, aż będzie złota. Pieczarki pokój w plasterki i dodaj do cebuli. Smaż, aż stracą na objętości i się lekko zarumienią.

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Krok 4 z 8

Na patelnię dodaj cukinię, szpinak i paprykę. Smaż jeszcze przez ok. 3 min. Po tym czasie warzywa wymieszaj z tłuczonymi ziemniakami, bulionem WINIARY oraz przyprawami. Możesz teraz dodać również posiekane oliwki i kapary - jeśli ich używasz. Na końcu dodaj fetę oraz sól i pieprz. Wymieszaj.

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Krok 5 - CIASTO z 8

Ciasto podziel na 3 części. Każdą porcje rozwałkuj cienko (jak ciasto na pierogi) w formie dużego okrągłego placka.

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Krok 6 z 8

Gotowe placki ułóż obok siebie tak aby ¼ placka nachodziła na kolejny. Na środku placków ułoż farsz w formie długiego walca. Ciasto zawiń w rulon, pilnując, aby farsz był dobrze owinięty ciastem. Tak przygotowany rulon zwijamy w „ślimaka” i umieszczamy w tortownicy.

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Krok 7 z 8

Gotowy pieróg smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 1 h i 20 min.

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Krok 8 z 8

Upieczony pierekaczewnik podawaj np. z sosem tatarskim WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu