Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Quiche Lorraine
Dodaj do CookBook

Quiche Lorraine

(0)
1 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  opakowanie
Ciasto francuskie
2 
Jajka
100  g
Boczek wędzony
75  g
Ser żółty (najlepiej gruyere)
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
0.25  szklanka
Kwaśna śmietana
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
0.25  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30 g
Wartość energetyczna
562.6 kcal
Tłuszcze
42 g
Białko
21.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Quiche Lorraine to prosta, wytrawna tarta, którą przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Połączenie kremowego nadzienia, chrupiącego boczku, cebulki i natki pietruszki to prawdziwa klasyka smaku. W sam dla wszystkich miłośników tart i pożywnych zapiekanek. Świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe albo przekąska na imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Ten przepis to baza, która może posłużyć Ci do własnych kulinarnych eksperymentów – możesz dodawać do niej inne ulubione składniki – sery, warzywa, mięso czy przyprawy. Jeśli szukasz przepisu, który urozmaici Twoje menu, quiche Lorraine będzie ciekawym i smacznym wyborem. Przekonaj się, jak smakuje to danie według naszego przepisu.

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    1 min
    Ciasto na tartę przełóż do foremki. Dokładnie wyłóż całość ciastem, a następnie przy pomocy widelca zrób nakłucia w dnie tarty – aby ciasto nadmiernie nie podniosło się podczas pieczenia.
  • Krok 2

    20 min
    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 20 min. Ciasto powinno być upieczone, ale nie zarumienione.
  • Krok 3

    2 min
    Cebulę posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj drobno.
  • Krok 4

    3 min
    Na patelnię wrzuć boczek i smaż, aż zacznie się rumienić. Dodaj cebulę i smaż, aż ta zmięknie.
  • Krok 5

    1 min
    W misce wymieszaj ze sobą jaja, dwa rodzaje śmietany, natkę pietruszki oraz startego połowę sera. Dodaj przestudzony boczek z cebulą i dopraw solą i pieprzem. Masę przełóż na podpieczony spód i wyrównaj. Posyp pozostałym serem po wierzchu.
  • Krok 6

    40 min
    Tartę wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 30-40 min, aż masa jajeczna się zetnie.
Quiche Lorraine

Krok 1 z 6

Ciasto na tartę przełóż do foremki. Dokładnie wyłóż całość ciastem, a następnie przy pomocy widelca zrób nakłucia w dnie tarty – aby ciasto nadmiernie nie podniosło się podczas pieczenia.

Quiche Lorraine

Krok 2 z 6

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 20 min. Ciasto powinno być upieczone, ale nie zarumienione.

Quiche Lorraine

Krok 3 z 6

Cebulę posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj drobno.

Quiche Lorraine

Krok 4 z 6

Na patelnię wrzuć boczek i smaż, aż zacznie się rumienić. Dodaj cebulę i smaż, aż ta zmięknie.

Quiche Lorraine

Krok 5 z 6

W misce wymieszaj ze sobą jaja, dwa rodzaje śmietany, natkę pietruszki oraz startego połowę sera. Dodaj przestudzony boczek z cebulą i dopraw solą i pieprzem. Masę przełóż na podpieczony spód i wyrównaj. Posyp pozostałym serem po wierzchu.

Quiche Lorraine

Krok 6 z 6

Tartę wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 30-40 min, aż masa jajeczna się zetnie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Quiche ze szparagami

    Quiche ze szparagami

    53 min Łatwy
  • Quiche z warzywami po prowansalsku

    Quiche z warzywami po prowansalsku

    1 godz 14 min Łatwy
  • Quiche ze szparagami i fetą

    Quiche ze szparagami i fetą

    1 godz 6 min Łatwy
  • Quiche z szynką i serem

    Quiche z szynką i serem

    1 godz 6 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu