Pasztet świąteczny
1 godz 33 min
Łatwy
1
słoik
600
g
Udziec z indyka bez skóry
200
g
Wątróbka drobiowa
200
g
Boczek świeży
150
g
Boczek świeży w plastrach
2
Jajko
trochę
Gałka muszkatołowa
1
szczypta
Imbir
trochę
Majeranek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
16.78 g
Węglowodany
2.96 g
Tłuszcze
56.89 g
Wartość energetyczna
593.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
93 min
Krok 1
10 min
Udziec, wątróbki i boczek w całości zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa.
Krok 2
2 min
Do masy mięsnej wbij jajka.
Krok 3
2 min
Dodaj Przyprawę ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i pozostałe przyprawy.
Krok 4
5 min
Formę do pasztetów wyłóż plasterkami boczku, włóż masę mięsną, wyrównaj i przykryj plasterkami boczku.
Krok 5
70 min
Piecz w temperaturze 170°C przez 60-70 minut.
Krok 6
3 min
Pasztet pozostaw w formie do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki.
Krok 7
1 min
Podawaj z Sosem tatarskim WINIARY.
Aromatyczny pasztet z udźca indyczego, wątróbek drobiowych oraz boczku jest idealną przekąską zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień. Pasztet świąteczny doprawiony jest gałką muszkatołową, imbirem i majerankiem, dzięki czemu ma charakterystyczny, intensywny smak. Można go jeść solo, jako przekąskę, bądź podawać z pieczywem. Pasztet świąteczny idealnie komponuje się z Sosem tatarskim WINIARY.
Komentarze 0