Precle, znane również jako "pretzels" to tradycyjne wypieki pochodzące z Europy. Znane są głównie w Niemczech, ale z łatwością znajdziesz je też w wielu innych krajach. Upieczone precle są chrupkie z wierzchu i delikatnie miękkie w środku. Mają kształt pierścienia lub kształt zbliżony do liter U. Z wierzchu mogą być posypane różnymi ziarnami, ziołami, pestkami lub w wersji na słodko – cukrem z przyprawami. Precle często podawane są na imprezach, festynach oraz jako przekąska na stadionach. Ale nie musisz czekać na taką okazję. Już teraz zobacz nasz przepis na ciasto na precle.
Jak zrobić precle? Odkryj nasz przepis!
Przygotowanie precli może wydawać się skomplikowane, ale to tylko pozory. Trzeba spędzić nieco czasu w kuchni, ale nie potrzebujesz żadnych drogich czy trudno dostępnych składników. Najpierw z drożdży, wody, mleka w proszku, mąki, cukru, soli, jajka i masła zrób ciasto na precle. Wyrośnięte ciasto zanurz w roztworze sody oczyszczonej i wody, następnie upiecz precle, aż będą rumiane. Na samym końcu posmaruj je roztopionym masłem i obtocz w mieszance cukru i cynamonu. Jeśli chcesz, możesz zamienić cynamon na inne przyprawy korzenne albo wybrać cukier waniliowy. Gotowe precle to słodka przekąska na wieczór, małe co nieco do pracy lub na wycieczkę. Idealne, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
Komentarze 0