Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaron z serem na słodko

0
20 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
1 paczka
Makaron Świderki
30 dag
Ser biały
0.5 kubek
Śmietana
1 Płaska łyżka
Cukier
1 łyżka
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
377.04 kcal
Białko
16.69 g
Węglowodany
58.54 g
Tłuszcze
8.21 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
10 min
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 2
5 min
Do miski dajemy ser, śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Wszystko rozgniatamy i mieszamy.
Krok 3
2 min
Ugotowany makaron odcedzamy.
Krok 4
3 min
Makaron dodajemy do sera i mieszamy
Makaron z serem na słodko

Krok 1 z 4

Składniki: Makaron Świderki

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Makaron z serem na słodko

Krok 2 z 4

Składniki: Cukier wanilinowy WINIARY, Ser biały, Śmietana, Cukier

Do miski dajemy ser, śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Wszystko rozgniatamy i mieszamy.

Makaron z serem na słodko

Krok 3 z 4

Ugotowany makaron odcedzamy.

Makaron z serem na słodko

Krok 4 z 4

Makaron dodajemy do sera i mieszamy

Większość z nas miała okazję w czasie swojego dzieciństwa spróbować makaronu z serem na słodko. Ta nieskomplikowana potrawa z pewnością zachęci do jedzenia nawet największego niejadka. Dorosłym z kolei przypadnie do gustu jako ciekawa alternatywa dla tradycyjnych słodyczy.

Poza tym makaron z serem na słodko to jedno z tych dań, które wpisuje się w modny nurt „zero waste”. Możesz wykorzystać do tego dowolny makaron, jaki został po innym obiedzie oraz biały ser – wystarczy 30 gramów.

W misce rozgnieć i wymieszaj biały ser, śmietanę, cukier i Cukier Wanilinowy WINIARY. Po ugotowaniu makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu odcedź go i wymieszaj z serem. Danie smakuje zarówno na ciepło i na zimno. Idealnie nada się do niego makaron świderki, ale z powodzeniem możesz wykorzystać też penne, wstążki, czy rotelle o ciekawym kształcie, który szczególnie przypadnie do gustu dzieciom.

Wśród niewątpliwych zalet tego dania należy wymienić łatwość jego przygotowania. Nie zajmuje to więcej niż 10-15 minut. Poza tym możesz wykorzystać do niego ulubione dodatki. Ser możesz urozmaicić np. odrobiną cynamonu albo kawałkami owoców. Świetnie sprawdzą się borówki, truskawki bądź pokrojone w kostkę jabłko.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
M Magdalena
.

30 dag nie jest równe 30 g :)

Pokaż więcej komentarzy