Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasztet z drobiu
Dodaj do CookBook

Pasztet z drobiu

(0)
2 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
1 
Kurczak
250  g
Wątróbka wieprzowa
1 
Wątróbka drobiowa
250  g
Słonina
1 
Bułka kajzerka
2 
Jajko
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Gałka muszkatołowa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
3.7 g
Wartość energetyczna
413 kcal
Tłuszcze
33.3 g
Białko
22.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na pasztet drobiowy to sposób na świąteczny dodatek do pieczywa. Pasztet z drobiu przygotuj na bazie wątróbki drobiowej z dodatkiem wątróbki wieprzowej. Do pasztetu dodaj również słoninę, gałkę muszkatołową, a całość przypraw Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Pasztet z drobiu możesz przygotować na co dzień, choć to tradycyjnie odświętny przysmak. Podając go na eleganckim talerzu, pięknie udekoruje Twój wigilijny stół i będzie dobrym dodatkiem do świątecznego menu.

Zobacz pomysły na bożonarodzeniowe dania >>

Przygotowanie

170 min
  • Krok 1

    10 min
    Kurę pokrój na małe kawałki i uduś ze słoniną.
  • Krok 2

    10 min
    Miękkie mięso wyjmij, a w sosie sparz wątrobę.
  • Krok 3

    5 min
    Następnie dodaj pokrojoną bułkę, aby zmiękła.
  • Krok 4

    15 min
    Wystudzone mięso obierz od kości i trzykrotnie zmiel z wątróbką i bułką.
  • Krok 5

    5 min
    Do masy dodaj jajka i przyprawy do smaku.
  • Krok 6

    10 min
    Dokładnie wyrób, a następnie rozłóż do wyparzonych słojów. Przy rozkładaniu masy zwróć uwagę, aby w pasztecie w słoju nie została wolna przestrzeń.
  • Krok 7

    115 min
    Słoje zamknij i pasteryzuj - te o pojemności 1 l - 1 godz. 45 minut. Pasztet możesz również zapiec w piekarniku w temp. 150°C i podawać z ulubionym Sosem.
Pasztet z drobiu

Krok 1 z 7

Kurę pokrój na małe kawałki i uduś ze słoniną.

Pasztet z drobiu

Krok 2 z 7

Miękkie mięso wyjmij, a w sosie sparz wątrobę.

Pasztet z drobiu

Krok 3 z 7

Następnie dodaj pokrojoną bułkę, aby zmiękła.

Pasztet z drobiu

Krok 4 z 7

Wystudzone mięso obierz od kości i trzykrotnie zmiel z wątróbką i bułką.

Pasztet z drobiu

Krok 5 z 7

Do masy dodaj jajka i przyprawy do smaku.

Pasztet z drobiu

Krok 6 z 7

Dokładnie wyrób, a następnie rozłóż do wyparzonych słojów. Przy rozkładaniu masy zwróć uwagę, aby w pasztecie w słoju nie została wolna przestrzeń.

Pasztet z drobiu

Krok 7 z 7

Słoje zamknij i pasteryzuj - te o pojemności 1 l - 1 godz. 45 minut. Pasztet możesz również zapiec w piekarniku w temp. 150°C i podawać z ulubionym Sosem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Pieczenie
  • Przekąska
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pyzy z pasztetem

    Pyzy z pasztetem

    1 godz Łatwy
  • Pasztet w cieście francuskim

    Pasztet w cieście francuskim

    1 godz 11 min Średni
  • Pasztet drobiowy ze śliwkami

    Pasztet drobiowy ze śliwkami

    1 godz 21 min Łatwy
  • Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

    Pasztet drobiowy z galaretką żurawinową

    42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu