Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasztet świąteczny

0
93 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600 g
Udziec z indyka bez skóry
200 g
Wątróbka drobiowa
200 g
Boczek świeży
150 g
Boczek świeży w plastrach
2 
Jajko
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 szczypta
Imbir
1 trochę
Majeranek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
16.78 g
Węglowodany
2.96 g
Tłuszcze
56.89 g
Wartość energetyczna
593.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

93 min
Krok 1
10 min
Udziec, wątróbki i boczek w całości zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.
Krok 2
2 min
Do masy mięsnej wbij jajka.
Krok 3
2 min
Dodaj Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i pozostałe przyprawy.
Krok 4
5 min
Formę do pasztetów wyłóż plasterkami boczku, włóż masę mięsną, wyrównaj i przykryj plasterkami boczku.
Krok 5
70 min
Piecz w temperaturze 170°C przez 60-70 minut.
Krok 6
3 min
Pasztet pozostaw w formie do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki.
Krok 7
1 min
Podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.
Pasztet świąteczny

Krok 1 z 7

Udziec, wątróbki i boczek w całości zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.

Pasztet świąteczny

Krok 2 z 7

Do masy mięsnej wbij jajka.

Pasztet świąteczny

Krok 3 z 7

Dodaj Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i pozostałe przyprawy.

Pasztet świąteczny

Krok 4 z 7

Formę do pasztetów wyłóż plasterkami boczku, włóż masę mięsną, wyrównaj i przykryj plasterkami boczku.

Pasztet świąteczny

Krok 5 z 7

Piecz w temperaturze 170°C przez 60-70 minut.

Pasztet świąteczny

Krok 6 z 7

Pasztet pozostaw w formie do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki.

Pasztet świąteczny

Krok 7 z 7

Podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.

Aromatyczny pasztet z udźca indyczego, wątróbek drobiowych oraz boczku jest idealną przekąską zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień. Pasztet świąteczny doprawiony jest gałką muszkatołową, imbirem i majerankiem, dzięki czemu ma charakterystyczny, intensywny smak. Można go jeść solo, jako przekąskę, bądź podawać z pieczywem. Pasztet świąteczny idealnie komponuje się z Sosem tatarskim WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika