Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Pierekaczewnik (tatarski pieróg)
55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
8.4g / 11%
Węglowodany
14.7g / 20%
Tłuszcze
23.6g / 69%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

+

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Wróć

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

(0)
2 godz 1 min
Średni
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna tortowa
2 
Jajko
1  łyżka
Oliwa z oliwek
1  szklanka
Woda
0.5  łyżeczka
Sól
2 
Duże ziemniaki (ugotowane)
1 
Papryka czerwona
1 
Cukinia
300  g
Pieczarki
1 
Cebula
1  opakowanie
Świeży szpinak baby
6 
Suszone pomidory
100  g
Ser feta
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
0.5  łyżeczka
Suszone Oregano
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
0.5  szklanka
Roztopione masło (opcjonalnie)
trochę
Oliwki czarne (opcjonalnie) Zobacz naszą wskazówkę
4 
Jajka przepiórcze (do dekoracji)
trochę
Sos tatarski WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.44 g
Węglowodany
14.71 g
Tłuszcze
23.63 g
Wartość energetyczna
300.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pierekaczewnik to tatarski pieróg, który skrywa w sobie mnóstwo pysznych składników. W ciasto zawija się same warzywa lub warzywa z dodatkiem mięsa, a następnie zapieka całość w piekarniku. Po upieczeniu ciasto jest chrupiące, a soczyste nadzienie idealnie do niego pasuje. Sprawdź ten wyjątkowy przepis na WINIARY!


Pierekaczewnik – tradycyjne tatarskie danie

Pierekaczewnik, czyli tatarski pieróg swoim wyglądem przypomina ciasto z wytrawnym farszem. To danie przygotowuje się na specjalnie okazje, np. na święta lub rodzinne uroczystości. Do dziś zjeść je można na Podlasiu, gdzie kuchnia tatarska wciąż jest obecna. Nazwa pierekaczewnik pochodzi od słowa „rozwałkowywać”, bo to właśnie dobrze rozwałkowane ciasto jest bazą i kluczem do sukcesu tej potrawy.


Jak zrobić pierekaczewnik?

Jeśli chcesz przygotować to tatarskie danie u siebie w domu to świetnie się składa, bo mamy przepis, który doskonale sprawdzi się, gdy chcesz zaimponować swoim bliskim i podać im coś zupełnie nowego. W naszym wydaniu tatarski pieróg jest wypełniony warzywnym farszem (m.in. ziemniakami, papryką, cukinią, pieczarkami, szpinakiem). Ale jeśli wolisz mięsne potrawy, z powodzeniem możesz zastąpić część warzyw mięsem (np. baraniną, wołowiną lub mięsem z indyka). Masz chęć zrobić to niezwykłe danie w swojej kuchni? Koniecznie sprawdź ten przepis.

Przygotowanie

121 min
  • Krok 1 - CIASTO

    15 min
    Składniki ciasta (mąkę pszenną, jajka, oliwę, wodę, sól) umieść w misce i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw, aby odpoczęło.
  • Krok 2 - FARSZ

    5 min
    Cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Suszone pomidory posiekaj. Ser pokrusz w palcach na drobne kawałki. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni, aż będzie złota. Pieczarki pokój w plasterki i dodaj do cebuli. Smaż, aż stracą na objętości i się lekko zarumienią.
  • Krok 4

    5 min
    Na patelnię dodaj cukinię, szpinak i paprykę. Smaż jeszcze przez ok. 3 min. Po tym czasie warzywa wymieszaj z tłuczonymi ziemniakami, bulionem WINIARY oraz przyprawami. Możesz teraz dodać również posiekane oliwki i kapary - jeśli ich używasz. Na końcu dodaj fetę oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Krok 5 - CIASTO

    5 min
    Ciasto podziel na 3 części. Każdą porcje rozwałkuj cienko (jak ciasto na pierogi) w formie dużego okrągłego placka.
  • Krok 6

    5 min
    Gotowe placki ułóż obok siebie tak aby ¼ placka nachodziła na kolejny. Na środku placków ułoż farsz w formie długiego walca. Ciasto zawiń w rulon, pilnując, aby farsz był dobrze owinięty ciastem. Tak przygotowany rulon zwijamy w „ślimaka” i umieszczamy w tortownicy.
  • Krok 7

    80 min
    Gotowy pieróg smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 1 h i 20 min.
  • Krok 8

    1 min
    Upieczony pierekaczewnik podawaj np. z sosem tatarskim WINIARY.
Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Krok 1 - CIASTO z 8

Składniki ciasta (mąkę pszenną, jajka, oliwę, wodę, sól) umieść w misce i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw, aby odpoczęło.

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Krok 2 - FARSZ z 8

Cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Suszone pomidory posiekaj. Ser pokrusz w palcach na drobne kawałki. Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem.

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Krok 3 z 8

Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni, aż będzie złota. Pieczarki pokój w plasterki i dodaj do cebuli. Smaż, aż stracą na objętości i się lekko zarumienią.

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Krok 4 z 8

Na patelnię dodaj cukinię, szpinak i paprykę. Smaż jeszcze przez ok. 3 min. Po tym czasie warzywa wymieszaj z tłuczonymi ziemniakami, bulionem WINIARY oraz przyprawami. Możesz teraz dodać również posiekane oliwki i kapary - jeśli ich używasz. Na końcu dodaj fetę oraz sól i pieprz. Wymieszaj.

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Krok 5 - CIASTO z 8

Ciasto podziel na 3 części. Każdą porcje rozwałkuj cienko (jak ciasto na pierogi) w formie dużego okrągłego placka.

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Krok 6 z 8

Gotowe placki ułóż obok siebie tak aby ¼ placka nachodziła na kolejny. Na środku placków ułoż farsz w formie długiego walca. Ciasto zawiń w rulon, pilnując, aby farsz był dobrze owinięty ciastem. Tak przygotowany rulon zwijamy w „ślimaka” i umieszczamy w tortownicy.

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Krok 7 z 8

Gotowy pieróg smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok 1 h i 20 min.

Pierekaczewnik (tatarski pieróg)

Krok 8 z 8

Upieczony pierekaczewnik podawaj np. z sosem tatarskim WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybka pizza z patelni

    Szybka pizza z patelni

    26 min Łatwy
  • Calzone

    Calzone

    2 godz 50 min Średni
  • Zielone pierogi ze szpinakiem

    Zielone pierogi ze szpinakiem

    1 godz 40 min Łatwy
  • Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

    Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu