Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasztet z królika
Dodaj do CookBook

Pasztet z królika

(1)
2 godz 52 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest kiziolek201
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Królik
trochę
Masło
650  g
Podgardle
500  g
Wątróbka wieprzowa
2 
Jajko
2 
Bułka Kajzerka
trochę
Gałka muszkatołowa
2 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz
2 
Marchewka
0.5 
Por
1 
Pietruszka
0.5 
Seler
4  kulek
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
1  dag
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.3 g
Wartość energetyczna
882 kcal
Tłuszcze
69 g
Białko
46.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć potrawy z królika nie cieszą się dużą popularnością, warto ich spróbować, żeby wyrobić sobie własne zdanie. Pasztet z królika domowy zachwyca delikatnym i subtelnym smakiem oraz puszystą konsystencją. Prawdziwym rarytasem jest lekko przypieczona, chrupiąca skórka. Ten niebanalny smakołyk możesz upiec na jakąś specjalną okazję, na święta lub na zwykły dzień, jako dodatek do kanapek.

Nasz przepis na pasztet z królika nie jest trudny, ale trzeba na niego poświęcić kilka godzin. Na koniec przekonasz się, że było warto! Mięso z królika podziel na porcje, umyj i zalej wodą. Dodaj umyte podgardle i gotuj. W tym czasie obierz warzywa i dodaj je do wywaru. Gotuj całość na wolnym ogniu aż do uzyskania miękkości mięsa. Obierz cebulę, upiecz ją nad gazem i przełóż do garnka. Dosyp przyprawy. Na chwilę przed zakończeniem gotowania dodaj umytą wątrobę.

Wyjmij mięso z wywaru i ostudź go. Namocz w nim bułki, odciśnij je, zmiel w maszynce razem z mięsem. Wbij jajka i przypraw. Dokładnie wymieszaj masę. Wąską blaszkę, np. keksówkę, posmaruj masłem, oprósz bułką tartą i wyłóż masę. Piecz przez 65 minut w 180 stopniach. Upieczony pasztet ostudź i podawaj na zimno. Możesz udekorować go świeżą pietruszką. To danie z królika z pewnością sprawi, że pokochasz dziczyznę!

Przygotowanie

172 min
  • Krok 1

    30 min
    Królika podzielić na porcje, umyć, opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do królika umyte podgardle, gotować.
  • Krok 2

    30 min
    Warzywa obrać, opłukać, dodać do mięsa, gotować na wolnym ogniu, do miękkości mięsa. Cebulę obrać, opiec nad gazem, przełożyć do garnka z mięsem, dodać przyprawy.
  • Krok 3

    11 min
    Pod koniec gotowania, włożyć opłukaną wątrobę, podgotować
  • Krok 4

    10 min
    Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, ostudzić
  • Krok 5

    20 min
    W ostudzonym wywarze namoczyć bułki, odcisnąć, a następnie zmielić w maszynce razem z mięsem. Do masy wbić jajka, dodać przyprawy. Masę dokładnie wymieszać.
  • Krok 6

    5 min
    Wąską blaszkę, posmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wyłożyć do niej masę.
  • Krok 7

    65 min
    Pasztet włożyć do piekarnika, piec 65 minut w 180 stopniach.
  • Krok 8

    1 min
    Upieczony pasztet, wyjąć z piekarnika, ostudzić
Pasztet z królika

Krok 1 z 8

Królika podzielić na porcje, umyć, opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do królika umyte podgardle, gotować.

Pasztet z królika

Krok 2 z 8

Warzywa obrać, opłukać, dodać do mięsa, gotować na wolnym ogniu, do miękkości mięsa. Cebulę obrać, opiec nad gazem, przełożyć do garnka z mięsem, dodać przyprawy.

Pasztet z królika

Krok 3 z 8

Pod koniec gotowania, włożyć opłukaną wątrobę, podgotować

Pasztet z królika

Krok 4 z 8

Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, ostudzić

Pasztet z królika

Krok 5 z 8

W ostudzonym wywarze namoczyć bułki, odcisnąć, a następnie zmielić w maszynce razem z mięsem. Do masy wbić jajka, dodać przyprawy. Masę dokładnie wymieszać.

Pasztet z królika

Krok 6 z 8

Wąską blaszkę, posmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wyłożyć do niej masę.

Pasztet z królika

Krok 7 z 8

Pasztet włożyć do piekarnika, piec 65 minut w 180 stopniach.

Pasztet z królika

Krok 8 z 8

Upieczony pasztet, wyjąć z piekarnika, ostudzić

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Entrant
  • Impreza
  • Inne
  • Jajka
  • Królik
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinny posiłek
  • środek do polerowania kuchni
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

    Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

    3 godz 52 min Średni
  • Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

    Pasztet z buraków - idealny nie tylko do kanapek

    13 godz Trudny
  • Pyzy z pasztetem

    Pyzy z pasztetem

    1 godz Łatwy
  • Pasztet w cieście francuskim

    Pasztet w cieście francuskim

    1 godz 11 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu