Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasztet z drobiu

0
170 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kurczak
250 g
Wątróbka wieprzowa
1 
Wątróbka drobiowa
250 g
Słonina
1 
Bułka kajzerka
2 
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Gałka muszkatołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
413.01 kcal
Węglowodany
3.71 g
Białko
22.88 g
Tłuszcze
33.29 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

170 min
Krok 1
10 min
Kurę pokrój na małe kawałki i uduś ze słoniną.
Krok 2
10 min
Miękkie mięso wyjmij, a w sosie sparz wątrobę.
Krok 3
5 min
Następnie dodaj pokrojoną bułkę, aby zmiękła.
Krok 4
15 min
Wystudzone mięso obierz od kości i trzykrotnie zmiel z wątróbką i bułką.
Krok 5
5 min
Do masy dodaj jajka i przyprawy do smaku.
Krok 6
10 min
Dokładnie wyrób, a następnie rozłóż do wyparzonych słojów. Przy rozkładaniu masy zwróć uwagę, aby w pasztecie w słoju nie została wolna przestrzeń.
Krok 7
115 min
Słoje zamknij i pasteryzuj - te o pojemności 1 l - 1 godz. 45 minut. Pasztet możesz również zapiec w piekarniku w temp. 150°C i podawać z ulubionym Sosem.
Pasztet z drobiu

Krok 1 z 7

Kurę pokrój na małe kawałki i uduś ze słoniną.

Pasztet z drobiu

Krok 2 z 7

Miękkie mięso wyjmij, a w sosie sparz wątrobę.

Pasztet z drobiu

Krok 3 z 7

Następnie dodaj pokrojoną bułkę, aby zmiękła.

Pasztet z drobiu

Krok 4 z 7

Wystudzone mięso obierz od kości i trzykrotnie zmiel z wątróbką i bułką.

Pasztet z drobiu

Krok 5 z 7

Do masy dodaj jajka i przyprawy do smaku.

Pasztet z drobiu

Krok 6 z 7

Dokładnie wyrób, a następnie rozłóż do wyparzonych słojów. Przy rozkładaniu masy zwróć uwagę, aby w pasztecie w słoju nie została wolna przestrzeń.

Pasztet z drobiu

Krok 7 z 7

Słoje zamknij i pasteryzuj - te o pojemności 1 l - 1 godz. 45 minut. Pasztet możesz również zapiec w piekarniku w temp. 150°C i podawać z ulubionym Sosem.

Przepis na pasztet drobiowy to sposób na świąteczny dodatek do pieczywa. Pasztet z drobiu przygotuj na bazie wątróbki drobiowej z dodatkiem wątróbki wieprzowej. Do pasztetu dodaj również słoninę, gałkę muszkatołową, a całość przypraw Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Pasztet z drobiu możesz przygotować na co dzień, choć to tradycyjnie odświętny przysmak. Podając go na eleganckim talerzu, pięknie udekoruje Twój wigilijny stół i będzie dobrym dodatkiem do świątecznego menu.

Zobacz pomysły na bożonarodzeniowe dania >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika