Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prosty pieczony boczek

0
1047 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
0.5 kg
Boczek surowy
1 łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
Papryka ostra
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.61 g
Węglowodany
1.41 g
Tłuszcze
33.14 g
Wartość energetyczna
349.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

1047 min
Krok 1
540 min
Boczek z obu stron oprósz solą, pieprzem, ostrą papryką i skrop Przyprawą WINIARY. Przykryj i odstaw na noc do lodówki.
Krok 2
120 min
Piekarnik rozgrzej do 230°C. Piecz boczek przez pół godziny, a następnie obniż temperaturę do 130°C i piecz przez półtorej godziny aż boczek będzie miękki i zrumieniony.
Krok 3
370 min
Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Jak ostygnie, zawiń go w folie i przełóż do lodówki na kilka godzin.
Krok 4
17 min
Boczek smakuje jako wędlina, będzie też pyszny podsmażony na chrupiąco na niewielkiej ilości oleju.
Prosty pieczony boczek

Krok 1 z 4

Boczek z obu stron oprósz solą, pieprzem, ostrą papryką i skrop Przyprawą WINIARY. Przykryj i odstaw na noc do lodówki.

Prosty pieczony boczek

Krok 2 z 4

Piekarnik rozgrzej do 230°C. Piecz boczek przez pół godziny, a następnie obniż temperaturę do 130°C i piecz przez półtorej godziny aż boczek będzie miękki i zrumieniony.

Prosty pieczony boczek

Krok 3 z 4

Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Jak ostygnie, zawiń go w folie i przełóż do lodówki na kilka godzin.

Prosty pieczony boczek

Krok 4 z 4

Boczek smakuje jako wędlina, będzie też pyszny podsmażony na chrupiąco na niewielkiej ilości oleju.

Pieczony boczek to mięso, które przygotujesz wieczorem, a rano wędlina będzie gotowa do położenia na kanapki! Dzięki temu, że podczas pieczenia zmniejszamy temperaturę, boczek będzie niezwykle delikatny i miękki. Pieczony boczek to potrawa idealna np. na wielkanocny stół, zwłaszcza, że unoszący się podczas jego pieczenia aromat jest niezwykle intensywny i ma w sobie wiele ze świątecznej nuty. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika