Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Pasztet z królika

Pasztet z królika

(1)
2 godz 52 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest kiziolek201

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Królik
trochę
Masło
650  g
Podgardle
500  g
Wątróbka wieprzowa
2 
Jajko
2 
Bułka Kajzerka
trochę
Gałka muszkatołowa
2 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz
2 
Marchewka
0.5 
Por
1 
Pietruszka
0.5 
Seler
4  kulek
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
1  dag
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
46.49 g
Węglowodany
16.33 g
Tłuszcze
68.95 g
Wartość energetyczna
881.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Choć potrawy z królika nie cieszą się dużą popularnością, warto ich spróbować, żeby wyrobić sobie własne zdanie. Pasztet z królika domowy zachwyca delikatnym i subtelnym smakiem oraz puszystą konsystencją. Prawdziwym rarytasem jest lekko przypieczona, chrupiąca skórka. Ten niebanalny smakołyk możesz upiec na jakąś specjalną okazję, na święta lub na zwykły dzień, jako dodatek do kanapek.

Nasz przepis na pasztet z królika nie jest trudny, ale trzeba na niego poświęcić kilka godzin. Na koniec przekonasz się, że było warto! Mięso z królika podziel na porcje, umyj i zalej wodą. Dodaj umyte podgardle i gotuj. W tym czasie obierz warzywa i dodaj je do wywaru. Gotuj całość na wolnym ogniu aż do uzyskania miękkości mięsa. Obierz cebulę, upiecz ją nad gazem i przełóż do garnka. Dosyp przyprawy. Na chwilę przed zakończeniem gotowania dodaj umytą wątrobę.

Wyjmij mięso z wywaru i ostudź go. Namocz w nim bułki, odciśnij je, zmiel w maszynce razem z mięsem. Wbij jajka i przypraw. Dokładnie wymieszaj masę. Wąską blaszkę, np. keksówkę, posmaruj masłem, oprósz bułką tartą i wyłóż masę. Piecz przez 65 minut w 180 stopniach. Upieczony pasztet ostudź i podawaj na zimno. Możesz udekorować go świeżą pietruszką. To danie z królika z pewnością sprawi, że pokochasz dziczyznę!

Przygotowanie

172 min
  • Krok 1

    30 min
    Królika podzielić na porcje, umyć, opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do królika umyte podgardle, gotować.
  • Krok 2

    30 min
    Warzywa obrać, opłukać, dodać do mięsa, gotować na wolnym ogniu, do miękkości mięsa. Cebulę obrać, opiec nad gazem, przełożyć do garnka z mięsem, dodać przyprawy.
  • Krok 3

    11 min
    Pod koniec gotowania, włożyć opłukaną wątrobę, podgotować
  • Krok 4

    10 min
    Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, ostudzić
  • Krok 5

    20 min
    W ostudzonym wywarze namoczyć bułki, odcisnąć, a następnie zmielić w maszynce razem z mięsem. Do masy wbić jajka, dodać przyprawy. Masę dokładnie wymieszać.
  • Krok 6

    5 min
    Wąską blaszkę, posmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wyłożyć do niej masę.
  • Krok 7

    65 min
    Pasztet włożyć do piekarnika, piec 65 minut w 180 stopniach.
  • Krok 8

    1 min
    Upieczony pasztet, wyjąć z piekarnika, ostudzić
Pasztet z królika

Krok 1 z 8

Królika podzielić na porcje, umyć, opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać do królika umyte podgardle, gotować.

Pasztet z królika

Krok 2 z 8

Warzywa obrać, opłukać, dodać do mięsa, gotować na wolnym ogniu, do miękkości mięsa. Cebulę obrać, opiec nad gazem, przełożyć do garnka z mięsem, dodać przyprawy.

Pasztet z królika

Krok 3 z 8

Pod koniec gotowania, włożyć opłukaną wątrobę, podgotować

Pasztet z królika

Krok 4 z 8

Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, ostudzić

Pasztet z królika

Krok 5 z 8

W ostudzonym wywarze namoczyć bułki, odcisnąć, a następnie zmielić w maszynce razem z mięsem. Do masy wbić jajka, dodać przyprawy. Masę dokładnie wymieszać.

Pasztet z królika

Krok 6 z 8

Wąską blaszkę, posmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wyłożyć do niej masę.

Pasztet z królika

Krok 7 z 8

Pasztet włożyć do piekarnika, piec 65 minut w 180 stopniach.

Pasztet z królika

Krok 8 z 8

Upieczony pasztet, wyjąć z piekarnika, ostudzić

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Entrant
  • Impreza
  • Jajka
  • Kanapki
  • Kuchnia regionalna
  • Pieczenie
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Królik duszony

    Królik duszony

    1 godz 43 min Łatwy
  • Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym

    Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym

    2 godz 28 min Łatwy
  • Tort makowy z orzechową masą

    Tort makowy z orzechową masą

    2 godz 20 min Łatwy
  • Deser z jogurtem greckim

    Deser z jogurtem greckim

    26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu