Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prosty pieczony boczek

0
17 godz 27 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
0.5  kg
Boczek surowy
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Papryka ostra
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.61 g
Węglowodany
1.41 g
Tłuszcze
33.14 g
Wartość energetyczna
349.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

1047 min
Krok 1
540 min
Boczek z obu stron oprósz solą, pieprzem, ostrą papryką i skrop Przyprawą WINIARY. Przykryj i odstaw na noc do lodówki.
Krok 2
120 min
Piekarnik rozgrzej do 230°C. Piecz boczek przez pół godziny, a następnie obniż temperaturę do 130°C i piecz przez półtorej godziny aż boczek będzie miękki i zrumieniony.
Krok 3
370 min
Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Jak ostygnie, zawiń go w folie i przełóż do lodówki na kilka godzin.
Krok 4
17 min
Boczek smakuje jako wędlina, będzie też pyszny podsmażony na chrupiąco na niewielkiej ilości oleju.
Prosty pieczony boczek

Krok 1 z 4

Boczek z obu stron oprósz solą, pieprzem, ostrą papryką i skrop Przyprawą WINIARY. Przykryj i odstaw na noc do lodówki.

Prosty pieczony boczek

Krok 2 z 4

Piekarnik rozgrzej do 230°C. Piecz boczek przez pół godziny, a następnie obniż temperaturę do 130°C i piecz przez półtorej godziny aż boczek będzie miękki i zrumieniony.

Prosty pieczony boczek

Krok 3 z 4

Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Jak ostygnie, zawiń go w folie i przełóż do lodówki na kilka godzin.

Prosty pieczony boczek

Krok 4 z 4

Boczek smakuje jako wędlina, będzie też pyszny podsmażony na chrupiąco na niewielkiej ilości oleju.

Pieczony boczek to mięso, które przygotujesz wieczorem, a rano wędlina będzie gotowa do położenia na kanapki! Dzięki temu, że podczas pieczenia zmniejszamy temperaturę, boczek będzie niezwykle delikatny i miękki. Pieczony boczek to potrawa idealna np. na wielkanocny stół, zwłaszcza, że unoszący się podczas jego pieczenia aromat jest niezwykle intensywny i ma w sobie wiele ze świątecznej nuty. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
10.6g / 12%
Węglowodany
1.4g / 2%
Tłuszcze
33.1g / 86%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika