Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czeka na Ciebie przepis na kasseler, czyli pieczeń wieprzową z dodatkiem sosu cebulowo-musztardowego. Kasseler to niemiecki przysmak przygotowywany z mięsa wieprzowego, głównie karkówki, schabu lub łopatki. Mięso jest peklowane – solone i podwędzane, a następnie wykorzystywane do przygotowania wielu dań lub przekąsek. Może być serwowane na zimno lub na ciepło – w zależności od tego, na co masz ochotę.
Kasseler – baza dania głównego
Kasseler dobrze smakuje zarówno na zimo, w formie przekąski lub na ciepło jako danie główne. Z peklowanej wieprzowiny przygotowuje się z proste, szybkie posiłki. Kawałek mięsa z sosem, ziemniakami lub kaszą i surówką świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Zaletą tego typu mięsa jest to, że pasuje do wielu różnych składników. My dziś proponujemy kasseler z sosem cebulowo-musztardowym. Gęsty, aromatyczny sos zrobisz z sosu pieczeniowego WINIARY – dzięki niemu czemu czas przygotowania posiłku jest krótki. To przepis, który świetnie sprawdzi się, gdy nie masz czasu na wielogodzinne gotowanie, a chcesz zaserwować swoim bliskim sycący, domowy obiad. Życzymy smacznego!
Przygotowanie
72 min
Krok 1
3 min
W głębokim garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.
Krok 2
61 min
Do garnka wlej wodę (aby przykryła mięso). Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 60 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i trzymaj w cieple.
Krok 3
2 min
Do wody po gotowaniu mięsa dodaj sos pieczeniowy WINIARY, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 1 min.
Krok 4
4 min
Do sosu dodaj pokrojoną cebulę i musztardę miodową. Gotuj chwilę, aż cebula zmięknie, a sos będzie miał oczekiwaną przez Ciebie konsystencję.
Krok 5
2 min
Mięso pokrój w plastry i podawaj polane sosem. Gotowe danie serwuj z puree ziemniaczanym i gotowanymi lub pieczonymi warzywami, np. marchewką, brokułami i kalafiorem.
Krok 1
z
5
W głębokim garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.
Krok 2
z
5
Do garnka wlej wodę (aby przykryła mięso). Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 60 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i trzymaj w cieple.
Krok 3
z
5
Do wody po gotowaniu mięsa dodaj sos pieczeniowy WINIARY, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 1 min.
Krok 4
z
5
Do sosu dodaj pokrojoną cebulę i musztardę miodową. Gotuj chwilę, aż cebula zmięknie, a sos będzie miał oczekiwaną przez Ciebie konsystencję.
Krok 5
z
5
Mięso pokrój w plastry i podawaj polane sosem. Gotowe danie serwuj z puree ziemniaczanym i gotowanymi lub pieczonymi warzywami, np. marchewką, brokułami i kalafiorem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0