Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Królik w sosie musztardowym

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
WINIARY Kremowa baza do sosu
1.5 kg
Królik
1 łyżka
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 łyżka
Musztarda bawarska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
82.01 g
Węglowodany
0.69 g
Tłuszcze
13.1 g
Wartość energetyczna
470.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
15 min
Królika podziel na części. W dużym garnku przygotuj zimną wodę z czubatą łyżką soli. Włóż do niej mięso i odstaw na 10 minut. Po tym czasie wyciągnij je, osusz i oprósz delikatnie pieprzem.
Krok 2
30 min
Na dużej patelni rozgrzej dobrze olej. Obsmaż kawałki królika z każdej strony na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień, wlej 100 ml wody i przykryj pokrywką. Duś 15 - 20 minut.
Krok 3
30 min
Bazę do sosów jasnych rozpuść w 200 ml zimnej wody. Wlej na patelnie i dokładnie wymieszaj. Przykryj i duś kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Delikatnie wmieszaj musztardę i duś jeszcze ok. 5 minut. Świetnie smakuje z kaszą.
Królik w sosie musztardowym

Krok 1 z 3

Królika podziel na części. W dużym garnku przygotuj zimną wodę z czubatą łyżką soli. Włóż do niej mięso i odstaw na 10 minut. Po tym czasie wyciągnij je, osusz i oprósz delikatnie pieprzem.

Królik w sosie musztardowym

Krok 2 z 3

Na dużej patelni rozgrzej dobrze olej. Obsmaż kawałki królika z każdej strony na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień, wlej 100 ml wody i przykryj pokrywką. Duś 15 - 20 minut.

Królik w sosie musztardowym

Krok 3 z 3

Bazę do sosów jasnych rozpuść w 200 ml zimnej wody. Wlej na patelnie i dokładnie wymieszaj. Przykryj i duś kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Delikatnie wmieszaj musztardę i duś jeszcze ok. 5 minut. Świetnie smakuje z kaszą.

Delikatny królik w pysznym musztardowym sosie. Opcjonalnie możesz doprawić go swoimi ulubionymi ziołami, np. rozmarynem lub tymiankiem. Wspaniały smak soczystego mięsa zapamiętasz na długo, a przepis zostanie w Twoim menu na zawsze! Wypróbuj koniecznie przepis na królika w sosie musztardowym, a jako dodatek do mięska dodaj pełną w wartości odżywcze, kaszę gryczaną oraz ulubione warzywa. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika