Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kurczak w sosie pomarańczowym
Dodaj do CookBook

Kurczak w sosie pomarańczowym

(0)
54 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Udo kurczaka
420  ml
Sok pomarańczowy
3  łyżek
Sok z cytryny
1  ząbek
Czosnek
1  łyżeczka
Imbir tarty
0.5 
Mała czerwona cebula
1  łyżka
Masło
1  łyżeczka
Sezam prażony
0.5  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Olej sezamowy
1  łyżeczka
Pieprz czarny mielony
1  łyżka
Wino ryżowe
4  łyżek
Olej
3  łyżek
Cukier
3  łyżek
Sos sojowy
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.1 g
Wartość energetyczna
566.6 kcal
Tłuszcze
39.6 g
Białko
21.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dania z kurczakiem to najpopularniejsze pomysły na obiad dla całej rodziny. Uwielbiają je zarówno duzi, jak i mali. Jeśli szukasz pomysłu na prostą potrawę w nieco egzotycznym wydaniu – to przepis na kurczaka w sosie pomarańczowym jest właśnie dla Ciebie. Delikatne mięso z chrupiącą skórką zanurzone w kremowym, delikatnie słodkim i orzeźwiającym sosie świetnie sprawdzi się zarówno jako posiłek na co dzień, jak i na specjalne okazje. Brzmi smacznie? Nie przegap tego przepisu!


Udka z kurczaka w sosie pomarańczowym – prosty pomysł na pyszny posiłek dla całej rodziny

Kurczak w sosie pomarańczowym wygląda i pachnie niezwykle efektownie, aż trudno nie być głodnym, gdy tylko pojawi się na stole. Zaletą tego dania jest prostota jego przygotowania. Najpierw wystarczy zamarynować udka z kurczaka (zostawiamy je na min. 15 minut w marynacie, żeby smaki dobrze się ze sobą połączyły). W tym czasie mieszamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu. Po chwili możemy przejść do usmażenia udek z kurczaka, a gdy będą rumiane, przygotujmy sos, podgrzewając wcześniej połączone przyprawy. Na koniec wkładamy usmażone udka z kurczaka na patelnię z sosem, chwilę podgrzewamy i gotowe. Tak przygotowany kurczak w pomarańczowym sosie świetnie smakuje z ugotowanym ryżem lub ulubioną kaszą.

Przygotowanie

54 min
  • Krok 1

    15 min
    Udka z kurczaka włóż do miski, dodaj przyprawy (1 łyżkę sosu sojowego, 1/2 łyżki MAGGI, wino ryżowe, olej sezamowy i mielony pieprz). Dobrze wymieszaj i marynuj przez około 15 minut, aby mięso przeszło smakami.
  • Krok 2

    2 min
    Do miski wlej sok pomarańczowy i sok z cytryny, dodaj pozostałą przyprawę MAGGI, sos sojowy, a także sól i cukier. Dobrze wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Krok 3

    10 min
    Na patelnię wlej olej, podgrzej, usmaż na nim udka z kurczaka z obu stron. Gdy zobaczysz, że udka są złotciste wyjmij je i połóż na chłonnym papierze, aby odciekły.
  • Krok 4

    25 min
    Na drugiej patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekany czosnek, imbir oraz czerwoną cebulę. Następnie wlej na patelnię mieszankę soku pomarańczowego, zagotuj, po czym dodaj smażone udka kurczaka. W tym momencie zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. W czasie gotowania obracaj udka z kurczaka i cały czas polewaj mięso sosem, aby kurczak nabrał smaku.
  • Krok 5

    2 min
    Gotuj sos, aż zgęstnieje, następnie dodaj niesolone masło i dokładnie wymieszaj sos. Gotowe danie posyp odrobiną prażonego sezamu, a następnie wyłącz kuchenkę. Udka z kurczaka ułóż na talerzu, polej sosem. To pyszne danie podaj z ugotowanym białym ryżem.
Kurczak w sosie pomarańczowym

Krok 1 z 5

Udka z kurczaka włóż do miski, dodaj przyprawy (1 łyżkę sosu sojowego, 1/2 łyżki MAGGI, wino ryżowe, olej sezamowy i mielony pieprz). Dobrze wymieszaj i marynuj przez około 15 minut, aby mięso przeszło smakami.

Kurczak w sosie pomarańczowym

Krok 2 z 5

Do miski wlej sok pomarańczowy i sok z cytryny, dodaj pozostałą przyprawę MAGGI, sos sojowy, a także sól i cukier. Dobrze wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Kurczak w sosie pomarańczowym

Krok 3 z 5

Na patelnię wlej olej, podgrzej, usmaż na nim udka z kurczaka z obu stron. Gdy zobaczysz, że udka są złotciste wyjmij je i połóż na chłonnym papierze, aby odciekły.

Kurczak w sosie pomarańczowym

Krok 4 z 5

Na drugiej patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekany czosnek, imbir oraz czerwoną cebulę. Następnie wlej na patelnię mieszankę soku pomarańczowego, zagotuj, po czym dodaj smażone udka kurczaka. W tym momencie zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. W czasie gotowania obracaj udka z kurczaka i cały czas polewaj mięso sosem, aby kurczak nabrał smaku.

Kurczak w sosie pomarańczowym

Krok 5 z 5

Gotuj sos, aż zgęstnieje, następnie dodaj niesolone masło i dokładnie wymieszaj sos. Gotowe danie posyp odrobiną prażonego sezamu, a następnie wyłącz kuchenkę. Udka z kurczaka ułóż na talerzu, polej sosem. To pyszne danie podaj z ugotowanym białym ryżem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

    Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

    1 godz 30 min Łatwy
  • Kurczak w cieście kokosowym

    Kurczak w cieście kokosowym

    24 min Łatwy
  • Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

    Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

    1 godz 34 min Łatwy
  • Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

    Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

    44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu