Pierekaczewnik to tatarski pieróg, który skrywa w sobie mnóstwo pysznych składników. W ciasto zawija się same warzywa lub warzywa z dodatkiem mięsa, a następnie zapieka całość w piekarniku. Po upieczeniu ciasto jest chrupiące, a soczyste nadzienie idealnie do niego pasuje. Sprawdź ten wyjątkowy przepis na WINIARY!
Pierekaczewnik – tradycyjne tatarskie danie
Pierekaczewnik, czyli tatarski pieróg swoim wyglądem przypomina ciasto z wytrawnym farszem. To danie przygotowuje się na specjalnie okazje, np. na święta lub rodzinne uroczystości. Do dziś zjeść je można na Podlasiu, gdzie kuchnia tatarska wciąż jest obecna. Nazwa pierekaczewnik pochodzi od słowa „rozwałkowywać”, bo to właśnie dobrze rozwałkowane ciasto jest bazą i kluczem do sukcesu tej potrawy.
Jak zrobić pierekaczewnik?
Jeśli chcesz przygotować to tatarskie danie u siebie w domu to świetnie się składa, bo mamy przepis, który doskonale sprawdzi się, gdy chcesz zaimponować swoim bliskim i podać im coś zupełnie nowego. W naszym wydaniu tatarski pieróg jest wypełniony warzywnym farszem (m.in. ziemniakami, papryką, cukinią, pieczarkami, szpinakiem). Ale jeśli wolisz mięsne potrawy, z powodzeniem możesz zastąpić część warzyw mięsem (np. baraniną, wołowiną lub mięsem z indyka). Masz chęć zrobić to niezwykłe danie w swojej kuchni? Koniecznie sprawdź ten przepis.
Komentarze 0