Pasztet z drobiu
170min
Łatwy
1
Kurczak
250 g
Wątróbka wieprzowa
1
Wątróbka drobiowa
250 g
Słonina
1
Bułka kajzerka
2
Jajko
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Gałka muszkatołowa
.
Wartości odżywcze
Białko
22.88 g
Węglowodany
3.71 g
Tłuszcze
33.29 g
Wartość energetyczna
413.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
170 min
Krok 1
10 min
Kurę pokrój na małe kawałki i uduś ze słoniną.
Krok 2
10 min
Miękkie mięso wyjmij, a w sosie sparz wątrobę.
Krok 3
5 min
Następnie dodaj pokrojoną bułkę, aby zmiękła.
Krok 4
15 min
Wystudzone mięso obierz od kości i trzykrotnie zmiel z wątróbką i bułką.
Krok 5
5 min
Do masy dodaj jajka i przyprawy do smaku.
Krok 6
10 min
Dokładnie wyrób, a następnie rozłóż do wyparzonych słojów. Przy rozkładaniu masy zwróć uwagę, aby w pasztecie w słoju nie została wolna przestrzeń.
Krok 7
115 min
Słoje zamknij i pasteryzuj - te o pojemności 1 l - 1 godz. 45 minut. Pasztet możesz również zapiec w piekarniku w temp. 150°C i podawać z ulubionym Sosem.
Przepis na pasztet drobiowy to sposób na świąteczny dodatek do pieczywa. Pasztet z drobiu przygotuj na bazie wątróbki drobiowej z dodatkiem wątróbki wieprzowej. Do pasztetu dodaj również słoninę, gałkę muszkatołową, a całość przypraw Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Pasztet z drobiu możesz przygotować na co dzień, choć to tradycyjnie odświętny przysmak. Podając go na eleganckim talerzu, pięknie udekoruje Twój wigilijny stół i będzie dobrym dodatkiem do świątecznego menu.
Zobacz pomysły na bożonarodzeniowe dania >>
Zobacz pomysły na bożonarodzeniowe dania >>
Komentarze 0