Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mięso

Królik

Wśród przepisów na potrawy z królika znajdziecie pomysły na rosoły i pasztety oraz dania z piekarnika, z garnka i z patelni z rozmaitymi dodatkami, przede wszystkim – sosami. Dania z królika można przyrządzić zarówno na ostro (np. z papryką, musztardą lub innymi ostrymi przyprawami), jak i łagodnie (duszonego z warzywami, w śmietanowym sosie, z grzybami, z cebulą, z żurawiną, z orzechami).

Przepisy 10
Potrawka z królika na sposób francuski

Potrawka z królika na sposób francuski

50
1 godz 42 min Łatwy
Mięso z królika w warzywnym sosie

Mięso z królika w warzywnym sosie

80
50 min Łatwy
Wątróbka z królika w sosie śmietanowym

Wątróbka z królika w sosie śmietanowym

70
40 min Łatwy
Królik w sosie z rozmarynem

Królik w sosie z rozmarynem

75
1 godz 2 min Łatwy
Królik w sosie musztardowym

Królik w sosie musztardowym

70
1 godz 15 min Łatwy
Królik w sosie

Królik w sosie

50
40 min Łatwy
Królik na ostro w paprykowej posypce

Królik na ostro w paprykowej posypce

80
2 godz 31 min Łatwy
Dietetyczny rosół z królika

Dietetyczny rosół z królika

1 godz 35 min Łatwy
Królik duszony

Królik duszony

80
1 godz 43 min Łatwy
Pasztet z królika

Pasztet z królika

70
2 godz 52 min Średni

Mięso królików dzikich jest nieco ciemniejsze i bardziej żylaste, ale równie smaczne, pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przygotowane – dobrze jest je przemrozić, żeby skruszało, a następnie – podobnie jak mięso królików hodowlanych należy je umyć, moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie wypłukać i osuszyć. Młode króliki świetnie nadają się do pieczenia lub smażenia, starsze sztuki najlepiej przeznaczyć na duszoną potrawkę lub gulasz (z dodatkiem warzyw i wina), albo użyć do domowego pasztetu. Wśród przepisów na potrawy z królika znajdziecie pomysły na rosoły i pasztety oraz dania z piekarnika, z garnka i z patelni z rozmaitymi dodatkami, przede wszystkim – wyśmienitymi sosami. Pomysłów na pewno nie zabraknie, bo dania z królika można przyrządzić zarówno na ostro (np. z papryką, musztardą lub innymi ostrymi przyprawami), jak i łagodnie (duszonego z warzywami, w śmietanowym sosie, z grzybami, z cebulą, z żurawiną, z orzechami). Warto je wypróbować, bo smaczne i wartościowe mięso królika to doskonałe urozmaicenie i uzupełnienie naszego domowego jadłospisu.

Kalorie

115 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Mięso królika o delikatnie orzechowym smaku i słodkawym aromacie należy do mięs białych. Jest lekkostrawne, zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, a przy tym niewiele cholesterolu – od 35 do 50 mg w 100 g mięsa. Mięso królicze jest mięsem chudym, które zawiera sporo jak na mięso zwierzęce nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ciekawostki

Eskimosi spożywają duże ilości ryb z wód zimnych, a badania tej grupy społecznej wykazały, że u Eskimosów rzadko występują choroby układu naczyniowo-sercowego. Zawdzięczają to diecie bogatej w kwas linolenowy, który występuje również w mięsie króliczym.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu