Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pasztet drobiowy ze śliwkami

0
81 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Mięso drobiowe bez skórki
2 
Cebula
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 
Bułka pszenna
3 
Jajko
100 ml
Śmietana 30%
100 g
Masło
100 g
Suszone śliwki
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.9 g
Tłuszcze
22.08 g
Wartość energetyczna
292.79 kcal
Białko
14.74 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

81 min
Krok 1
10 min
Mięso pokrój w kostkę. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj mięso i duś razem przez 5 minut.
Krok 2
2 min
Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU, ostudź.
Krok 3
5 min
Jajka wbij do miseczki i wymieszaj ze śmietanką, dodaj bułkę pokrojoną w kostkę.
Krok 4
5 min
Mięso zmiel lub zmiksuj razem z namoczoną bułką i masłem. Dopraw pieprzem.
Krok 5
5 min
Śliwki namocz w wodzie, odsącz, pokrój w kostkę i dodaj do masy mięsnej.
Krok 6
3 min
Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Wyłóż masę mięsną.
Krok 7
50 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45-50 minut.
Krok 8
1 min
Podawaj na zimno, pokrojony na porcje, z sosem żurawinowym.
Pasztet drobiowy ze śliwkami

Krok 1 z 8

Mięso pokrój w kostkę. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj mięso i duś razem przez 5 minut.

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Krok 2 z 8

Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU, ostudź.

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Krok 3 z 8

Jajka wbij do miseczki i wymieszaj ze śmietanką, dodaj bułkę pokrojoną w kostkę.

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Krok 4 z 8

Mięso zmiel lub zmiksuj razem z namoczoną bułką i masłem. Dopraw pieprzem.

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Krok 5 z 8

Śliwki namocz w wodzie, odsącz, pokrój w kostkę i dodaj do masy mięsnej.

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Krok 6 z 8

Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Wyłóż masę mięsną.

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Krok 7 z 8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45-50 minut.

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Krok 8 z 8

Podawaj na zimno, pokrojony na porcje, z sosem żurawinowym.

Kto z nas nie pamięta smaku prawdziwego, domowego pasztetu? Najlepszy robiła pewnie babcia, jednak nie musimy zadowalać się wspomnieniami – domowy pasztet ze śliwką wcale nie jest trudny do przygotowania! Oparty na bazie drobiowego mięsa, doprawiony do smaku i upieczony z suszonymi śliwkami pasztet doskonale nadawać się będzie do kanapek. Ten drobiowy przysmak ze śliwkami idealnie skomponuje się również z sosem żurawinowym. Żaden pasztet kupiony w sklepie nie pobije jego smaku!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika