Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pasztet w galarecie żurawinowej

Pasztet w galarecie żurawinowej

(0)
2 godz 46 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką
600  g
Udo indyka
1 
Cebula
1 
Marchewka
2 
Liść laurowy
4  kulek
Ziele angielskie
250  g
Wątróbka drobiowa
100  g
Masło
2 
Jajko
1  łyżeczka
Imbir świeży starty
trochę
Pieprz
trochę
Gałka muszkatołowa
4  łyżeczek
Żelatyna Winiary
1  kostka
Bulion warzywny WINIARY
300  g
Żurawina suszona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.91 g
Węglowodany
27.49 g
Tłuszcze
15.59 g
Wartość energetyczna
338.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Delikatny pasztet z udźca indyczego i drobiowych wątróbek, z marchewką i cebulą, doprawiony Pomysłem na kotlety mielone, gałką i imbirem, w galarecie z żurawiny

Przygotowanie

166 min
  • Krok 1

    15 min
    Mięso pokrój w dużą kostkę i ugotuj z kostką mięsną, warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Krok 2

    10 min
    Wyjmij z wywaru, sparz w nim wątróbki.
  • Krok 3

    5 min
    POMYSŁ NA... zalej 100 ml chłodnego wywaru.
  • Krok 4

    10 min
    Mięso z wątróbkami zmiel w maszynce.
  • Krok 5

    2 min
    Do mięsa dodaj POMYSŁ NA..., masło i jajka.
  • Krok 6

    3 min
    Dopraw imbirem, pieprzem i gałką.
  • Krok 7

    10 min
    Dokładnie wyrób i przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • Krok 8

    60 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez 50-60 minut. Ostudź.
  • Krok 9

    2 min
    Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody.
  • Krok 10

    3 min
    Bulion rozpuść w 300 ml wody i rozpuść w nim Żelatynę.
  • Krok 11

    10 min
    Dodaj żurawinę i dobrze rozprowadź, ostudź.
  • Krok 12

    5 min
    Pasztet wyjmij, umyj dokładnie formę.
  • Krok 13

    5 min
    Wylej część galaretki na dno, włóż pasztet i zalej pozostałą galaretką tak, aby była również na wierzchu.
  • Krok 14

    20 min
    Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • Krok 15

    5 min
    Delikatnie obkrój nożem, wyjmij z formy i pokrój w grube plastry.
  • Krok 16

    1 min
    Podawaj z Sosem tatarskim.
Pasztet w galarecie żurawinowej

Krok 1 z 16

Mięso pokrój w dużą kostkę i ugotuj z kostką mięsną, warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim.

Pasztet w galarecie żurawinowej

Krok 2 z 16

Wyjmij z wywaru, sparz w nim wątróbki.

Pasztet w galarecie żurawinowej

Krok 3 z 16

POMYSŁ NA... zalej 100 ml chłodnego wywaru.

Pasztet w galarecie żurawinowej

Krok 4 z 16

Mięso z wątróbkami zmiel w maszynce.

Pasztet w galarecie żurawinowej

Krok 5 z 16

Do mięsa dodaj POMYSŁ NA..., masło i jajka.

Pasztet w galarecie żurawinowej

Krok 6 z 16

Dopraw imbirem, pieprzem i gałką.

Pasztet w galarecie żurawinowej

Krok 7 z 16

Dokładnie wyrób i przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Pasztet w galarecie żurawinowej

Krok 8 z 16

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez 50-60 minut. Ostudź.

Pasztet w galarecie żurawinowej

Krok 9 z 16

Żelatynę namocz w 100 ml zimnej wody.

Pasztet w galarecie żurawinowej

Krok 10 z 16

Bulion rozpuść w 300 ml wody i rozpuść w nim Żelatynę.

Pasztet w galarecie żurawinowej

Krok 11 z 16

Dodaj żurawinę i dobrze rozprowadź, ostudź.

Pasztet w galarecie żurawinowej

Krok 12 z 16

Pasztet wyjmij, umyj dokładnie formę.

Pasztet w galarecie żurawinowej

Krok 13 z 16

Wylej część galaretki na dno, włóż pasztet i zalej pozostałą galaretką tak, aby była również na wierzchu.

Pasztet w galarecie żurawinowej

Krok 14 z 16

Wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Pasztet w galarecie żurawinowej

Krok 15 z 16

Delikatnie obkrój nożem, wyjmij z formy i pokrój w grube plastry.

Pasztet w galarecie żurawinowej

Krok 16 z 16

Podawaj z Sosem tatarskim.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Dodatek
  • Jajka
  • Kanapki
  • Pieczenie
  • Warzywa
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasztet domowy

    Pasztet domowy

    2 godz 15 min Średni
  • Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

    Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

    1 godz 53 min Łatwy
  • Pasztet z indyka

    Pasztet z indyka

    1 godz 41 min Łatwy
  • Pasztet z papryką

    Pasztet z papryką

    41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu