Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
dania zapiekane, danie zapiekane, zapiekanka, zapiekanki, pomysł na zapiekany obiad

Pieczenie

Pieczona kaczka, gęś lub polędwica…komu z nas nie cieknie ślinka na myśl o mięsach upieczonych w piekarniku? Sprawdź przepisy na dania pieczone!

Przepisy 44

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

35 ze 100
1 godz 7 min Łatwy
Pieczone „smashed potatoes” z wędzonym łososiem

Pieczone „smashed potatoes” z wędzonym łososiem

50 ze 100
1 godz 14 min Łatwy
Ciasto kukurydziane

Ciasto kukurydziane

1 godz 15 min Łatwy
Ryba w sosie koperkowym z soczewicą

Ryba w sosie koperkowym z soczewicą

100 ze 100
45 min Łatwy
Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana z boczkiem

65 ze 100
1 godz 2 min Łatwy
Karkówka w sosie z zielonego pieprzu

Karkówka w sosie z zielonego pieprzu

90 ze 100
47 min Łatwy
Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

Ziemniaki faszerowane kapustą, grzybami i majonezem WINIARY

65 ze 100
1 godz 23 min Łatwy
Cukinia zapiekana z pomidorami i fetą

Cukinia zapiekana z pomidorami i fetą

1 godz 1 min Łatwy
Zapiekanka dyniowa z cebulą, fasolą, serem i pastą z suszonymi pomidorami WINIARY

Zapiekanka dyniowa z cebulą, fasolą, serem i pastą z suszonymi pomidorami WINIARY

70 ze 100
34 min Łatwy
Pizza z kalafiora

Pizza z kalafiora

60 ze 100
1 godz 7 min Łatwy
Zapiekanka z kaszy gryczanej

Zapiekanka z kaszy gryczanej

55 ze 100
1 godz 2 min Łatwy
Pieczone młode ziemniaki z kefirem i koperkiem

Pieczone młode ziemniaki z kefirem i koperkiem

65 ze 100
37 min Łatwy
Zapiekanka ziemniaczana ze szczypiorkiem i serkiem topionym

Zapiekanka ziemniaczana ze szczypiorkiem i serkiem topionym

100 ze 100
1 godz 14 min Łatwy
Pieczona polędwiczka z kurkami

Pieczona polędwiczka z kurkami

95 ze 100
51 min Łatwy
Zapiekanka z szynką

Zapiekanka z szynką

75 ze 100
43 min Łatwy
Zapiekanka makaronowa z serem, groszkiem i brokułami

Zapiekanka makaronowa z serem, groszkiem i brokułami

80 ze 100
53 min Łatwy
Karkówka z marchewką i ziemniakami

Karkówka z marchewką i ziemniakami

80 ze 100
1 godz 12 min Łatwy
Podudzia z kurczaka pieczone z miodem i rozmarynem

Podudzia z kurczaka pieczone z miodem i rozmarynem

40 ze 100
59 min Łatwy
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkiem

80 ze 100
35 min Łatwy
Gjuwecz

Gjuwecz

75 ze 100
45 min Łatwy
Pizza z owocami morza

Pizza z owocami morza

25 ze 100
55 min Łatwy
Kawowiec

Kawowiec

47 min Łatwy
Musaka wegetariańska

Musaka wegetariańska

45 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Placek z agrestem albo z morelami i kruszonką

Placek z agrestem albo z morelami i kruszonką

1 godz 5 min Łatwy
Prosty pieczony boczek

Prosty pieczony boczek

25 ze 100
17 godz 27 min Łatwy
Łosoś z sosem koperkowym

Łosoś z sosem koperkowym

60 ze 100
44 min Łatwy
Pizza bianca - biała pizza

Pizza bianca - biała pizza

40 ze 100
22 min Łatwy
Zapiekanka z brokułami i ziemniakami

Zapiekanka z brokułami i ziemniakami

90 ze 100
58 min Łatwy
Pieczona marchewka z pomidorami

Pieczona marchewka z pomidorami

54 min Łatwy
Clafoutis z jabłkami

Clafoutis z jabłkami

55 min
Muffinki z borówkami

Muffinki z borówkami

30 min Łatwy
Quiche ze szparagami i fetą

Quiche ze szparagami i fetą

45 ze 100
1 godz 6 min Łatwy
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

1 godz 54 min Łatwy
Musaka grecka

Musaka grecka

100 ze 100
1 godz 37 min Łatwy
Frittata ze szpinakiem

Frittata ze szpinakiem

15 min Łatwy
Lasagne z tuńczykiem

Lasagne z tuńczykiem

65 ze 100
46 min Łatwy
Bułeczki mleczne

Bułeczki mleczne

25 min Łatwy
Carbonada

Carbonada

90 ze 100
2 godz 7 min Łatwy
Ciasto wulkan czekoladowy

Ciasto wulkan czekoladowy

22 min Łatwy
Pieczony rostbef z nowalijkami

Pieczony rostbef z nowalijkami

95 ze 100
1 godz 43 min Łatwy
Chałka orzechowa z kruszonką

Chałka orzechowa z kruszonką

2 godz 3 min Średni
Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

2 godz Łatwy
Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

1 godz 51 min Łatwy
Pieczeń grzybowo - wieprzowa z jajkiem i cukinią

Pieczeń grzybowo - wieprzowa z jajkiem i cukinią

1 godz 15 min Łatwy

Pieczenie – świetny sposób nie tylko na ciasta 

Pieczenie wielu z nas w pierwszej kolejności kojarzy się z ciastami i ciastkami. Rzeczywiście, ciasta kruche, drożdżowe, biszkoptowe, babeczki, muffinki itp. Wymagają obróbki termicznej w piekarniku. Ale to niejedyna przydatność tego urządzenia. Piec możemy także mięsa, zapiekanki różnego rodzaju (z pieczywa, warzyw, makaronu itd.), tarty, pizze i wiele, wiele innych. Pieczenie nie tylko wydobywa doskonały smak z przygotowywanych potraw, ale też pobudza apetyt domowników wyśmienitym zapachem, który poprzedza gotowe danie. 

Pieczenie zamiast smażenia 

Dość często pieczenie stanowi alternatywę dla smażenia. Upiec można wiele mięs czy warzyw, które w innym wypadku przygotowalibyśmy na patelni. Odpowiednie przyprawy pozwolą nadać składnikom jeszcze więcej smaku i aromatu, niż zrobilibyśmy to na kuchence. Pieczenie nadaje się także idealnie jako alternatywa dla dań jednogarnkowych: tutaj składniki zamiast do garnka wykładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i zapiekamy. 

Zalety pieczenia  

Pieczenie wymaga nieco więcej czasu niż smażenie. Musimy zaczekać cierpliwie, aż piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę, a sam proces przygotowywania może trwać długo. Jednocześnie tę drobną wadę rekompensuje fakt, że w czasie pieczenia zwykle nie musimy nic robić. Czasami należy potrawę obrócić albo polać wytopionym tłuszczem, ale to wszystko – i odbywa się z częstotliwością raz na pół godziny! A zatem cały ten czas mamy dla siebie – możemy zająć się innymi potrawami albo zrelaksować. 

W piekarniku przygotować można wiele mięs o większych gabarytach. Pieczenie to świetny sposób przyrządzania całego kurczaka, królika, kaczki. W całości możemy upiec też (jednocześnie) kilka sztuk perliczek albo udźców z indyka. Podczas pieczenia mięsa do brytfanny czy naczynia żaroodpornego warto wrzucić warzywa – nie tylko wzbogacą one smak pieczonego mięsa, ale będą do niego doskonałym dodatkiem. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu