Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasztet z królika

0
172 min
Średni

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Królik
1 trochę
Masło
650 g
Podgardle
500 g
Wątróbka wieprzowa
2 
Jajko
2 
Bułka Kajzerka
1 trochę
Gałka muszkatołowa
2 
Cebula
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
2 
Marchewka
0.5 
Por
1 
Pietruszka
0.5 
Seler
4 kulek
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
1 dag
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
880.45 kcal
Węglowodany
15.62 g
Białko
46.48 g
Tłuszcze
68.95 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

172 min
Krok 1
30 min
Królika podzielić na porcje, umyć, opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do królika umyte podgardle, gotować.
Krok 2
30 min
Warzywa obrać, opłukać, dodać do mięsa, gotować na wolnym ogniu, do miękkości mięsa. Cebulę obrać, opiec nad gazem, przełożyć do garnka z mięsem, dodać przyprawy.
Krok 3
11 min
Pod koniec gotowania, włożyć opłukaną wątrobę, podgotować
Krok 4
10 min
Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, ostudzić
Krok 5
20 min
W ostudzonym wywarze namoczyć bułki, odcisnąć, a następnie zmielić w maszynce razem z mięsem. Do masy wbić jajka, dodać przyprawy. Masę dokładnie wymieszać.
Krok 6
5 min
Wąską blaszkę, posmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wyłożyć do niej masę.
Krok 7
65 min
Pasztet włożyć do piekarnika, piec 65 minut w 180 stopniach.
Krok 8
1 min
Upieczony pasztet, wyjąć z piekarnika, ostudzić
Pasztet z królika

Krok 1 z 8

Królika podzielić na porcje, umyć, opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do królika umyte podgardle, gotować.

Pasztet z królika

Krok 2 z 8

Warzywa obrać, opłukać, dodać do mięsa, gotować na wolnym ogniu, do miękkości mięsa. Cebulę obrać, opiec nad gazem, przełożyć do garnka z mięsem, dodać przyprawy.

Pasztet z królika

Krok 3 z 8

Pod koniec gotowania, włożyć opłukaną wątrobę, podgotować

Pasztet z królika

Krok 4 z 8

Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, ostudzić

Pasztet z królika

Krok 5 z 8

W ostudzonym wywarze namoczyć bułki, odcisnąć, a następnie zmielić w maszynce razem z mięsem. Do masy wbić jajka, dodać przyprawy. Masę dokładnie wymieszać.

Pasztet z królika

Krok 6 z 8

Wąską blaszkę, posmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wyłożyć do niej masę.

Pasztet z królika

Krok 7 z 8

Pasztet włożyć do piekarnika, piec 65 minut w 180 stopniach.

Pasztet z królika

Krok 8 z 8

Upieczony pasztet, wyjąć z piekarnika, ostudzić

Choć potrawy z królika nie cieszą się dużą popularnością, warto ich spróbować, żeby wyrobić sobie własne zdanie. Pasztet z królika domowy zachwyca delikatnym i subtelnym smakiem oraz puszystą konsystencją. Prawdziwym rarytasem jest lekko przypieczona, chrupiąca skórka. Ten niebanalny smakołyk możesz upiec na jakąś specjalną okazję, na święta lub na zwykły dzień, jako dodatek do kanapek.

Nasz przepis na pasztet z królika nie jest trudny, ale trzeba na niego poświęcić kilka godzin. Na koniec przekonasz się, że było warto! Mięso z królika podziel na porcje, umyj i zalej wodą. Dodaj umyte podgardle i gotuj. W tym czasie obierz warzywa i dodaj je do wywaru. Gotuj całość na wolnym ogniu aż do uzyskania miękkości mięsa. Obierz cebulę, upiecz ją nad gazem i przełóż do garnka. Dosyp przyprawy. Na chwilę przed zakończeniem gotowania dodaj umytą wątrobę.

Wyjmij mięso z wywaru i ostudź go. Namocz w nim bułki, odciśnij je, zmiel w maszynce razem z mięsem. Wbij jajka i przypraw. Dokładnie wymieszaj masę. Wąską blaszkę, np. keksówkę, posmaruj masłem, oprósz bułką tartą i wyłóż masę. Piecz przez 65 minut w 180 stopniach. Upieczony pasztet ostudź i podawaj na zimno. Możesz udekorować go świeżą pietruszką. To danie z królika z pewnością sprawi, że pokochasz dziczyznę!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika