Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczony rostbef z nowalijkami
Dodaj do CookBook

Pieczony rostbef z nowalijkami

(0)
1 godz 43 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Rostbef wołowy
25  g
Musztarda miodowa
1  łyżeczka
Słodka papryka
2  łyżeczek
Czosnek granulowany
1  gałązka
Rozmaryn
1  gałązka
Tymianek
500  g
Młode ziemniaki
1  pęczek
Młoda marchewka
1  pęczek
Młoda pietruszka
1  pęczek
Rzodkiewka
2 
Czerwona cebula
1  łyżeczka
Miód
3  łyżek
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Suszony tymianek
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.5 g
Wartość energetyczna
291.9 kcal
Tłuszcze
11.9 g
Białko
23.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Twoja rodzina uwielbia mięsne posiłki? A może szukasz ciekawego pomysłu na danie na rodzinne przyjęcie lub spotkanie z przyjaciółmi? Pieczony rostbef z nowalijkami to idealna propozycja zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Takim daniem z pewnością zaskoczysz swoich najbliższych.

Przygotowanie

103 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso osusz i dokładnie dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Dodaj musztardę, łyżeczkę czosnku granulowanego, słodką paprykę, rozmaryn oraz tymianek i dokładnie natrzyj mięso marynatą. Jeśli masz taką możliwość odstaw na min. 1 h do lodówki do zamarynowania.
  • Krok 2

    5 min
    Ziemniaki umyj i przekrój na połowę. Marchewki i pietruszki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Rzodkiewki przekrój na pół. Czerwoną cebulę pokrój na mniejsze ćwiartki.
  • Krok 3

    2 min
    Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj. Dodaj miód, oliwę oraz przyprawy – szuszony tymianek, łyżeczkę czosnku granulowanego, sól i pieprz i dokładnie całość wymieszaj.
  • Krok 4

    90 min
    Piekarnik rozgrzej do 200°C i wstaw do niego mięso w dużej brytfance. Po 30 min dorzuć warzywa, zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz ok. 1h.
  • Krok 5

    1 min
    Po upieczeniu mięso powinno obowiązkowo odpocząć.
Pieczony rostbef z nowalijkami

Krok 1 z 5

Mięso osusz i dokładnie dopraw solą i pieprzem z każdej strony. Dodaj musztardę, łyżeczkę czosnku granulowanego, słodką paprykę, rozmaryn oraz tymianek i dokładnie natrzyj mięso marynatą. Jeśli masz taką możliwość odstaw na min. 1 h do lodówki do zamarynowania.

Pieczony rostbef z nowalijkami

Krok 2 z 5

Ziemniaki umyj i przekrój na połowę. Marchewki i pietruszki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Rzodkiewki przekrój na pół. Czerwoną cebulę pokrój na mniejsze ćwiartki.

Pieczony rostbef z nowalijkami

Krok 3 z 5

Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj. Dodaj miód, oliwę oraz przyprawy – szuszony tymianek, łyżeczkę czosnku granulowanego, sól i pieprz i dokładnie całość wymieszaj.

Pieczony rostbef z nowalijkami

Krok 4 z 5

Piekarnik rozgrzej do 200°C i wstaw do niego mięso w dużej brytfance. Po 30 min dorzuć warzywa, zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz ok. 1h.

Pieczony rostbef z nowalijkami

Krok 5 z 5

Po upieczeniu mięso powinno obowiązkowo odpocząć.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pstrąg tęczowy pieczony w folii

    Pstrąg tęczowy pieczony w folii

    35 min Łatwy
  • Dorsz w warzywach pieczony w folii

    Dorsz w warzywach pieczony w folii

    1 godz 41 min Łatwy
  • Kanapka z pieczonym indykiem, awokado i serem

    Kanapka z pieczonym indykiem, awokado i serem

    13 min Łatwy
  • Pieczony ziemniak z fasolką w sosie tikka masala, żółtym serem i chrupiącą skórką „jak z ogniska”

    Pieczony ziemniak z fasolką w sosie tikka masala, żółtym serem i chrupiącą skórką „jak z ogniska”

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu