Pasztet drobiowy ze śliwkami
81min
Łatwy
800 g
Mięso drobiowe bez skórki
2
Cebula
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1
Bułka pszenna
3
Jajko
100 ml
Śmietana 30%
100 g
Masło
100 g
Suszone śliwki
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Bułka tarta
.
Wartości odżywcze
Białko
14.74 g
Węglowodany
8.9 g
Tłuszcze
22.08 g
Wartość energetyczna
292.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
81 min
Krok 1
10 min
Mięso pokrój w kostkę. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju, dodaj mięso i duś razem przez 5 minut.
Krok 2
2 min
Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU, ostudź.
Krok 3
5 min
Jajka wbij do miseczki i wymieszaj ze śmietanką, dodaj bułkę pokrojoną w kostkę.
Krok 4
5 min
Mięso zmiel lub zmiksuj razem z namoczoną bułką i masłem. Dopraw pieprzem.
Krok 5
5 min
Śliwki namocz w wodzie, odsącz, pokrój w kostkę i dodaj do masy mięsnej.
Krok 6
3 min
Formę do zapiekania posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Wyłóż masę mięsną.
Krok 7
50 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45-50 minut.
Krok 8
1 min
Podawaj na zimno, pokrojony na porcje, z sosem żurawinowym.
Kto z nas nie pamięta smaku prawdziwego, domowego pasztetu? Najlepszy robiła pewnie babcia, jednak nie musimy zadowalać się wspomnieniami – domowy pasztet ze śliwką wcale nie jest trudny do przygotowania! Oparty na bazie drobiowego mięsa, doprawiony do smaku i upieczony z suszonymi śliwkami pasztet doskonale nadawać się będzie do kanapek. Ten drobiowy przysmak ze śliwkami idealnie skomponuje się również z sosem żurawinowym. Żaden pasztet kupiony w sklepie nie pobije jego smaku!
Komentarze 0