Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Coq au vin - kurczak duszony w winie
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
17.6g / 18%
Węglowodany
25.8g / 26%
Tłuszcze
23.7g / 56%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Coq au vin - kurczak duszony w winie

+

Coq au vin - kurczak duszony w winie

Wróć

Coq au vin - kurczak duszony w winie

(0)
1 godz 27 min
Średni
Autorem przepisu jest demar

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Cebula szalotka
2  ząbków
Czosnek
500  g
Młoda marchewka
200  g
Por (biała część)
150  g
Seler (korzeń)
500  g
Pieczarki
60  g
Natka pietruszki
2  gałązek
Tymianek świeży
1  gałązka
Rozmaryn świeży
1 
Liść laurowy
1 
Kurczak cały
4  łyżek
Mąka pszenna
2  łyżek
Masło klarowane
100  g
Boczek
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
200  ml
Brandy
375  ml
Czerwone wino
375  ml
Woda
2  łyżeczek
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
1  opakowanie
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.58 g
Węglowodany
25.82 g
Tłuszcze
23.74 g
Wartość energetyczna
507.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chcesz przygotować prawdziwy francuski przysmak we własnej kuchni? To przepis w sam raz dla Ciebie. Mamy dla Ciebie przepis na coq au vin, czyli kurczaka duszonego z kolorowymi warzywami w pikantnym sosie z czerwonego wina. To pyszne danie świetnie sprawdzi się na specjalne okazje lub na codzienny obiad, który urozmaici Twoje menu.


Kurczak coq au vin – Francja na talerzu

Historia tego dania jest długa i przypuszcza się, że gościło ono na stołach już od wielu lat, ale dopiero ok. XX wieku udokumentowano i spisano ten przepis, który stał się bazą do przygotowywania dania. Bazowy przepis jest też inspiracją do tworzenia wariacji na temat tej potrawy. W nazwie dania pojawia się kogut, choć jego mięso po przygotowaniu może być zbyt suche i twarde. Dlatego zwykle zamiast koguta używa się kawałków kurczaka, które świetnie komponują się z rozmaitymi dodatkami.


Przepis na coq au vin

Do przygotowania kurczaka coq au vin niezbędne jest podsmażenie wszystkich warzyw i kawałków kurczaka. Następnie na tej samej patelni podgrzewamy składniki sosu – koncentrat pomidorowy, brandy, czerwone wino, wodę i bulion drobiowy WINIARY oraz zioła. Gdy wszystkie składniki się połączą, wkładamy mięso z boczkiem i warzywami i całość dusimy przez ok. 50 minut. Po tym czasie doprawiamy jeszcze sos i gotowe. Życzymy smacznego!

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    10 min
    Obierz i pokrój szalotki. Ząbki czosnku obierz i pokrój w drobną kostkę. Umyj i obierz marchewki, pokrój je wzdłuż, a następnie - na kawałki o długości 2 cm. Pora umyj i pokrój w plasterki. Seler umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i przekrój na pół.
  • Krok 2

    2 min
    Natkę pietruszki, tymianek i rozmaryn umyj, osusz i zwiąż je w pęczek razem z liściem laurowym.
  • Krok 3

    15 min
    Kurczaka umyj, osusz i pokrój na 8 kawałków. Każdy kawałek dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Podsmaż na nim boczek pokrojony w kostkę. Dodaj szalotki i czosnek - dalej podsmażaj. Dodaj warzywa, podsmaż przez kolejnych kilka minut. Zdejmij je z patelni i odstaw na bok. Teraz podsmaż kawałki kurczaka przez ok. 3-4 minuty.
  • Krok 4

    60 min
    Na patelnię po smażeniu dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Wlej brandy, czerwone wino, wodę i bulion drobiowy WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj pęczek ziół i doprowadź do wrzenia. Do sosu włóż kawałki kurczaka i warzywa z boczkiem. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 50 minut. Po tym czasie, wyjmij mięso i w razie potrzeby dodaj sos pieczeniowy WINIARY, aby płyn zgęstniał. Ponownie zagotuj. Tak przygotowanym sosem polej mięso. Gotowe danie podawaj ze świeżą bagietką lub pieczonymi ziemniakami i sałatką z ulubionych warzyw.
Coq au vin - kurczak duszony w winie

Krok 1 z 4

Obierz i pokrój szalotki. Ząbki czosnku obierz i pokrój w drobną kostkę. Umyj i obierz marchewki, pokrój je wzdłuż, a następnie - na kawałki o długości 2 cm. Pora umyj i pokrój w plasterki. Seler umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i przekrój na pół.

Coq au vin - kurczak duszony w winie

Krok 2 z 4

Natkę pietruszki, tymianek i rozmaryn umyj, osusz i zwiąż je w pęczek razem z liściem laurowym.

Coq au vin - kurczak duszony w winie

Krok 3 z 4

Kurczaka umyj, osusz i pokrój na 8 kawałków. Każdy kawałek dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Podsmaż na nim boczek pokrojony w kostkę. Dodaj szalotki i czosnek - dalej podsmażaj. Dodaj warzywa, podsmaż przez kolejnych kilka minut. Zdejmij je z patelni i odstaw na bok. Teraz podsmaż kawałki kurczaka przez ok. 3-4 minuty.

Coq au vin - kurczak duszony w winie

Krok 4 z 4

Na patelnię po smażeniu dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Wlej brandy, czerwone wino, wodę i bulion drobiowy WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj pęczek ziół i doprowadź do wrzenia. Do sosu włóż kawałki kurczaka i warzywa z boczkiem. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 50 minut. Po tym czasie, wyjmij mięso i w razie potrzeby dodaj sos pieczeniowy WINIARY, aby płyn zgęstniał. Ponownie zagotuj. Tak przygotowanym sosem polej mięso. Gotowe danie podawaj ze świeżą bagietką lub pieczonymi ziemniakami i sałatką z ulubionych warzyw.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Obiad

Polecane przepisy

  • Ciasto sypane z truskawkami

    Ciasto sypane z truskawkami

    1 godz 4 min Łatwy
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Sałata masłowa ze śmietaną

    Sałata masłowa ze śmietaną

    10 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    40 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu