Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Precle
Dodaj do CookBook

Precle

(0)
1 godz 45 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest JoannaJoannaJoanna
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 sztuk

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
15  g
Drożdże świeże
1  szklanka
Woda
4  szklanek
Mąka pszenna
3  łyżek
Mleko w proszku
6  łyżek
Cukier
0.5  łyżeczka
Sól
1 
Jajko
4  łyżek
Masło
1  szklanka
Woda
1  łyżka
Soda oczyszczona
0.5  szklanka
Roztopione masło
1  szklanka
Cukier
2  łyżek
Cynamon
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.2 g
Wartość energetyczna
234.1 kcal
Tłuszcze
12.4 g
Białko
2.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Precle, znane również jako "pretzels" to tradycyjne wypieki pochodzące z Europy. Znane są głównie w Niemczech, ale z łatwością znajdziesz je też w wielu innych krajach. Upieczone precle są chrupkie z wierzchu i delikatnie miękkie w środku. Mają kształt pierścienia lub kształt zbliżony do liter U. Z wierzchu mogą być posypane różnymi ziarnami, ziołami, pestkami lub w wersji na słodko – cukrem z przyprawami. Precle często podawane są na imprezach, festynach oraz jako przekąska na stadionach. Ale nie musisz czekać na taką okazję. Już teraz zobacz nasz przepis na ciasto na precle.


Jak zrobić precle? Odkryj nasz przepis!

Przygotowanie precli może wydawać się skomplikowane, ale to tylko pozory. Trzeba spędzić nieco czasu w kuchni, ale nie potrzebujesz żadnych drogich czy trudno dostępnych składników. Najpierw z drożdży, wody, mleka w proszku, mąki, cukru, soli, jajka i masła zrób ciasto na precle. Wyrośnięte ciasto zanurz w roztworze sody oczyszczonej i wody, następnie upiecz precle, aż będą rumiane. Na samym końcu posmaruj je roztopionym masłem i obtocz w mieszance cukru i cynamonu. Jeśli chcesz, możesz zamienić cynamon na inne przyprawy korzenne albo wybrać cukier waniliowy. Gotowe precle to słodka przekąska na wieczór, małe co nieco do pracy lub na wycieczkę. Idealne, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1 - Ciasto

    40 min
    Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże rozgnieć, dodaj ok. 1/3 wody, ok. 1/3 mąki i trochę cukru. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną masę. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 40 minut do 1 godziny. Gdy ciasto będzie gotowe, dodaj suche składniki (mleko w proszku, resztę z przygotowanych 4 szklanek mąki, resztę cukru, sól), a następnie płyny (roztopione masło, jajko) i stopniowo dodawaj resztę wody. Zagniataj, aż uzyskasz elastyczne, gładkie ciasto.
  • Krok 2 - Ciasto

    30 min
    Podziel ciasto na kawałki o masie ok. 60 g, rozwałkuj je bez mąki na blacie i ułóż w natłuszczonej formie do pieczenia. Włóż je do lodówki na około 20 minut pod przykryciem, aby łatwiej było je formować. Po tym czasie uformuj cienkie bułeczki o długości 45 cm i uformuj precle, przeplatając końce tak, aby powstał tradycyjny wzór środka.
  • Krok 3

    30 min
    W drugim naczyniu wymieszaj szklankę wody i sodę oczyszczoną. Następnie zanurz gotowe precle w tym roztworze i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar płynu. Precle ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 220°C do czasu, aż wyrosną i zarumienią się. Gdy będą upieczone, wyjmij je z piekarnika i wystudź.
  • Krok 4

    5 min
    Na koniec posmaruj precle roztopionym masłem i obtocz je w mieszance cukru i cynamonu.
Precle

Krok 1 - Ciasto z 4

Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże rozgnieć, dodaj ok. 1/3 wody, ok. 1/3 mąki i trochę cukru. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną masę. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 40 minut do 1 godziny. Gdy ciasto będzie gotowe, dodaj suche składniki (mleko w proszku, resztę z przygotowanych 4 szklanek mąki, resztę cukru, sól), a następnie płyny (roztopione masło, jajko) i stopniowo dodawaj resztę wody. Zagniataj, aż uzyskasz elastyczne, gładkie ciasto.

Precle

Krok 2 - Ciasto z 4

Podziel ciasto na kawałki o masie ok. 60 g, rozwałkuj je bez mąki na blacie i ułóż w natłuszczonej formie do pieczenia. Włóż je do lodówki na około 20 minut pod przykryciem, aby łatwiej było je formować. Po tym czasie uformuj cienkie bułeczki o długości 45 cm i uformuj precle, przeplatając końce tak, aby powstał tradycyjny wzór środka.

Precle

Krok 3 z 4

W drugim naczyniu wymieszaj szklankę wody i sodę oczyszczoną. Następnie zanurz gotowe precle w tym roztworze i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar płynu. Precle ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 220°C do czasu, aż wyrosną i zarumienią się. Gdy będą upieczone, wyjmij je z piekarnika i wystudź.

Precle

Krok 4 z 4

Na koniec posmaruj precle roztopionym masłem i obtocz je w mieszance cukru i cynamonu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu