Lubisz dania z kurczakiem i szukasz przepisu, który urozmaici Twoje menu oraz zaskoczy twoich bliskich? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Drób często pojawia się na polskich stołach, warto mieć pod ręką sprawdzone przepisy, żeby móc przygotować coś dobrego. Czas na pysznego kurczaka w sosie cytrynowym. Sprawdź, jak go przygotować.
Kurczak cytrynowy – rodzinny obiad bez wysiłku
Przygotowanie kurczaka w sosie cytrynowym nie należy do zbyt skomplikowanych, za to musisz mieć pełną świadomość tego, że danie zaskoczy Cię wyjątkowym, delikatnym smakiem. Na początek czas na głównego bohatera – możesz wykorzystać kurczaka w całości i samodzielnie go poporcjować lub sięgnąć swoje ulubione kawałki mięsa. Mięso podsmażamy, następnie dodajemy warzywa i też zostawiamy na chwilę do podsmażenia.
Jak zrobić sos cytrynowy do kurczaka? To proste! Na patelnię po smażeniu kurczaka i warzyw dolewamy wodę, dodajemy kostkę rosołową WINIARY, dokładamy usmażone wcześniej mięso i warzywa. Całość gotujemy przez ok. 50 minut, a następnie sos doprawiamy sokiem oraz startą skórką z cytryny.
To pyszne danie łączy w sobie soczyste kawałki kurczaka z aromatycznym i lekko kwaśnym sosem cytrynowym. Tak przygotowany kurczak super komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak ryż, ziemniaki lub warzywa, tworząc pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny.
Komentarze 0