Pasztet w galarecie żurawinowej
166min
Łatwy
1 kostka
1 opakowanie
600 g
Udo indyka
1
Cebula
1
Marchewka
2
Liść laurowy
4 kulek
Ziele angielskie
250 g
Wątróbka drobiowa
100 g
Masło
2
Jajko
1 łyżeczka
Imbir świeży starty
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Gałka muszkatołowa
4 łyżeczek
Żelatyna Winiary
1 kostka
300 g
Żurawina suszona
.
Wartości odżywcze
Białko
19.91 g
Węglowodany
27.49 g
Tłuszcze
15.59 g
Wartość energetyczna
338.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
166 min
Krok 1
15 min
Mięso pokrój w dużą kostkę i ugotuj z kostką mięsną, warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim.
Krok 2
10 min
Wyjmij z wywaru, sparz w nim wątróbki.
Krok 3
5 min
POMYSŁ NA... zalej 100 ml chłodnego wywaru.
Krok 4
10 min
Mięso z wątróbkami zmiel w maszynce.
Krok 5
2 min
Do mięsa dodaj POMYSŁ NA..., masło i jajka.
Krok 6
3 min
Dopraw imbirem, pieprzem i gałką.
Krok 7
10 min
Dokładnie wyrób i przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Krok 8
60 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez 50-60 minut. Ostudź.
Krok 9
2 min
Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody.
Krok 10
3 min
Bulion rozpuść w 300 ml wody i rozpuść w nim Żelatynę.
Krok 11
10 min
Dodaj żurawinę i dobrze rozprowadź, ostudź.
Krok 12
5 min
Pasztet wyjmij, umyj dokładnie formę.
Krok 13
5 min
Wylej część galaretki na dno, włóż pasztet i zalej pozostałą galaretką tak, aby była również na wierzchu.
Krok 14
20 min
Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Krok 15
5 min
Delikatnie obkrój nożem, wyjmij z formy i pokrój w grube plastry.
Krok 16
1 min
Podawaj z Sosem tatarskim.
Delikatny pasztet z udźca indyczego i drobiowych wątróbek, z marchewką i cebulą, doprawiony Pomysłem na kotlety mielone, gałką i imbirem, w galarecie z żurawiny
Komentarze 0